Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
02 Mayıs 2024
Haber
Anket
DP World ile Evyap limanlarının ortaklığı
Kocaeli'deki limanlardan DP World ile Evyapport arasındaki ortaklık kesinleşti. İşçilere atılan mailde “DP World Evyap Liman’ın yüzde 58’ine, Evyap grubu ise DP World Yarımca’nın yüzde 42’sine sahip olacak" denildi.

Kocaeli’de DP World ile Evyap’ın ortaklığı Evyap bünyesinde çalışan işçilerde tedirginlik yarattı. Çalışma koşullarının ve ücretlerinin daha da kötüleşme olasılığına karşı işçiler birlik olma çağrısı yapıyor.

DP World ile Evyapport arasındaki ortaklık kesinleşti. İşçilere atılan mailde “DP World Evyap Liman’ın yüzde 58’ine, Evyap grubu ise DP World Yarımca’nın yüzde 42’sine sahip olacak. Yeni işletme DP World

Evyap olarak adlandırılacak” denildi. Evyap Liman’ın konteyner kısmı DP World kapsamında, sıvı yükleme ve indirme ise Evyap kapsamında olacak.

Ortaklığın uzun zamandır konuşulduğunu dile getiren Evyap işçileri ise tedirgin. İşçiler açısından ücretler ve çalışma koşullarında ne gibi değişikliğin olacağı merak konusu. DP World Yarımca Limanında işçilerin sosyal haklarının olmadığından bahseden işçiler, ortaklıkla birlikte Evyap’ta var olan sosyal hakların ellerinden alınmasından endişeli. Böyle bir söylentinin de dolaştığını belirten işçiler, bu sebeple işten ayrılmak isteyenlerin olduğunu söylüyor. Evyap işçileri, “Maaşlarımız düşük, biz yıllardır kaybede kaybede buraya geldik. Mesela sosyal haklar çıkınca bir operatörün maaşı neredeyse asgari ücret” diyor.

ÇALIŞMA KOŞULLARI AĞIR

İş yerinde “Hadi hadi” düzeninin olduğunu söyleyen işçiler şunları anlatıyor: “Yoğun çalışıyoruz. Yüksek gürültüden dolayı birçok arkadaşımızın işitme kaybı yaşadığını biliyoruz. En son 4 arkadaşımız işten çıkarıldı. Atılanlardan biri artık elini kullanamayan, meslek hastalığından dolayı rapor almak zorunda kalan, iş yerini mahkemeye veren bir arkadaşın lehine şahitlik yapan başka bir arkadaşımız. İşini hakkıyla yapan sakat kalacak şekilde çalışıyor. Ama yaranamıyor. Yağmur çamur, pandemi tatil demeden çalıştık. Bizim sırtımızdan kâr ederken, dolar basarken sorun yok ama iş işçinin hakları ve beklentileri olunca ortada bırak anlayışı hakim.”

"BORÇ İÇİNDE YÜZÜYORUZ"

Sürekli baskı altında olduklarını ve stres yaşadıklarını belirten işçiler, “Bayram için izin istediğinde takım lideri surat yapıyor. Aldığına alacağına pişman ettiriyor. Gün geliyor haftalarca 7-7 çalıştırılıyor.

Çocuğumuza eşimize vakit ayıramıyoruz. Bol bol fazla mesai yapıyoruz ama fazla mesailer vergi kesintisine gidiyor. Maaşımız artması gerekirken pula dönüyor. Sorunlarımız azalmıyor. Biz eskiden daha iyiydik diyebiliriz ama şimdi hayat pahalılığı ile durumumuz daha kötü. Kartlara yükleniyoruz, borç içinde yüzüyoruz. Düze çıkmamız böyle mümkün değil” diyor.

Bir taraftan işten ayrılmak isteyenlerin olduğunu, diğer taraftan ‘Bu haklarımızı kaybetmeyelim, sahip çıkalım, ne gerekiyorsa yapalım’ diyenlerin olduğunu belirten işçiler, “Bunun için yeni işverenin yıl sonu yaklaşırken önümüze koyacağı sözleşmeyi bekliyoruz” diyor.

Yaşadıkları sorunları aşmak için bir araya gelmelerinin şart olduğunu belirten işçiler şöyle devam ediyor: “Bizim en büyük eksiğimiz ve şimdiye kadar olmayan şey birliğimiz. İşçi birlik olmazsa şu anki haklar da çöpe gidecek. Yoksa DP World kurallarına göre bizi sadece çıplak maaş bekliyor. Yeni işverenden beklentiye giren işçi arkadaşlara sesleniyoruz, biz önce birliğimizi kuralım, sonrasına birlikte karar veririz.”




Kaynak: evrensel.net
Eklenme tarihi: 15.09.2023




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 SERMAR Denizcilik
 ONURHAN Denizcili..
 AVMAN Deniz Tic. ..
 MEGAMAR Denizcili..
 ADAKENT Gemi İşle..
 VİLLA Denizcilik ..
 SETA Denizcilik v..
 AKUA MARİN A.Ş.
 GOKTAS Yatcilik L..
 HDR Denizcilik
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim