Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
29 Mart 2024
Haber
Anket
Batmayan gemi mümkün olabilir !
Titanik için batmaz diyorlardı battı. Bu sefer hiçbir geminin batmayacağı teknolojinin geliştirilmesiyle, gemilerin batmaması sağlanacak gibi görünüyor. İşte, süperhidrofobik hayvanların incelenmesiyle oluşturulan "batmaz metal" teknolojisi...

3000 yolcu kapsiteli devasa gemi RMS Titanik batmadan 4 gün önce, 10 Nisan 1912’de İngiltere’nin Southampton limanından New York’a gitmek üzere ayrılmıştı. Gemi o kadar muazzam görünüyordu ki, görenleri büyülüyordu.

Dönemin son teknolojisi olan gemi, insanların gözünde o kadar “ilahi” boyutlarda görülüyordu ki, bu onları kibre sürükleyip, meşhur sözü söyletmişti.

"Bu gemiyi tanrı bile batıramaz" dediler ilk seferinde battı !



Southampton limanından ayrıldıktan 4 gün sonra, 14 Nisan 1912’de Kuzey Atlantik açıklarında bir buzdağına çarpmasıyla batmasıyla batan gemide 1500’ün üstünde insan hayatını kaybetti. “Tanrının bile batıramayacağı” gemi saatler içinde okyanusun dibini boylamıştı.

ABD’nin saygın üniversitelerinden biri olan Rochester Üniversitesi’nin Ar-Ge uzmanları, ne kadar zorlanırsa zorlansın yüzmeye devam eden ve delinse dâhil alabora olmayan, “batmayan metal” yaptılar.

Bill & Melinda Gates Vakfı, ABD Ordusu Araştırma Ofisi ve Ulusal Bilim Vakfı tarafından finanse edilen proje Ar-Ge uzmanları, batmayan metalin nano ölçeklerde hava kabarcığı hapsetmesine izin veren dizaynı sayesinde metal kendini her daim yüzeye itiyor. Rochester Üniversitesi’nde Optik ve Fizik Profesörü olan Chunlei Guo, “ACS Applied Materials ve Interfaces” dergisinde yayımladığı açıklamasında, “batmayan metalin” gemilerde kullanımı ile gemilerin batma ihtimali neredeyse tamamen ortadan kalkacak.

Guo makalesinde, çok yönlü süperhidrofobik yüzeylerle hava hapsedilebileceğini ve bu sayede yüzer-batmaz aygıtlar oluşturulabileceğini, batmayan gemiler yapılabileceği yazıyor.

Guo’nun Rochester Üniversitesi laboratuvarında ürettiği malzeme, tüm bu özelliklere sahip süperhidrofobik bir metal olarak işlem görüyor.

Örümceklerden ve karıncalardan ilham aldılar



Bilim insanları, “batmayan metali” örümcek, ateş karıncası gibi süperhidrofobik hayvanları gözlemleyerek icat etti. Bu hayvanlar, hava kabarcıklarını yakalayan ve kendini su yüzeyine iten morfolojik yapıya sahip. Örneğin; argironeta su örümceği, süperhidrofobik bacakları ve karınları hava ile dolarak alabora olmadan yüzeye kendilerini iterler; ateş karıncası ise süperhidrofobik gövdeleriyle havayı hapsederek bir çeşit “sal” yapıp suyun yüzeyinde kalıyorlar.




Kaynak: habernediyor.com
Eklenme tarihi: 09.11.2019




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 TOLGA Denizcilik ..
 ATN DENİZCİLİK SA..
 ULUSOY Denizyolla..
 ADATEPE denizcili..
 BAHRİ Tic. Ltd.
 ÜSTÜN Denizcilik
 ŞENER Tersanecili..
 SELİNDA Boat
 DALYA-H Shipping
 KANLAR Denizcilik
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim