Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
02 Mayıs 2024
Haber
Anket
Yunanistan-İran hattında 'tanker' gerilimi: 'Mürettebatı serbest bırakın'
Yunanistan'ın Denizciler Sendikası PENEN, İran'ın Hürmüz Boğazı'nda el koyduğu Niovi isimli petrol gemisinin mürettebatının bir an önce serbest bırakılması çağrısında bulundu.

İran Devrim Muhafizları'nın 3 Mayıs'ta Yunanistan'a kayıtlı bir petrol tankerine el koyması, iki ülke arasındaki ilişkilerde gerilime sebep oldu. Yunanistan'da yakın dönemde İran'a ait gemilerin alıkonulması sonrası Hürmüz Boğazı'nda yaşanan olayda geminin Yunanistanlı kaptanı ve mürettebatı İran'da tutuluyor.



Komşu Yunanistan hükümeti, bu gelişmeler üzerine denizcilerin serbest bırakılması için girişimde bulundu. Denizcilik Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı ile temas halinde gelişmeleri takip ederken, başkent Atina'daki sendikalar ise hükümetten daha etkin bir politika izlemesini ve denizcilerin bir an evvel serbest bırakılması için harekete geçmesini talep etti.

SENDİKADAN ÇAĞRI: ACİL ÖNLEM ALIN

Konuya ilişkin açıklama yapan Denizciler Sendikası PENEN, 'Yunanistan hükümetinin ve yetkili Denizcilik ve Dışişleri Bakanlıkları'nın 3 Mayıs Çarşamba günü sabah erken saatlerde İranlı yetkililer tarafından Hürmüz Boğazı'nda alıkonulan Panama bandıralı "Niovi" adlı tankerin 53 yaşındaki Yunan kaptanı ve tüm mürettebatının serbest bırakılması için acil önlemler alması' çağrısında bulundu.

Açıklamada ayrıca "Bu yeni olay, denizcilik mesleğinin karşı karşıya olduğu muazzam tehlikeleri, çalışmanın kriminalize edilmesini vurguluyor ve denizcilerin sıklıkla askeri, siyasi ve ekonomik rekabet ve çatışmaların kurbanı olduğunu teyit ediyor" denildi.

'BU OLAY, İLK DEĞİL'

'Ukrayna'da bir yılı aşkın bir süredir devam eden emperyalist savaş koşullarında, ABD'nin petrol yüklerine el koymasına misilleme olarak İran tarafından gemilere silahlı el konulduğunu, en son Panama bandıralı Niovi tankerinin rehin alındığını' söyleyen PENEN, "Smart Tankers Inc. adlı Yunan denizcilik şirketine ait Delta Poseidon ve Polembros Shippin Ltd. adlı Yunan denizcilik şirketine ait Prudent Warrior adlı tankerlerin denizcilerinin de 4 ay boyunca benzer rehin alma koşullarıyla karşı karşıya kaldıklarını' hatırlattı.

Denizciler Sendikası, denizcilerin hayatlarının korunması, serbest bırakılmaları ve güvenli bir şekilde ülkelerine geri gönderilmelerinin sağlanması için hükümet ile ilgili bakanlık ve birimlere acil müdahale çağrısında bulundu.

Ne olmuştu?

Smart Tankers denizcilik şirketine ait Niovi adlı petrol tankerine 3 Mayıs'ta Basra Körfezi'ndeki Hürmüz Boğazı'nda İranlı yetkililer tarafından el konuldu. 31 mürettebatlı tanker, Devrim Muhafızları tarafından el konulduğunda son birkaç aydır limanda tutulmasına neden olan bakım çalışmalarını tamamladıktan sonra yüksüz olarak seyrediyordu. Dubai'den yola çıkan tanker, Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki Fuzairah limanına doğru ilerlerken Devrim Muhafızları'na ait donanma gemileri tarafından kuşatıldı. Sonrasında ise Bandar Abbas'taki güvenli demirleme yerine nakledildi.

Niovi'nin sahibi, merkezi Pire'de bulunan ve D. Baku ve G. Kaymenakis'in sahibi olduğu Smart Tankers'e bağlı Grand Financing Co. Kaymenakis.

Yunanistan basınına yansıdığına göre, bu eylem, 'ABD makamlarının İran ham petrolünü dondurmasına misilleme olarak' gerçekleştirildi. Yaklaşık bir hafta önce, Empire Navigation'ın St. Molaris'e ait olan ve İran petrolü taşıdığı iddia edilen Suez Rajan adlı tankere, ABD'nin başvurusu üzerine çıkarılan yakalama emrinin ardından el konulmuştu.

*****************
KONU İLE İLGİLİ DİĞER HABERLERİMİZ;
* İran, Basra Körfezi'nde bir petrol tankerine el koydu


Kaynak: Gazeteduvar
Eklenme tarihi: 6.05.2023




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 SEACOR INTERNATIO..
 GÜRDENİZ Deniz na..
 MONO Denizcilik
 YARDIMCI Denizcil..
 HUG Denizcilik
 BAASE & ELSEK
 ATN DENİZCİLİK SA..
 KARYA Shipping & ..
 GÜNEŞLİ Denizcili..
 GENÇER Denizcilik
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim