Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
02 Mayıs 2024
Haber
Anket
Aliağa gemi söküm işçileri eyleme devam ediyor
İzmir'in Aliağa ilçesinde bulunan gemi söküm tesislerindeki işçiler, ağır çalışma koşullarına ve ücret düşüklüğüne karşı iş bırakma eylemine devam ederken Limter-İş Başkanı Saygılı da “Aliağa ölüm saçıyor, iktidar buna göz yumuyor” dedi.



İş kazalarının en çok yaşandığı sektörlerden olan tersane işçileri, birçok sektörde yurdun pek çok yerinde ağır çalışma koşullarına, ücret düşüklüğüne karşı başlayan emek mücadelesini büyütüyor. İzmir Aliağa’da asbestli gemilerin de söküldüğü tersanede işçiler çalışırken ölmemek, mesleklerinden dolayı kanser olmamak ve insanca yaşayabilecek ücret için eylemlerini dördüncü gününde de sürdürüyor. Çalıştıkları tersanelerde ustadan şoföre kadar iş bırakan yüzlerce emekçi, ücretlerine zam ve işçi sağlığı ve iş güvenliği kurallarının alınmasını talep ediyor. Emekçiler 11 Şubat’ta başlattığı direnişi talepleri karşılanana dek devam edeceğini belirtiyor.

TALEPLERİMİZ KARŞILANSIN

Alım gücünün gün geçtikçe düşmesiyle birlikte insanca yaşanabilecek bir ücret talebiyle direnişe geçen tersane işçileri, gemi ustalarına 500 lira, saha ustalarına ve atölye çalışanlarına 450 lira, sapancılara 450, çıraklara 350, gemideki operatörlere 500 lira, sahadaki operatörlere ve şoförlere 450 lira yevmiye verilmesini talep ediyor. Tersane içerisinde iş güvenliği önlemlerinin alınmadığını belirten emekçiler, iş güvenliği önlemlerinin alınmasının yanı sıra kişisel koruyucu donanımlarının zamanında eksiksiz dağıtılmasını ve oksijen lambalarının bakımı ve eksikliklerinin giderilmesini de istiyor. Emekçilerin, işverenlere sunduğu 17 talepten bazıları ise şu şekilde:

* Hava olumsuz koşullarında çalışılmaması durumunda yevmiyelerin kesilmemesi
* Sigortaların kesilmemesi
* Sosyal tesislerin düzeltilmesi
* Zamların 6 ayda bir yapılması
* Mazeret izinlerinin yevmiyeden kesilmemesi
* Cumartesi günleri yarım gün çalışma. Tam gün çalışılması durumunda ekstra mesai
* Eyleme katılan işçilerin iş akdine son verilmemesi

ASBEST ÖLÜM DAĞITIYOR

Limter-İş Sendikası Genel Başkanı Kanber Saygılı da deniz iş kolundaki ölümlerin temel sebebinin asbest olduğuna dikkat çekerek şöyle konuştu: “Aliağa gemi söküm tersanesi ölüm saçan bir yer. Aliağa aynı zamanda deniz ticaretinde fiilen çalışma gösteren deniz patronlarının çöplüğü durumunda. Özellikle İspanya ve Hollanda gibi benzeri ülkelerde asbestli gemiler sökülmüyor ve bu gemiler Aliağa tersanesine getirilerek burada sökümleri yapılıyor. Tersanede çalışan arkadaşlarımızın genellikle ölüm nedeni kanser ve kansere sebebiyet veren şey asbesttir. İşçi sağlığı ve iş güvenliği taşeronlar ve patronlar tarafından gereksiz bir masraf olarak görülüyor. Bu tedbirler neredeyse hiç yok konumunda. Siyasal iktidarsa buna göz yumuyor.”

Limter-İş Genel Sekreteri Hakkı Demirel ise “İşçilerin ayaklanmasının en büyük sebebi işverenin ücret dayatmasından kaynaklı. Aynı zamanda işveren kişisel koruyucu donanımlarını vermediği için işçiler bu malzemeleri kendi ceplerinden temin etmek zorunda kalıyor. Zaten alım gücü ciddi anlamda düşmüş durumda ve ellerine geçen ücretle beraber aynı zamanda evlerini geçindirmeye çalışıyorlar” diye konuştu. İşçilerin kendi içlerinde örgütlenerek direnişlerini başlattıklarını kaydeden Demirel, “Sermaye gittikçe azgınlaşıyor, kârlarına kâr katıyorlar. Gemi söküm patronları da çok ciddi paralar kazanırken, işçiler açlıkla karşı karşıya bırakılıyor. Türkiye’nin her bölgesinde direnişlerle işçi sınıfı güçleniyor ve İşçilerin dayanışmasıyla bu kara kışı bahara çevireceğiz” ifadelerini kullandı.

Gemi, tersane, deniz, liman işkolunda 2020 yılında en az 26 işçi, 2021 yılında ise en az 39 işçi hayatını kaybetti.

*****************
KONU İLE İLGİLİ DİĞER HABERLERİMİZ;
* Aliağa'da gemi söküm işçileri ücret artışı talebiyle iş bıraktı



Kaynak: birgun.net
Eklenme tarihi: 15.02.2022




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 FURUNO Denizcilik
 LİKİTGAZ gemicili..
 RİMİT Denizcilik
 AKGÜNLER Denizcil..
 ATİPOST Turizm Lt..
 BERRAK Denizcilik
 YAVUZNAZ Denizcil..
 BEREM Denizcilik
 GRANMAR Denizcili..
 REGENCY Ship
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim