Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
28 Mart 2024
Haber
Anket
Gemilerde mahsur kalan mürettebattan eve dönme eylemi
Koronavirüs salgınının doruğa çıktığı Mart ayından bu yana MSC'nin Poesia, Musica ve Seaview gemilerindeki mürettebat evlerine dönmek için eylem başlattı.

Koronavirüs salgınının doruğa çıktığı Mart ayından bu yana MSC'nin Poesia, Musica ve Seaview gemilerindeki mürettebat evlerine dönmek için eylem başlattı. Brezilya kıyılarındaki üç MSC gemisi arasında, Mauritius'ta yaklaşık altı aydır gemide mahsur kalan 103 mürettebat var.

Mediterranean Shipping Company’nin (MSC) Poesia ve Musica kruvaziyer gemilerindeki mürettebat, şirketin çalışanlarını ülkelerine geri göndermede aylarca süren gecikmesine karşı grev eylemi başlattı. MSC Seaview ile birlikte, iki gemi içindeki mürettebatı Brezilya, Santos limanı yakınında bekliyor.



BİZİM DE AİLEMİZ VAR

Salı günü, Musica'daki 25 kişilik bir grup, şirketin evlerine dönmelerini garanti edene kadar kamaralarına dönmeyi reddederek geminin üst güvertesine çıktı. İşçiler Poesia'da "Rehine: MSC yalan söylemeyi bırak", "Bizim de ailemiz var" ve "Bizi eve geri gönder: hayatımız önemlidir" gibi mesajlar içeren pankartlar açtılar.

MSC Musica'daki mürettebat oturma eylemi düzenleyerek, şirket ülkelerine geri dönmelerini garanti edene kadar kamaralarına dönmeyi reddediyor.



103 MÜRETTEBAT VAR

Brezilya kıyılarındaki üç MSC gemisi arasında, Mauritius'ta yaklaşık altı aydır gemide mahsur kalan 103 mürettebat var. Bazı mürettebat için istihdam sözleşmelerinin salgından çok önce başladığı için ve bu işçilerin birçoğu ailelerini pandemiden çok daha uzun süre önce görmemiş olabilir.

WSWS ile konuşan Seaview'deki bir işçi, Musica ve Poesia mürettebatının eylemlerinin, Mauritius hükümetinin sınır politikalarından sorumlu olduğu şirket tarafından verilen birkaç iptal edilmiş geri dönüş tarihinin ardından geldiğini doğruladı. Çalışanlar, Temmuz ayından bu yana MSC tarafından yayınlanan birkaç seyahat planına sahiptiler.



MAAŞ BORDROLARI KESİLDİ

Birçok yolcu gemisi işçisi gibi, mahsur kalan Mauritius MSC mürettebatının da Mart ayından bu yana şirketin maaş bordrosu kesildi. Bir Mauritius haber kaynağı olan TopFM.mu tarafından yayınlanan bir video, Poesia'daki bir işçinin eve döndüğünde çocuklarının masraflarını karşılayamadığını anlatıyor. Benzer şekilde üzücü hikayeler, her milletten karaya bağlanan yolcu gemisi işçileri arasında olağan oldu.

MAURITIUS YÖNETIMI DÖNÜŞE FAHİŞ ÜCRETLER UYGULADI

Pandeminin ilk aşamalarında dünya çapında ulusal sınırlar kapandığında, Başbakan Pravind Jugnauth'un Mauritius yönetimi, ülkenin en büyük özel turizm şirketi Air Mauritius, Ltd ile işbirliği yaparak, yaklaşık 4.000 vatandaşının dönüşüne fahiş ücretler uyguladı.



200.000 ULUSLARARASI ÇALIŞAN EVLERİNE GÖNDERİLDİ

Küresel kruvaziyer endüstrisinin ve dünya çapındaki hükümetlerin pandeminin ardından mahsur kalan yaklaşık 200.000 uluslararası çalışanı eve göndermesi neredeyse yarım yıl aldı. Ağustos ortasında, ABD sularında mahsur kalmış yaklaşık 12.000 işçi vardı ve muhtemelen yurtdışında binlerce işçi vardı.

1.2 MİLYON MÜRETTEBAT

New York Times gazetesinde Çarşamba günü yayınlanan "Tükenme ve Umutsuzluk Tarafından Tuzağa Düşürüldü" başlıklı bir makale, önde gelen bir denizciler sendikası olan Uluslararası Taşımacılık İşçileri Federasyonu'ndan (ITF) geçen ay ticari kargo gemilerinde "1.2 milyon mürettebat, esasen gemilerinde mahsur kalmış, orijinal sözleşmelerinin sona ermesinden sonra çalışmış ve izolasyon, belirsizlik ve yorgunlukla mücadele etmiştir. "

WSWS, aralarında COVID-19 salgınları nedeniyle düzinelerce ölümün yanı sıra intihar veya çaresizlik nedeniyle ölüm olduğundan şüphelenilen diğer birkaç ölümün de olduğu bu karaya bağlı gemilerdeki denizcilik çalışanlarının karşı karşıya olduğu ölümcül koşullar hakkında kapsamlı bir rapor yayınladı.



İŞÇİLER GEMİLERDE AYLARDIR REHİN

MSC, dünyanın en büyük dördüncü kruvaziyer şirketidir. Aynı zamanda, tamamen özel mülkiyette olan dünyanın en büyük kruvaziyer işletmesidir ve 2018'de 348 milyon avro iken 2019'da 405 milyon avro kar elde etmiştir. Şüphesiz, mahsur kalan çalışanlarının öfkesini körükleyen şey, işçilerinin gemilerinde aylardır rehin tutulurken, şirketin, seferleri yeniden başlatmak için gemi operatörlerinden biri olması gerçeğidir.

Geçtiğimiz ay, birkaç başarısız Avrupa kruvaziyer endüstrisi yeniden başlatma girişiminin yanı sıra, Cruise Line Industry Association'ın (CLIA) ABD seferlerini gönüllü olarak askıya almasının genişlemesinin ortasında, şirket, Grandiosa'da 2.500 yolcu ile kapatılmadan bu yana "başarılı" bir yolculuğu tamamlayan ilk şirketler arasında olmayı başardı.

The Maritime Executive 19 Ağustos tarihli bir makalesinde, "Bu zorlu sularda başarılı bir şekilde gezinip gezinemeyeceğimizi görmek ve bu hasta sektöre biraz umut vermek için tüm gözler artık MSC Grandiosa'da” yazdı.



GRANDIOSA'DA POZİTİF ÇIKAN İSRAİLLİ ÇALIŞAN TAHLİYE EDİLDİ

Giornale di Sicilia (Sicilya Dergisi), Grandiosa'da test pozitif çıkan ancak COVID-19 için asemptomatik olan İsrailli bir çalışanın Çarşamba günü Messina yakınlarındaki bir karantina tesisine tahliye edildiğini bildirdi.

Şirket, enfekte çalışanın hızlı teşhisinin ve müteakip tahliyesinin koronavirüs salgınlarına karşı hazırlığı övünecek derecede yansıttığını, gelişmiş protokollerin "gemilerin tam güvenli yerler haline getirdiğini" gösterdiği belirtildi.

16 EYLÜL'DE EVLERİNE GİTMELERİ PLANLANIYOR

MSC'nin Poesia, Musica ve Seaview gemilerindeki mürettebatının eylemleri hakkında ise Perşembe günü geç saatlerde, çalışanlara seyahat onayı verildiği bildirildi.

Defimedia.info'da yer alan bir rapora göre, mürettebat üyelerinin 16 Eylül'de evlerine gitmeleri planlanıyor.

Ancak denizcilik işçilerinin karşı karşıya olduğu mücadele sonuçlanmaktan uzak görülüyor. MSC Poesia ve Musica ile ilgili büyük şirketlerin çalışanların temel haklarını sağlık, güvenlik pahasına işgücüne doğrudan müdahalesi olduğunu gösteriyor.



ITF'in ve resmi Yolcu Gemisi Görev Gücü, Musica ve Poesia mürettebatı tarafından gerçekleştirilen eyleme ilişkin, ne onaylama ne de bir resmi açıklama yapmadı. Bu kurumların temsil ettiğini iddia ettiği küresel denizcilik iş gücünün karşı karşıya olduğu günlük mücadelelerde güçsüz olduğunu gösteriyor.

Bu durum, dünyanın dört bir yanındaki gemi mürettebatını, tüm denizcilik işçilerinin ve bir bütün olarak işçi sınıfının temel haklarını savunmak için gerekli mücadelelerin gerçekleştirilmesiyle ilgili siyasilere görevlerini hatıratmak için taban örgütleri oluşturması gerektiğini gösteriyor.




Kaynak: Türkiyeturizm
Eklenme tarihi: 14.09.2020




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 C-M Denizcilik
 ELDAŞ Gemicilik
 PROMOTE A.Ş.
 ADECCO Hizmet ve ..
 KINAY Denizcilik
 AKSAY
 FURKAN Denizcilik
 INDEKS A.Ş
 DALICI Denizcilik
 ALMEYDA
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim