Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
29 Mart 2024
Haber
Anket
Dünya üzerindeki son yolcu gemisi limana yanaştı
Koronavirüs salgını sonrasında Kruvaziyer seyahat gemilerinin seferleri de dünya genelinde durduruldu. Hiçbir liman yeni gelen yolcu gemilerinin yanaşmasına izin vermezken, 5 Ocak tarihinde yolculuğuna başlayan son yolcu gemisi de Fransa'nın Marsilya limanına yanaştı.



İşte son gemi Magnifica’nın yolculuk esnasında başına gelen olaylar..

İlk olarak Çin’in Hubei adlı bölgesindeki Wuhan şehrinde rapor edilen SARS-CoV-2 virüsü, gün be gün bütün dünya üzerine yayıldı. Artık uzman müdahaleleri ile yavaş yavaşta olsa kontrol altına alınmaya başlayan bu virüs, dünyanın çoğu ülkesinde belirli kısıtlamaların getirilmesine sebep oldu. Tüm dünya üzerinde kabul edilen bir kısıtlama da gemilerin limanlara yanaşması ile ilgili karantina zamanıydı. Bu gemilerden biri de İsviçre bayraklı MSC Magnifica adlı yolcu gemisiydi. Avrupa kıtasını Ocak ayında terk eden bu gemi, dünya üzerinde limanlar kapatıldığında dünyanın diğer ucundaydı. Magnifica Avrupa kıtasında İtalya’nın Cenova şehrinden 5 Ocak günü hareket eden bu gemi için dünya çok farklı bir yer halini alacaktı.



Demir Atamadılar

Bilinmeyen zatürre adı ile başlayan bu hastalığın o zamanlarda kimse ölmediği için herhangi bir ismi yoktu. Ve o zamanlar sadece Wuhan bölgesinde toplamda 61 enfekte vardı. O zamanlar gemideki hiç kimsenin böyle bir virüsün varlığından bile haberi yoktu. Avrupa kıtasını terk ettikten sonra, Afrika’nın batı kıyılarında bulunan Cape Verde isimli adalarına vardıklarında durum hala dünya üzerinde kontrol altındaydı. Oradan tekrar yola çıkarak 19 Ocak günü Brezilya’ya vardıklarında ise virüs Çin’den başka yerlere de yayılmıştı. Sonrasında az nüfuslu adaları gezerek 21 Şubat günü Şili’yi terk ettiklerinde normal planlarında 3 gün sonra Pitcairn adalarına varmak olan gemi için artık herşey çok geçti. Vardıkları hedeflerine kabul edilmeyen gemi, Aututaki adlı adaya 2 Mart günü de reddedilince durumun ciddiyetini fark ettiler. Gemi henüz virüse maruz kalmadığı için Rarotonga adlı adaya kabul edildiler ve bu ilk defa MSC Magnifica’nın plan değiştirmesine yol açtı. Avustralya Auckland’den geçerek 14 Mart günü Tazmanya’ya vardıklarında ise, gemideki yolculara virüs bulaşmaya başlamıştı. Ancak bu farklı bir vakaydı.

Kaptan İtiraz Etti

Tekrar Sydney’e döndüklerinde bütün limanların kapandığını öğrenen kaptan, yolcuları güvende tutmak için açılarak limanlardan uzak durmayı planladı. Tekrar gezerek Batı Avustralya tarafındaki Fremantle’a vardıkları zaman 250’den daha fazla yolcu, reviri ziyaret etmek zorunda kalmıştı. Fremantle limanından yanaşmak için izin istediklerinde, medikal raporları kontrol etmeyi talep eden Fremantle gümrük görevlileri, medikal listede 250’nin üstünde insanda üst solunum yolu enfeksiyonu görüldüğünü fark edince, gemiyi apar topar limandan reddederek geriye gönderdiler. Sydney’de hastalığı yaymak ile suçlanan Magnifica’nın kaptanı duruma itiraz etti. Oluşan karışıklıklara rağmen, Magnifica’nın Fremantle’da ikmal yapmasına izin verildi ve hiçbir yolcu şehire salınmayarak limandan ayrılması sağlandı. Olayın sonucunda, hastalığın Sydney’de yayılmasından Magnifica sorumlu tutuluyordu. Ancak ne Sydney’de ne de hiçbir limanda, hiçbir yolcu bu hastalığı taşımıyordu.

Son Liman Marsilya

Normal planları dahilinde Dubai’ye gitmesi gereken yolcu gemisi, Sri Lanka açıklarına doğru yol aldı, ve doğal olarak orada da kabul edilmedi. Sydney suçlamalarından sonra hiçbir limana kabul edilmediklerini söyleyen kaptan, bu durumu yolculardan uzak tutmaya çalıştığını da söyledi. 10 Nisan günü Avrupa açıklarına varan gemi, hiçbir limana kabul edilmedi. Ve 10 Nisan gününden beri İtalya açıklarında bekletilen gemi, bu gece karantinasının sona ermesiyle Marsilya Limanına yanaştı. Sydney suçlamalarına anlam veremediğini söyleyen kaptan, hiçbir yolcuya COVID-19 bulaşmadığını, ancak döndükleri dünyanın, bıraktıkları dünya olmadığını söyledi. Politik bir savaşın ortasında hedef olarak kalan bu geminin yolcuları, 6 haftayı aşkın bir süredir karaya adım atamıyorlardı.




Kaynak: Haberkredi
Eklenme tarihi: 22.04.2020




Share |




YORUMLARINIZ


Hayırlısı...
İnsanoglu bu zorluklarıda aşacak ama , deniz turizm sektöründeki yaralar nasıl sarılacak. Salgın bittiginde bu kruvaziyer şirketlerinden kaç tanesi ayakta kalacak , bu sektörde çalışan deniz emekçileri bu süreci nasıl atlatacak , bunu zaman gösterecek. Dileğimiz bir an önce eski güzel günlere dönülmesi.

Yazan: can ferligil - 28.04.2020 11:23:35




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 ARZU Denizcilik v..
 CLUP CHERRY
 ALESTA Denizcilik
 YÜKSEL Denizcilik
 TURMAR Gemicilik ..
 KALKAN Denizcilik
 INKA Crew Managem..
 SEA JOGGERS
 TCS Denizcilik
 EMİROĞLU Denizcil..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim