Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
28 Mart 2024
Haber
Anket
Alabora olan balıkçı teknesi davasında 15 yıl hapis istemi
Samatya sahili açıklarında içinde 13 kişinin olduğu Kumsal-55 adlı balıkçı teknesinin alabora olduktan sonra batması nedeniyle boğularak hayatını kaybeden iki mürettebatın ölümüyle ilgili soruşturma tamamlandı. Savcılık, mürettebat tarafından ağın çekilemeyecek kadar ağır olmasına rağmen emir veren işletmeci, gemi kaptanı ve sahibi hakkında 15’er yıla kadar hapis istemiyle dava açtı.



İstanbul Fatih Samatya sahili açıklarında içinde 13 kişinin olduğu Kumsal-55 isimli balıkçı teknesi saat 10 Ekim günü sabahın erken saatlerinde alabora oldu. Kıyı emniyeti, sahil güvenlik ve deniz polisi ekipleri arama kurtarma çalışmaları için olay yerine gitti. Batan teknede bulunan 13 personelden 11'i kurtarılırken, iki çocuk babası 46 yaşındaki Nedim Aktaş ile iki çocuk babası 35 yaşındaki Hasan Candan boğularak hayatını kaybetti.

AĞI KALDIRAMAYAN MÜRETTABAT, TEKNEYLE BATTI

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı kazaya ilişkin olayla ilgili soruşturma başlattı. 13 metrelik gırgır teknesinin içerisinde 40 kasa istavrit bulunuyordu. Balıkçılar son olarak denize bir ağ daha attı. İddiaya göre bu ağ çekilirken tekne alabora oldu. Kumsal 55 isimli balıkçı teknesi Anadolu Kavağından hareket edip birkaç ağ attıkları, ardından akşam saat:17.00 sıralarında Yenikapı ya gelip yakıt alarak yeniden deniz açıldıkları belirlendi. Tekne mürettebatının denize attıklar ağ içinde deniz anası bulunduğu için ağın ağır geldiği, gemide bulunup talimat veren gemi işleteni Ufuk Yar'ın çalışanlara ağın kaldırılabileceğini söylediği, çalışanların kaldırmayı denediği tekne yana yatacak gibi olunca ağda bulunan deniz analarının bir kısmının denize bırakılmasını teklif ettiği ancak Ufuk Yar 'ın "kanca ile kalkar" dediği ve ısrar ettiğ tespit edildi. Mürettebatın tekrar ağı denizden kaldırmaya çalıştığı sırada alabora olarak devrildikleri ve yüzme bilmeyen Candan ile Aktaş'ın öldüğü ortaya çıtkı

İŞLETMECİ, KAPTAN VE GEMİ SAHİBİ KUSURLU

Savcılık dosyayla ilgili bilirkişi incelemesine başvurdu. Raporda, gerekli iş sağlığı ve güvenliği önlemlerini almayan ve yanlış talimat ile çalışanları yönlendiren işleten Ufuk Yar'ın ve ağın tekneye alınması sırasında yükün tekneye alınması kontrolünü gerçekleştirmesi ve gerekli durumda ağın kaldırılması talimatını vermesi gereken ancak talimat vermeyen gemi kaptanı Nuri Çakır'ın da aynı derecede asli kusurlu olduğu belirtildi. Yine raporda yapılan iş sırasında kiraladığı gemide alınması gerekli iş sağlığı ve güvenliği önlemlerini almayan ve bu şekilde gemiyi kiraya veren gemi sahibi Mehmet Çelebi'nin ise tali kusurlu olduğu anlatıldı.

DAVA AÇILDI

Savcılık yürütülen soruşturma sonunda bilirkişi tarafından üç şüphelinin ortak kusurlu hareket ederek müteveffa Hasan ve Nedim'in ölümüne neden oldukları ve 'Taksirle Birden Fazla Kişinin Ölümüne Neden olma' suçunu işledikleri gerekçesiyle 2 yıldan 15'er yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. Dava, Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek.

*****************

KONU İLE İLGİLİ DİĞER HABERLERİMİZ;
- Balıkçı teknesi alabora oldu! 2 kişi hayatını kaybetti




Kaynak: Sabah (Dilek Yaman Demir)
Eklenme tarihi: 05.04.2021




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 ATN DENİZCİLİK SA..
 AYGÜN Denizcilik ..
 DENİZ-AY Denizcil..
 SMARİNE Elektrik
 DOLPHİN Scuba Tea..
 ADAKENT Gemi İşle..
 AKUA MARİN A.Ş.
 HACIÖMEROĞLU Deni..
 CATONI Deniz İşle..
 YOROZ Agency
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim