Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
18 Nisan 2024
Haber
Anket
Süveyş Kanalı kapandı, dünya ticareti büyük yara aldı
Süveyş Kanalı'nda "karaya oturan gemi" krizi yaşanıyor. Dünyanın en yoğun nakliye yollarından biri olan Süveyş Kanalı, karaya oturan dev konteyner gemisi sebebiyle trafiğe kapandı. Peki, dünya ticaretinin gözünün çevrili olduğu kanalın önemi ne?

Dev konteyner gemisi The Ever Given kum fırtınasına yakalandı ve Akdeniz'i Kızıldeniz'e bağlayan Süveyş Kanalı'nda karaya oturdu.



Yaklaşık dört futbol sahası büyüklüğünde ve 20 bin konteyner taşıma kapasitesine sahip, 220 bin tonluk gemi yüzünden Süveyş kanalı kilitlendi.



30'u petrol tankeri olmak üzere en az 200 gemi kanalda mahsur kaldı.

Türkiye'den yardım teklifi

Dünyanın en zorlu su yolu olan Türk Boğazları Bölgesi'nde yaklaşık 5 yıldır seyir, can, mal ve çevre emniyetini temin etmek amacıyla 7 gün 24 saat hizmet veren Nene Hatun gemisi, Süveyş Kanalı'ndaki kaza için göreve hazır.



Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Süveyş Kanalı'ndaki kazayla ilgili, "Yardım önerimizi yaptık ve onlardan olumlu bir yanıt gelirse yardım götürürüz." dedi.

Geminin sahibi şirket özür diledi

Süveyş Kanalı'nda karaya oturan ve kanalın geçişlere kapanmasına neden olan kargo gemisi Ever Given'ın sahibi Japon Shoei Kisen şirketi, endişeye neden oldukları için özür diledi.

Geminin karaya oturmasından bir gün sonra şirketten yapılan açıklamada, "Büyük endişeye neden olduğumuz için içtenlikle özür diliyoruz" denildi.

Gemi içerisinde tamamı Hint uyruklu 25 mürettebatın bulunduğu, bu kişilerden yaralananın olmadığı açıklandı.



Gemi bugün yüzdürülecek

Süveyş Kanalı'nda karaya oturarak deniz trafiğinin durmasına neden olan "The Ever Given" isimli yük gemisinin akşam saatlerinde yüzdürülmesinin beklendiği duyuruldu.

Mısır'da Panama bandıralı Evergreen Marine şirketi tarafından işletilen 400 metre uzunluğundaki Ever Given yük gemisi, hafta içinde Süveyş Kanalı’nın güneyinde çapraz olarak karaya oturarak deniz trafiğini durdurdu. Süveyş Kanalı'nı açma çalışmalarının ise yoğun bir şekilde devam edildiği ifade edildi.

Dünya ticaretinde kriz

Tüm bu yaşananlar, deniz ulaşımında mesafeleri oldukça kısaltan Süveyş kanalının önemini dünya gündemine taşıdı. Dünya ticaretinin yaklaşık yüzde 12'sinin geçtiği Süveyş Kanalı tıkanınca yeni bir kriz kapıya dayandı.

Ticaret trafiğinin durması, koronavirüs nedeniyle sıkıntı yaşayan lojistik hatlarındaki sorunları daha da derinleştirdi. Günlük yaklaşık 10 milyar dolar değerinde malzeme bu kanaldan geçiyor. Kanalın bir gün kapalı kalmasının maliyeti ise büyük.

Süveyş Kanalı İdaresinin verdiği bilgiye göre 2020 yılında kanaldan yaklaşık 19 bin gemi geçti. Kanal, küresel petrol, gaz ve lojistik sektörü üzerinde büyük bir etkiye sahip.

Yakıt tasarrufu için Avrupa'dan Asya’ya giden petrol ürünlerinin yüzde 20’si Süveyş Kanalından geçiyor. Çünkü bu en kısa güzergah.

Süveyş Kanalı'ndaki kapanma Avrupa'ya LNG sevkiyatını sekteye uğratıyor

Akdeniz ile Kızıldeniz'i birbirine bağlayan Süveyş Kanalı'nda yaşanan gemi kazası sonrası kanalın süresiz olarak deniz trafiğine kapanması Avrupa'ya sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) sevkiyatını zora sokuyor. Kanal, Orta Doğu'dan Avrupa'ya giden LNG kargoları ve Akdeniz'den Asya'ya giden bazı kargolar için ana rota konumunda bulunuyor.

Geçen yıl kanal üzerinden Katar'dan Avrupa'ya haftada ortalama beş adet olmak üzere toplam 260'a yakın LNG kargosu gönderildi.

LNG ticaretinin yüzde 8'i Süveyş Kanalı'nda

Merkezi İskoçya'da bulunan araştırma ve danışmanlık şirketi Wood Mackenzie verilerine göre ise Süveyş Kanalı küresel LNG ticaretinin yüzde 8'ini oluşturuyor.

Kanalda karaya oturarak deniz trafiğinin durmasına neden olan dev "The Ever Given" gemisini kurtarma çalışmaları devam ederken, kanalın birkaç hafta boyunca kapalı kalma ihtimali, Avrupa'ya giden LNG kargoları için büyük risk oluşturuyor.

3 LNG gemisi geçmeyi bekliyor

Halihazırda, nisanın ilk haftasında Avrupa'daki LNG terminallerine varması planlanan ancak şu anda Süveyş Körfezi'nde Akdeniz'i geçmeyi bekleyen 3 dolu LNG gemisi bulunuyor.

Ayrıca, Umman Denizi'nden Süveyş Kanalı'na giden 1 milyon metreküp kapasiteli iki geminin daha mevcut şartlar altında Avrupa'ya ulaşması zor görünüyor.

"İki haftalık kapanma 2 milyon metreküp LNG sevkiyatını durdurabilir"

Rystad Energy Doğal Gaz ve Elektrik Piyasaları Başkanı Carlos Torres Diaz, yaptığı açıklamada, Avrupa'da artan hava sıcaklıklarıyla doğal gaz talebinin azalmaya başladığını ancak kıtada düşük yer altı depolama seviyelerini yenilemek için sürekli LNG tedarikine ihtiyaç olduğunu belirtti.

Süveyş Kanalı'ndan haftada ortalama 5 geminin geçtiğini ifade eden Diaz, "2 haftalık bir kapanma yaklaşık 2 milyon metreküp LNG'nin Avrupa'ya teslimatını erteleyebilir. En kötü senaryo olan 4 haftalık bir kapanmada ise yaklaşık 4 milyon metreküp kargo teslimatı gecikmiş olacak" bilgisini paylaştı.

Süveyş Kanalı'nın önemi nedir?

İnsan yapımı olan Süveyş Kanalı, 193 kilometre uzunluğunda. Kanal, 24 metre derinliğe, 205 metre de genişliğe sahip.

Kanaldaki tıkanıklık nedeniyle, birçok gemi rotasını değiştirdi. Petrol tankerlerinin nakliye ücretleri bu hafta neredeyse iki katına çıktı.

Çünkü diğer bir alternatif olan Ümit Burnu'nu dolaşmak gemilerin daha fazla yakıt harcaması anlamına geliyor.






Kaynak: TRThaber
Eklenme tarihi: 28.03.2021




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 MIRAY Internation..
 ROTA Gemi
 BUTONİ A.Ş.
 TRİO Denizcilik
 ANTMARİN A.Ş
 RANA Denizcilik
 OLAY NAUTIC
 GRANDE Ship Manag..
 MİNERAL den. san ..
 AKSU Su Dağıtım T..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim