Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
19 Nisan 2024
Haber
Anket
Eti, lüks yat üretip ihraç edecek
Önde gelen bisküvi ve çikilota markası Eti, lüks yat üretimine girdi. Eti Holding'e bağlı Sarp Havacılık Lojistik Turizm Sanayi ve Ticaret AŞ, Sarp Yatçılık adıyla Antalya Serbest Bölgesi'nde lüks yat üretimi için ruhsat aldı. Firma, nisan ayında üretime başlayacak. Antalya Serbest Bölgesi İşleticisi AŞ (ASBAŞ) Genel Müdürü Zeki Gürses, Eti Holding'e bağlı Sarp Yatçılık'ın serbest bölgeden ruhsat aldığını belirterek, "Eti, 40 metre üstü lüks yat üretip ihraç etmeyi planlıyor." dedi.

Genel Müdür Gürses, Antalya Serbest Bölgesi'ndeki son gelişmeler hakkında bilgi verdi. Bölgede 112 firmanın faaliyet gösterdiğini, bunlardan 36'sının yabancı ortaklı olduğunu kaydeden Gürses, 2009 yılında 10 firmanın daha ruhsat alarak yatırıma başladığını bildirdi. Antalya Serbest Bölgesi'ndeki yatırımların 100 milyon dolara ulaştığı bilgisini veren Gürses, "Gelen firmaların 8'i yat üzerine faaliyet gösterecek. Diğer ikisi ise medikal ve inşaat alanında ruhsat aldı. Şu anda açık alanımız yok. Yüzde 99 doluyuz. Gelen firmalara atıl kalan yerleri tahsis ediyoruz." dedi.

Antalya Serbest Bölgesi'nde yatırım yapacak firmaların çoğunluğu İstanbul Tuzla'dan geldi. Tuzla'da faaliyet gösteren Anteksan, Güven Denizcilik, Burgata Deniz Araçları ve Bella Yatçılık, önümüzdeki dönemde Antalya'da lüks yat üretimine başlayacak. Saba Yatçılık, ilk kez yat üretimine girecek. Yeni kurulan Trailer Taşımacılık da serbest bölgedeki yat firmalarına lojistik hizmet verecek. İnşaat firması Dekopol ise kalıp üretip ihraç edecek. Medikal alanda faaliyet Pharmamed Ltd. Şti de Antalya Serbest Bölgesi'nde yatırım yapacak şirketler arasında yer alıyor.

ASBAŞ Genel Müdürü Gürses, Antalya Serbest Bölgesi'nin lüks yat üretiminde artık ihtisaslaştığını, bu bakımdan dünyada ilk 5 arasında yer aldığını kaydetti. Tuzla'dan Antalya'ya kayan firmaların her geçen gün arttığına işaret eden Gürses, şöyle devam etti:

"Tuzla'da büyük gemi inşa sanayisi ile yat üretimi yan yana bulunuyor. Bunun ikisinin yan yana olması sıkıntı oluşturuyor. Bundan dolayı buraya doğru bir talep var. Ayrıca Tuzla'daki tersaneler denize uzak. Uzun mesafelerden tekneleri taşımak zorunda kalıyorlar. Oysa Antalya, denize yakın. Rıhtımı var. Üretilen yat rahatlıkla denize indirilebiliyor. Ayrıca burada her türlü hizmet veriliyor. Bürokrasi de az. Bir de burada arazi kiraları daha ucuz. Ruhsat süreleri 30 yıldan 45 yıla çıktı. Bu da yatırım için bir avantaj."

Zeki Gürses, kanuni düzenlemeden sonra artık serbest bölgelerde alım satımla uğraşan firma sayısının her geçen gün azaldığına da dikkat çekti. Bu tür firmalara sağlanan bir takım muafiyetlerin kaldırıldığını kaydeden Gürses, "Artık Müsteşarlık ve Genel Müdürlük, gelecek firmalarda üretim yaparak ihraç etme kriteri arıyor. Onun için yeni gelen firmalar üretim ağırlıklı oluyor. Gelen firmaların ASBAŞ'ın karakteristik özelliğine göre olmasına da dikkat ediyoruz. Mesela gıda türü yatırımları çok fazla istemiyoruz. Çevre kirliliği oluşturacak firmaları başla yerlere yönlendiriyoruz." diye konuştu. Antalya Serbest Bölgesi'nde ağırlıklı olarak yat, medikal, elektrik elektronik, tarım, tekstil firmaları faaliyet gösteriyor.


Kaynak: Zaman
Eklenme tarihi: 07.01.2010




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 CENK GROUP
 ÖZPINAR Denizcili..
 ATUNCO Shipping
 TCS Denizcilik
 LİKİTGAZ gemicili..
 SDS Denizcilik ve..
 CAPT.ELSEK Intern..
 OF Shipping
 RABİA Denizcilik
 ERS Denizcilik
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim