Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
19 Nisan 2024
Haber
Anket
Deniz Hudut Kapısı mini krizle açıldı
Yunanistan'ın Sömbeki Adası'na 9 mil uzaklığı ile oraya en yakın kara parçası olan Muğla'nın Marmaris İlçesi'ne bağlı Bozburun Beldesi'ndeki Deniz Hudut Kapısı, mini bir krizle açıldı.

Gümrük Yasası'na göre, geçici statüdeki Bozburun Deniz Hudut Kapısı’ndan 12’den fazla yolcu taşıyan tekne ve ticari gemilerin giriş- çıkış yapamayacağı bildirilerek Sömbeki Adası’ndan gelen 15 kişilik ilk kafile durduruldu. Kısa süreli krizin ardından Marmaris Kaymakamı Serdar Polat’ın devreye girmesiyle, Yunan turistlerin giriş çıkışı Marmaris Limanı'ndan yapılarak sorun çözüldü. Durumu Yunanlılar'a fark ettirmeden hallettiklerini söyleyen İl Genel Meclisi'nin CHP'li üyesi ve Turizm Komisyonu Başkanı Mehmet Erden de “Bu durum sınır kapısı açılırken gözden kaçan bir eksiklik” dedi.

İki yıllık uğraşların sonunda geçen 16 Nisan’da açılan geçici statüdeki Bozburun Deniz Hudut Kapısı’ndan haftasonu giriş- çıkış işlemi yapmak isteyen Sömbeki’den gelen Yunan kafilesi yasal prosedür engeliyle karşılaştı. 19 metrelik ‘Poseidon’ adlı tekneyle gelen 15 kişilik Yunan kafile, Gümrük Yasası'na göre, geçici statüdeki Bozburun Deniz Hudut Kapısı'ndan 12'den fazla yolcu taşıyan tekne ve ticari gemilerin giriş- çıkış yapamayacağı bildirilerek durduruldu. Salı ve perşembe günleri de Sömbeki ve Bozburun arasında karşılıklı turların yapılmasıyla önem kazanan hudut kapısında, Yunan turistlerin bekletilmesi sıkıntı yarattı.

Bırakacağı yolcuları Bozburun kapısında bekleyen 10 Türk’le birlikte akşamüzeri Sömbeki Adası'na götürecek olan Poseidon’da hareketli saatler yaşandı. Gümrük yetkilileri, tekneden inen ve uzun süre bekleyen Yunan kafilenin giriş çıkışının yapılamayacağını bildirdi. Bu sırada durum Antalya’da seminerde olan Marmaris Kaymakamı Serdar Polat'a bildirildi. Kaymakam Polat’ın gümrük yetkilileri ve deniz polisiyle yaptığı telefon görüşmelerinin ardından sorun çözüldü. Öncesinde hudut kapısına alınmak istenmeyen tekne, limana bağlandı. Yunan turistlerin pasaportları ise Türk yetkililerce alınıp Marmaris’e götürülerek giriş çıkış işlemleri yapıldı.

Bu sırada, hudut kapısından geçip Marmaris’i gezen Yunan turistler, bol bol alışveriş yapıp akşamüzeri karayoluyla döndükleri Bozburun’dan teknelerine binerek Sömbeki’ye hareket etti. 10 Türk yolcu da aynı şekilde giriş çıkışları Marmaris’ten yapılarak Poseidon ile Sömbeki’ye gitti. Ancak, Yunan yolcuların Bozburun’da karşılaştığının aksine Sömbeki’ye ayak basan Türk turistler, bizzat adanın Belediye Başkanı Elefterias Papakalodoukas tarafından karşılandı. Hoşgeldin kahvesinin ardından kafile özel minibüs ile ada turuna çıkartıldı. Panormitis Mihail Manastırı’nı gezdikten sonra dünyaca ünlü Manos Restourant’ta yemek yiyen Türk kafile akşam saatlerinde Bozburun’a döndü.

Türk kafilenin bu şekilde güzel karşılanmasına karşın Yunan turistlere yasal prosedürler yüzünden sıkıntı yaşatılmasının hoş olmadığını belirten Bozburun Belediye Başkanı CHP'li Cemil Şener, “Yetkililer, ‘hudut kapısına 12 kişilik olanların dışında tekne giremez’ dedi. Duyunca şoke oldum. Biz turist gelsin diye uğraşıyoruz, ancak yasal prosedürler yüzünden bu sayıyı kısıtlıyoruz. Böyle bir şey olur mu? Ticari, turizm ve kültürel ilişkilerin yoğunlaşması, iki ülke arasında dostluğun daha da pekişmesi için bu kapıyı açtık. Her 12 kişi için bir tekne kaldırmak kaça patlar. Masraf yükselirse buraya kim gelir. Boyu 20 metreyi bulmayan tekne gemi statüsünde olabilir mi. Bu sorunu kısa zamanda çözmemiz gerekiyor. Böylesine prosedür ortaya koyanlara yazıklar olsun” diye konuştu.

Durumu Yunanlılar'a fark ettirmeden hallettiklerini söyleyen Muğla İl Genel Meclisi'nin CHP'li üyesi ve Turizm Komisyonu Başkanı Mehmet Erden de “Bu durum sınır kapısı açılırken gözden kaçan bir eksiklik. Sömbeki'den gelen teknenin boyu 20 metre bile değil. Yunanlı yetkililer bu tekneye 45 kişi taşır belgesi vermiş. Belki bizim ülkemizde olsa bu belge verilmez ama bu kapının açılabilmesi, karşılıklı turistlerin gidip gelebilmesi için iki yıldan bu yana uğraş veriliyor. Biz komisyon olarak vize konusunda çok yol katettik. Çok kısa zamanda vize alınmasını hem de uzun süreli vize alınmasını sağladık. Salı ve perşembe günleri karşılıklı seferler koyuldu. İlk kafile geliyor ve gelen sayı 18 kişi. Ama gemiyle geldiler diye kapıdan alınmıyorlar. Bu anlaşılır gibi değil” dedi.

Kaynak: Hürriyet
Eklenme tarihi: 03.05.2010




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 ANTMARİN A.Ş
 GÜNEŞLİ Denizcili..
 MERYEM ANA Deniz ..
 YALTUR
 DOĞRU Denizcilik
 CM Denizcilik San..
 AKINTÜRK Ltd. Şti..
 KARADENİZ Yatçılı..
 ETA Petrol A.Ş.
 ATLAS Gemi İşletm..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim