Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
19 Nisan 2024
Haber
Anket
Genel Denizcilik A.Ş. gemilerindeki çalışma ortamı
Genel Denizcilik’ten Kadir Özkan, İTÜ Denizcilik Fakültesi Kariyer Günleri kapsamında düzenlenen etkinlikte konuşmacı oldu.

İTÜ Denizcilik Fakültesi Güverte (2001) mezunu Kadir Özkan, Kariyer Günleri etkinliğinde Genel Denizcilik A.Ş.’nin kuruluş ve hizmet amacı, çalışma politikaları ve stajyer alma koşulları hakkında merak edilenleri yanıtladı.



Konuşmasına başlarken Genel Denizcilik’in kuruluşundan bahseden Özkan, Çukurova Holding’in iştiraki olarak çalışan şirketin, 1975 senesinde bünyesindeki çelik üretiminin ve işlenmesinin ham madde ithalatı ve ürün ihracatı ayağının deniz yolu ile taşımacılık bölümünü üstlenmek amacıyla kurulduğunun bilgisini verdi.

Gemi inşalarının nasıl başladığına değinen Özkan, 1990’ların sonunda yeni inşaa arenasına girerek filosunu geliştirdi ve modernize ettiğini, yeni inşaa sektörüne yönelmek için uygun bir zamanlama yapıldığı bilgisini verdi.

2000’li yılların başında kuru yük gemilerinin alındığını devamında ise 2007’den 2011’e kadar yeni inşaa tankerlerin işletmeye girdiğini söyleyen Özkan, 2012 yılına kadar Uzak Doğu’da gemi inşa projelerinin olduğunu ve gemi inşaa politikası kapsamında proje aşamasında işletme devri ve satışlarla sürdürdüğünü de sözlerine ekledi.

“Kaza yok, insana ve çevreye zarar yok”

Konuşmasının devamında şirketin vizyonu ve misyonundan bahseden Özkan, şöyle konuştu: “Şirket politikamız müşterilerimizin talep ve beklentileri doğrultusunda çok üst seviyede hazırlandı. Misyon olarak da ulusal ve uluslararası sözleşmelere ve yasalara uygunluk, emniyetli bir çalışma ortamı yaratabilmek, sıfır atık oluşturulması ve iş kaidelerine azami uyum sağlanması benimsendi. “

“Müşterimizin ihtiyaçları önceliğimiz”

Şirketin çalışma ve gemi inşa politikalarını anlatan Özkan, Alkol gibi son günlerde büyük bir sorun haline gelen alışkanlıklardan personeli korumak adına çalışmalar yapıldığını ve alkolün gemilerde tamamen yasak olduğunu dile getirirken, çevreye ve kullanılan malzemeye zarar vermemek, kirliliği önleyebilmek adına gerekli özenin gösterilmesi, ulusal ve uluslararası kurallara bağlılık ve operasyon kalitesini en üst düzeyde tutmak gibi kimsenin taviz vermediği gibi kesin şirket politikaları olduğunu ifade etti. Müşteri memnuniyetini sağlamak amacıyla gemi inşa politikalarının da ihtiyaçlara göre belirlendiğinin altını çizdi.

“Türk ve Hintli personel ile çalışmaktayız: Yeterli kalite ve sayıda Türk personel bulmakta zorlanıyoruz !”

Filo tankerlerinin verimli, ekonomik ve çevreye duyarlı olduğunu belirten Kadir Özkan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Şu anda işletilen 20 geminin 13 tanesinin ham petrol, 7 tanesinin ise ürün tankeri olup, işletme dahilindeki gmeilerde Türk ve Hintli personel ile çalışmaktayız. Gemilerimizin tamamında Türk personel ile çalışabilme emelinde olmakla beraber yeterli kalite ve sayıda Türk personel bulmakta zorlanmaktayız. Ancak mevcut filolarımızda imkanlar dahilinde Türk Zabitlerin yerleştirilmesine özen göstermekteyiz. “





“Personel değişminde sıkıntılar yaşadık”

Personel değişimi konusunda ise şunları söyledi: “Pandemi dönemi sebebiyle personel değişimlerinde sıkıntılar yaşadık. Hatta 2020 yılında uzun staja çıkmak için plan yapan çoğu arkadaşımız da stajını denizcilik şirketlerinin kara ayağında yapmak zorunda kaldı. Kimseyi mağdur etmemek adına Genel Denizcilik adına elimizden geleni yaptık ama aksamalar oldu elbette. Umuyoruz ki bu süreç bir an önce biter ve personel değişimlerini geçmişte olduğu gibi daha planlı ve uygun şekilde elleçleyebiliriz.”

“Stajyer alımıyla ilgili görüşmelere başlayacağız”

Özkan, stajyer alımının nasıl yapılacağı sorusunu, “Stajyerlerin seçilmesi ve yerleştirilmesi sürecini pandemi öncesi dönemde okullardaki görevli arkadaşların da desteği ile yürütüyorduk. Şirketimizde staj yapmak isteyen adaylardan toplanan başvuru formlarının tarafımızdan değerlendirilmesi sonrası okulda yapılan yüz yüze mülakatlar ile stajyerleri belirliyorduk. Seçilen stajyerlerin gemilerinin belirlenmesi sonrasında gemiye katılışlarında kendilerine zabitlerinin sorumlulugu ve gözlemleri altnda yapılmak üzere görevlerin bulundugu dökümanları veriyorduk. Gemilerde belirlenen görevleri tamamlayan stajyerlerin degerlendirmeleri hem gemi üzerinde hem de staj sonunda ofiste Eğitim Departmanı tarafından yapılıyordu. Bu sene ise stajyerlerin mülakatları ve seçimleri için nasıl bir yol izleyeceğimiz konusu henüz netlik kazanmasa bile gemilere gönderilen stajyerler için geçtiğimiz yıl da oldugu gibi görevler belirlenerek takip ve değerlendirmelerini yapacağız” şeklinde yanıtladı.

“Bizde her görev için kıdem hakkı (seniorita) var”

Seniorita sistemine ve kontrat sürelerine de değinen Özkan, “Bizde her görev için seniorita var. 10 ay hizmet eden personel 1 yıllık kıdem hakkı kazanıyor. Kontratlara gelirsek mürettebatlar için 6 ay zabitler için ise 4 ay şeklinde imzalanıyor.” dedi.

“Yatılılık düzeni denizciliğin olmazsa olmazı”

Son olarak stajyerlere tavsiyelerde bulunan Özkan, konuşmasını söyle tamamladı: “Yatılılık düzeninin denizciliğin olmazsa olmaz bir gerekliliği olduğunu düşünüyorum. Hem denizde yaşam, örf ve adetin sürekliliği hem de saygı ve disiplinin temellerinin yatılık ile atıldığına inanıyorum. Ancak imkanlar dahilinde de öğrencilerin bu disiplin içinde kendilerini yetiştirerek öncelikli olarak mesleğe saygılarını üst seviyede tutmaları gerektiğine inanıyorum. Stajyerlerden okulda öğrenilen teorik bilgilerin staj döneminde pratiğe dökülmesini, yabancı dil konusunda ileri seviyede olmalarını, ulusal ve uluslararası kurallara karşı ilgili ve duyarlı olmalarını ve elbette mesleğimiz ile ilgili gelişmeleri yakınen takip etmelerini bekliyoruz.”





Kaynak: denizcilikdergisi (Kardelen Yılmaz)
Eklenme tarihi: 12.11.2020




Share |




YORUMLARINIZ


Görevin değil
Kimseye nasihat tavsiye edicek durumda değilsin ne tecrüben ne gemi hayatın bu iş için namüsait ***.. ayrıca Hintli personel çalıştırma şirket ve çalışanlar açısından kalitemi ifade ediyor neresi kalite seni kariyer günlerine kim çağırıyor kim dinliyor şu hale bak ***..

Yazan: Yavuz akyol - 12.11.2020 20:49:35




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 OKANTRANS Gemi Ac..
 EREĞLİ Denizcilik..
 BEK Denizcilik
 NEGMAR Denizcilik..
 UTL Denizcilik
 NOVA Shipping
 PENNON Yat
 BATU Shipping
 ER-MAR Denizcilik..
 TEKNOMARİN Denizi..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim