Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
04 Mayıs 2024
Haber
Anket
Gemi kapasitesi hızla artıyor, sektör zorlanıyor
DTO (Deniz Ticaret Odası) İzmir Şube Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, “Taşımacılık volümlerindeki ılımlı artışa rağmen yılın üçüncü çeyreğinde çok düşük kazanç ve kâr rakamları açıkladılar. Düşük talep artışına karşılık, çok hızlı artan gemi kapasitesi sektörü zorlamaya devam ediyor” dedi.



İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi kasım ayı olağan toplantısı DTO İzmir toplantı salonunda gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan Öztürk, 2024’ün zor bir yıl olacağını söyledi. Öztürk, “2024’ün kolay bir yıl olmayacağının işaretleri özellikle ülkemiz deniz ticareti rakamlarında görünüyor. Ocak-Ekim 2023 döneminde limanlarımızda 10 milyon 487 bin TEU konteyner elleçlendi. Geçen yıla göre konteyner trafiği neredeyse sabit kaldı. Aliağa bölgemizdeki limanlarda 1 milyon 322 bin TEU, TCDD İzmir Limanı’nda 250 bin TEU yük elleçlendi. İzmir, Türkiye toplam konteyner elleçleme pazarındaki yüzde 15’lik oranını koruyor. Limanlarımızda elleçlenen her türlü yük ise ilk 10 ayda 436 milyon ton oldu. Geçen yıl aynı dönemde yük toplamı 456 milyon tondu” ifadelerini kullandı.

Dünya deniz ticaretinde ise dökme yük taşımacılığı ile konteyner taşımacılığının zıt yönlere doğru hareket ettiğini aktaran Öztürk, “Kuruyük navlunları ve gemi kiralama fiyatları için temel gösterge olan Baltık Kuruyük Endeksi 2.937 puan ile 18 ayın zirvesini gördü. Güçlü demir cevheri ticareti ile dökme yük gemi arzındaki eksiklikten dolayı artışın önümüzdeki günlerde devam edeceği öngörülüyor. 2024’te küresel ekonomide sert iniş riskinin azaldığına dair gözlemler de dökme yük navlunlarını destekliyor” dedi.

“Navlunlardaki düşüş sürüyor”

Yaklaşık bir yıldır sürekli gerileyen konteyner navlunlarının düşük seviyesini koruduğunu dile getiren Öztürk, “Dünya Konteyner Endeksi 30 Kasım’da 40’lık konteyner için 1,382 dolar oldu. Dünyanın önde gelen konteyner operatörleri, taşımacılık volümlerindeki ılımlı artışa rağmen yılın üçüncü çeyreğinde çok düşük kazanç ve kâr rakamları açıkladılar. Düşük talep artışına karşılık, çok hızlı artan gemi kapasitesi sektörü zorlamaya devam ediyor. Geçen ay toplam konteyner filo kapasitesi 28 milyon TEU’yu geçti. Haziran ayından bu yana her gün birden fazla yeni gemi suya indiriliyor. Dünya devlerinin yeni gemi siparişlerini iptal etmeyeceklerini açıklaması ve sefer iptallerini düşük düzeyde tutması da rekabeti sertleştiriyor. Taşımacılık firmaları, kazançlarındaki gerilemeyi operasyonlar maliyetlerini kısarak ve istihdamı azaltarak durdurmaya çalışıyorlar” şeklinde konuştu.

“Deniz taşımacılığı jeopolitik risklerle mücadele ediyor”

Deniz taşımacılığının jeopolitik risklerle mücadele ettiğini söyleyen Öztürk, “İsrail-Filistin savaşı nedeniyle Akdeniz’de ve Hint Okyanusu’nda seyir emniyeti açısından sorunlar yaşanıyor. Panama Kanalı’nda su seviyesindeki düşüş nedeniyle geçiş yapacak gemi sayısının sınırlandırılması, konteyner gemilerine de yansımaya başladı Konteyner operatörleri, Aralık ayı ortasından itibaren bekleme maliyetlerini müşterilerine yansıtacaklarını duyurdular” ifadelerine yer verdi.

“Türkiye denizcilik politikalarını yeniden belirlemeli”

2024 yılında küreselleşen değil bölünen bir dünyadan bahsetmeye devam edileceğini ifade eden Öztürk, “Uzmanlar, ABD ile Avrupa’nın Çin ekonomisine olan bağımlılığı azaltmayı sürdüreceklerini, Çin’in de Rusya ve yakın Asya ülkelerine yöneleceğini belirtiyorlar. Dolayısıyla yakın ülkelerden tedarik sürecinin dünya ticaretine yön vermeye devam edeceği belirtiliyor. Çin’in “ne olursa olsun yüksek büyüme” modelinden vazgeçmesi, elektrikli araçlarda olduğu gibi yüksek teknolojili ürünlerde rekabeti artırması bekleniyor. Bu gelişmeler deniz ticaretinde yakın mesafe taşımacılığı cazip hale getirecektir. Ülkemizin bu gelişmeleri dikkate alarak, üretim, ihracat ve denizcilik politikalarını yeniden belirlemesi gerekiyor” dedi.

“2024’te kruvaziyer hedefi aşılacak”

2023 yılının kruvaziyer turizm sektörü açısından çok başarılı geçtiğini dile getiren Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü: “Denizcilik Genel Müdürlüğü’nün resmi rakamları henüz açıklanmadı ancak Ekim ayını 1 milyon 393 bin yolcu ile kapatan Türkiye limanları, yılsonuna gelmeden 1.5 milyon yolcu hedefini aşmış olacaktır. Bu rakam geçen yıla göre yüzde 50 artış anlamına geliyor. 2024 yılının bu yıldan daha iyi olacağını, Türkiye olarak 2 milyon yolcu hedefinin aşılacağını, 2 milyon 240 bin yolcunun geldiği 2013 yılının yakalanabileceğini düşünüyoruz. Şu ana kadar İzmir Limanı’na 31 gemi ile 35 bin civarında yolcu geldi. Yılsonuna kadar dört gemi daha şehrimize gelecek. Sadece Kasım ayında Kuşadası’na 35, Antalya ve Alanya’ya 10, Marmaris ve Bodrum’a ikişer gemi yanaştı.”




Kaynak: Gözlemgazetesi
Eklenme tarihi: 4.12.2023




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 IBC Güler Dış Tic..
 İLKE Denizcilik
 ALCOR Shipping
 UNİTED Maritime
 MARİST Shipping
 SARP Turizm
 AKGÜNLER Denizcil..
 BAYRAMOĞLU Denizc..
 ADRASAN Denizcili..
 CREWMEDITERRENIAN..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim