Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
30 Nisan 2024
Haber
Anket
Türklere ait yüzer vinç Rus topçu ateşiyle vuruldu
10 aydır süren Rusya-Ukrayna arasındaki savaş sırasında Türk bayraklı bir deniz vinci topçu atışıyla vuruldu.

24 Şubat 2022 günü başlayan Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle çok sayıda deniz insanı ve gemi iki ülkenin liman kentlerinde mahsur kalırken Türkiye’ye dönmeleri uzun bürokratik işlemlerin adından gerçekleşmişti. Savaşın hemen başında Romanya’ya doğru giden YA-SA Denizcilik’e ait Jüpiter isimli gemi açılan ateşle vurulurken Türk gemilerinin büyük çoğunluğu bölgeden tahliye edilmişti.

Dinyeper Nehri’nin Karadeniz’le buluştuğu Ukrayna’nın Kherson bölgesinde mürettebatsız bekletilen 12 geminin yakınındayken başka bir yere çekilen deniz vinci hedef gözetilerek yapılan atış sonrası vuruldu.



45 metre genişliğindeki Zakhariy’nin Dinyeper nehrinin Karadeniz’le buluştuğu delta mayınla kapatıldığı için Türkiye’ye dönemediği öğrenildi. Karadeniz havzasında çalışan en yükü deniz vinci olan Zakhariy’nin makine dairesine isabet eden 2 top mermisiyle alev aldığı ve yan yattığı öğrenilirken Türk sahipleri Remzi ve Onur Solak, Milliyet’e konuştu.

1987 yılından beri bölgede Ukrayna ve Rusya adına deniz inşaatları yaptığını söyleyen Remzi Solak, vurulan Zakhariy’in Ukrayna’da yapıldığını ve Türk bayrağını dalgalandırdığını söyledi. 800 ton ağırlık kaldırma kapasitesiyle havzanın en dikkat çekici deniz aracı olduğunu belirten Solak, “Zakhariy, 2021 yılı boyunca Ukrayna’nın en büyük köprü projesi olan Zaporeje Köprüsü’nü inşa ettik. İnşaat bitince Kherson’a geldiğimizde savaş patladı. Ukrayna’da limanlar kapatılınca Pallada’da 12 Türk gemisiyle mahsur kaldık. 30 Ekim’de Rus silahlı kuvvetleri rızamız dışında Türk gemilerinin yanından çektiler. Türk gemileri güvenli bölgedeydi bizi 1 km ilerideki Ukrayana’ya yakın bölgeye römorkörlerle çektiler. Nehrin bataklık kısmında güvensiz Zatoma 5 bölgesinde beklemeye başladık” dedi.

‘KURTARMAK İSTİYORUZ’

Solak, “Haziranda Dinyeper nehrinde Antonov köprüsü bombalandı ve Rusya’nın bir tankı batmıştı. Köprüden düşen tankı çıkartmamızı istediler. Biz savaşa taraf olamayacağımızı bildirdik. Yapsaydık, dünyadan ambargo görüp kara listeye girerdik ve hiçbir yerden iş alamazdık. Rus askerleri bizi vurulmamız için güvensiz alana çekti” dedi.

‘HER AN BATABİLİR’

Onur Solak, “Köprü yapma yeteneği ve ağırlık nakletme özelliğiyle dikkat çeken bir deniz makinesiydi Zakhariy. Güvensiz alandan Türk gemilerinin yanına gitmek istedik izin vermediler. 12 Aralık’ta 15.30 sıralarında sadece bize yönelik atışla vurulduk. 2 ton hidrolik yağı alev aldı ve Zakhariy büyük zarar gördü. Güvensiz alanda olduğu için fazla mürettebat tutmuyorduk. Ana duba delindi, her an batabilir, batarsa büyük bir emek biter. 10-12 milyon dolar zararımız var” dedi.

OCAK AYINDA ZELENSKİY AÇMIŞTI

Zakhariy’nin 12 yıldır bitirilemeyen Ukrayna-Zaporozhye Köprüsü için özel olarak yapıldığı öğrenildi. Zakhariy, bir yılda Ukrayna’nın en büyük köprüsünü tamamlarken açılışını Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy, Ocak 2022 de yapmıştı. Türk bayrağı çekilen Zakhariy, 800 ton kaldırma kapasitesine sahip. Nehirlerde köprü gibi zorlu inşaatları yapabilecek nitelikteki yüzer vinç 13,6 metre yükseklikten 97 metreye uzayabilen vinci ile tercih ediliyordu.




Kaynak: Milliyet (Gökhan Karakaş)
Eklenme tarihi: 16.12.2022




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 KEREMPE Denizcili..
 YAVUZNAZ Denizcil..
 ARIF KALKAVAN
 YARDIMCI Denizcil..
 ANKA Denizcilik
 KOPUZ Denizcilik
 KOÇANLAR Deniz Ta..
 MARDES Gemi
 ÖZKIRAÇ Ltd.
 INKA Crew Managem..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim