Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
07 Mayıs 2024
Haber
Anket
Libya'da kasırga: Binlerce kişi kayıp
Libya'nın doğusunda sel felaketlerine neden olan Daniel kasırgası nedeniyle ölenlerin sayısının 2 bini bulabileceği belirtildi. Binlerce kişinin de kayıp olduğu bildiriliyor.

Libya'nın doğu kesimlerinde etkili olan Daniel kasırgasında binlerce kişinin hayatını kaybetmiş olmasından endişe ediliyor. Mayıs ayında ülkenin doğusundaki Temsilciler Meclisi tarafından başbakanlık görevine vekaleten atanan Usame Hammad, El Massar televizyonuna verdiği demeçte, 2 binden fazla insanın hayatını kaybetmiş olabileceğini kaydetti. Hammad, yedi milyon nüfusu olan ülkede binlerce kişinin de kayıp olduğunu ifade etti.



Yine ülkenin doğusunda kontrolü elinde bulunduran Libya Ulusal Ordusu'nun sözcüsü Ahmed el-Mismari de sadece Derne kentinde yaklaşık 2 bin kişinin yaşamını yitirdiğini, 5 bin ila 6 bin kişinin kayıp olduğunu bildirdi.

Pazar günü, başta liman kenti Derne olmak üzere pek çok kentte etkili olan kasırga sonucu meydana gelen su taşkınları sebebiyle ilk belirlemelere göre en az 150 kişi hayatını kaybetmişti.

Libya'nın başkenti Trablus'un 900 kilometre doğusunda yer alan Derne, 2018 yılında İslamcı milisler ile General Halife Hafter güçleri arasında yaşanan çatışmalardan büyük zarar görmüştü. Usame Hammad, aşırı yağışların Derne'nin içinden geçen bir dere yatağından su taşkınına neden olduğunu, iki barajın çöktüğünü ve civardaki tüm yapıların sular altında kaldığını bildirdi.

Sokağa çıkma yasağı

Kasırgadan etkilenen Bingazi şehrinde de yetkililer sokağa çıkma yasağı ilan etti. Yapılan açıklamalara göre, bu bölgede de, dış dünyadan bağlantısı kopan ve olduğu yerde mahsur kalan yüzlerce kişiyi kurtarmak için ordu tarafından desteklenen kurtarma ekipleri yoğun çaba sarf ediyor.

Türkiye'den Libya'ya yardım

Milli Savunma Bakanlığı, Libya'ya yardım etmek için gönderilecek üç nakliye uçağından ilkinin hareket ettiğini duyurdu. Konuya ilişkin yapılan açıklamada, "Dost ve kardeş ülke Libya'da meydana gelen kasırga felaketi sonrası, ülkemizin yardım elini bölgeye ulaştırmak üzere hazırlıklarımızı tamamladık. Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatlarıyla; arama-kurtarma ekiplerini Libya'ya taşıyacak üç adet nakliye uçağımızdan ilki, Mürted Hava Meydan Komutanlığı'ndan bölgeye hareket etti. Kardeş Libya halkına geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor, hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet diliyoruz" denildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sosyal medya platformu X'den yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Libya halkının yanında olduğunu söyleyerek, başsağlığı dilemişti. Erdoğan, "AFAD'ımızın koordinasyonunda bu sabaha karşı Bingazi'ye iniş yapmak üzere 3 uçuş organize edilmiştir. Uçaklarımızda ilk etapta arama kurtarma ve diğer çalışmalara destek amacıyla 168 personel, 2 arama kurtarma aracı, 2 kurtarma botu; barınma ve diğer ihtiyaçların giderilmesi amacıyla da 170 çadır, 600 battaniye, 400 gıda ve hijyen kolisi, 20 jeneratör, 1000 yağmurluk, 500 çizme ve 500 el feneri bulunacaktır" ifadelerini kullanmıştı.

Libya'nın en büyük petrol yatakları ile liman terminallerinin bulunduğu doğu bölgeleri, ülkenin petrol ihracatında da önemli rol oynuyor. Libya Ulusal Petrol Kurumu (NOC), yaşanan su taşkınları ve sel felaketi sebebiyle en üst alarm seviyesine geçildiğini ve petrol üretiminin önemli oranda düşürüldüğünü bildirdi.

Daniel kasırgası, daha önce de Türkiye, Bulgaristan ve Yunanistan'da etkili olmuş, özellikle Yunanistan'ın Teselya bölgesinde büyük bir sel felaketine yol açmıştı. Yunan yetkililerin verdiği bilgiye göre, 15 kişi söz konusu felakette hayatını kaybetti. Türkiye ve Bulgaristan'da ise toplam 12 kişi yaşamını yitirdi.



Kaynak: DW
Eklenme tarihi: 13.09.2023




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 MİNERAL den. san ..
 YILMAR Denizcilik..
 RİZE İPEKYOLU Den..
 TUNA Denizcilik
 DİPMAR Gemi Kurta..
 STARLINE
 GAMMA Shipping
 YILTUR Denizcilik
 ALTERNATİF Denizc..
 MARTRANS
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim