Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
05 Mayıs 2024
Haber
Anket
500 yıl önce kaybolan gemi ortaya çıktı!
Güney Afrika kıyılarında, çölde yapılan elmas operasyonlarında 500 yıl önce kaybolan bir gemi ortaya çıktı. Bilim insanlarını heyecanlandıran bu gelişme sonrası bölgeye çok sayıda yetkili sevk edildi. Gemi incelendiğinde ise içinden çıkanlar ikinci kez heyecana neden oldu. Yapılan incelemelerde 1500'lü yıllarda kaybolan gemiden çıkanlar bilim insanlarını oldukça şaşırttı. İçinde 'yok yok' dedirten bu geminin mürettebatının ise boğulduğu düşünüldüğü gibi Afrika'nın Batı kıyılarında şimdiye kadar tespit edildiği bilinen en eski ve en değerli gemi enkazı olduğu söyleniyor. İşte geminin içinden çıkanlar ve detaylar...



Beş yüz yıl önce ortadan kaybolan gemi, Güneybatı Afrika'da bir çölde bulununca bilim insanları oldukça heyecanlandı. Hatta öyle ki bulunan gemi, son yılların en heyecan verici arkeolojik buluntularından biri oldu.

Bir Portekiz gemisi, 7 Mart 1533 tarihinde Portekiz'in Lizbon kentinden yola çıktı. Gemi, 2008 yılında Namibya çölünde elmas madenciliği operasyonları sırasında kalıntıları bulunana kadar izine dahi rastlanmadı.

Şiddetli bir fırtınada batmadan önce, hazinelerle yüklü bir şekilde Hindistan'a gidiyordu. Bom Jesus adlı geminin gövdesinin Namibya açıklarındaki fırtınada bir kayaya çarptığı ve eğilerek geminin alabora olduğu tahmin ediliyor.

Geminin kıyıya çok yakın bir yerde battığı tespit edildi. Kıyı şeridi suları çekilirken, Bom Jesus adlı gemi çölde yeniden ortaya çıktı.

Geminin bulunduğu durum, enkaza neden olan fırtınanın çok şiddetli olduğunu gösteriyor. Ancak birkaç dağınık kemik parçasının haricinde bölgede insan kalıntıları bulunmaması, mürettebatın ve varsa yolcuların çoğunun enkazdan sağ çıktığına veya sularda boğulduğuna işaret ediyor.

Güney Afrika Deniz Arkeolojik Araştırmaları Enstitüsü'nün baş arkeoloğu Dr. Noli, son zamanlarda kıyı şeridinin fırtınalarla ünlü olduğunu, bu nedenle bir gemi enkazı bulmanın pek de şaşırtıcı olmadığını söyledi.



HAZİNE BULUNDU

Greek Reporter'ın haberine göre, kazanın başlamasından bir hafta sonra 1533'te kaybolan bir Portekiz gemisinden geldiğini gösteren altınla dolu bir hazine sandığı bulundu. Dr. Noli Avustralya Haber Com'a verdiği demeçte, "Bu, geminin altın yüklü olması kavramına yeni bir anlam katıyor" dedi.

Daha sonraki buluntularda bronz kaseler ve kanon olduğu tespit edilen uzun metal direkler ortaya çıkarıldı. Dr Noli'nin ekibi ayrıca en az 500 yaşında olduğunu tahmin ettiği bir tüfek buldu ve metal parçaları kuma gömülü bir gemi enkazını ortaya çıkardı. Ayrıca pusulalar, kılıçlar, astrolojik aletler, kanonlar ve hatta bir zaman kapsülü bulundu.




Kaynak: Türkiyegazetesi
Eklenme tarihi: 13.07.2023




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 KOÇ Topluluğu
 SİMPLYDİVİNG
 FEYZ Denizcilik L..
 STATU Gemi Kirala..
 ONURHAN Denizcili..
 DENAK Depoculuk v..
 NUR Denizcilik
 ERK Denizcilik
 MOBYDİCK Yat
 BURTRANS Shipping
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim