Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
29 Nisan 2024
Haber
Anket
Antalya- Mersin kıyılarında 15 gemi batığı bulundu
Antalya-Mersin kıyılarında, batık araştırma çalışmalarında 15 gemi batığı tespit edildi. Son bulunanlarla birlikte Antalya- Mersin kıyılarında gemi batığı sayısı 350 oldu.

Antalya-Mersin kıyılarında, 12 ülkeden 20 uzman ekibin de dahil olduğu batık araştırma çalışmalarında 15 gemi batığı tespit edildi. Son bulunanlarla birlikte Antalya- Mersin kıyılarında gemi batığı sayısı 350 oldu. Doç. Dr. Hakan Öniz, “Bunların her biri birer zaman kapsülü özelliği taşıyor" dedi.



Turizm kenti Antalya, su altı zenginlikleriyle de dikkati çekiyor. Gazipaşa ilçesinden Kaş Kalkan'a kadar olan alanda 222 dalış noktası yer alan kentte, tarihi önem taşıyan çok sayıda batık da bulunuyor. Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi Kültür Varlıkları Koruma ve Onarım Bölüm Başkanı su altı arkeoloğu Doç. Dr. Hakan Öniz, Antalya- Mersin kıyı bölgesinde Kültür ve Turizm Bakanlığı izniyle arkeolojik su altı araştırmaları gerçekleştiriyor. Uzmanlardan oluşan ekipte 12 ülkeden 20 yabancı araştırmacı da çalışmaya destek veriyor.

"HER BİR BATIK AYRI BİR KİTAP GİBİ"

Yapılan çalışmada, kıyılarda daha önce bilinmeyen 15 batık daha tespit edildi. Gemi batıklarının çok önemli olduğunu belirten Doç. Dr. Hakan Öniz, dönemin ticareti, sosyal yapısı, ekonomik durumunu gemi batıklarındaki bilgilerden elde ettiklerini söyledi. Doç. Dr. Öniz, “Bunlar birer zaman kapsülü özelliği taşıyor. Milattan önceye ait bir gemi batığı bulmuşsak, batığın içerisindeki eserlerin tamamı, nasıl amforalar üretiliyordu, nasıl gemi teknolojileri vardı, onları anlayabiliyoruz. Her bir batık, ayrı bir kitap gibidir. Geçen sene 335 olan batık sayımız, son bulunan 15 batıkla 350'ye ulaştı" diye konuştu.

Bulunan gemilerden birkaçının boş olduğunu da belirten Doç. Dr. Öniz, gemilerin yükünü boşaltıp dönüş yolundayken fırtınadan dolayı battığının değerlendirildiğini söyledi. Batıkların yerinin tespit edilip bakanlığa bildirildiğini, bu şekilde batıkların hem korunduğunu hem de bilinmeden yapılacak bir liman ya da benzeri proje ile zarar görmesinin önüne geçildiğini kaydeden Doç. Dr. Hakan Öniz, çalışmaların süreceğini ifade etti.




Kaynak: evrensel.net (DHA)
Eklenme tarihi: 19.10.2023




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 PASİFİK Lojistik ..
 CHEMTANKERS Shipp..
 SARP Turizm
 DOĞUŞ Denizcilik ..
 ONUR Makina San. ..
 HUG Denizcilik
 CAPT.ELSEK Intern..
 DİNÇ denizcilik
 DENAL Denizcilik
 SÜVARİ Gemi Kiral..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim