Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
05 Mayıs 2024
Haber
Anket
Arap Birliği'nden Etiyopya'ya tepki: Somaliland anlaşmasını reddediyoruz ve kınıyoruz
Etiyopya'nın deniz erişimi için kıyılarını kullanmak üzere Somaliland ile işbirliği anlaşması yapması Arap Birliği tarafından tepki ile karşılandı. Arap Birliği Sözcüsü Ruşdi, Somali'nin egemenliğini ihlal eden her türlü mutabakat zaptının reddedildiğini ve kınandığını vurguladı.

Arap Birliği, Etiyopya ile Somaliland arasında deniz erişim işbirliğine yönelik "Kızıldeniz'de askeri üs inşası ve liman geliştirilmesinin önünü açan" anlaşmayı reddettiğini ve kınadığını duyurdu.

Arap Birliği Sözcüsü Cemal Ruşdi, yaptığı yazılı açıklamada, Somali'nin egemenliğini ihlal eden ve ülkenin iç durumunun kırılganlığından veya Somali müzakerelerinin sekteye uğramasından yararlanma girişiminde bulunan her türlü mutabakat zaptının reddedildiğini ve kınandığını vurguladı.

Bu adımın aşırı fikirlerin yayılması üzerinde ciddi etkisi olacağına ilişkin endişelerini dile getiren Ruşdi, uluslararası hukukun kural ve ilkelerini ihlal ederek ve Somali devletinin toprak bütünlüğünü tehdit edecek şekilde Somali topraklarının bir kısmını ele geçirmek için bu koşulların istismar edilmesine karşı uyarıda bulundu.

Ruşdi, Arap Birliğinin, Somali Bakanlar Kurulu'nun, mutabakat zaptını "geçersiz, hükümsüz, kabul edilemez, Somali'nin egemenliği ve birliği ile uluslararası hukukun ihlali" olarak nitelendiren kararıyla tamamen dayanışma içinde olduğunu kaydetti.

Somaliland ile Etiyopya arasında yapılan denize erişim anlaşması Somali'nin başkenti Mogadişu'da protesto edilmişti.

Başkentte bir araya gelen binlerce kişiye seslenen Mogadişu Belediye Başkanı Yusuf Madale, kalabalığın Somaliland Başkanı Musa Bihi Abdi ve Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed'in uygunsuz eylemine bir cevap olduğunu söylemişti.

ETİYOPYA KIYILARI TİCARİ VE ASKERİ OLARAK KULLANABİLECEK

Etiyopya ile Somaliland arasında, 1 Ocak'ta, liman kullanımı ve denize erişim için mutabakat zaptı imzalanmıştı. Mutabakat zaptı, Etiyopya'nın hem ticari hem de askeri olarak Somaliland kıyılarında faaliyet yürütmesine izin veriyor.

Somaliland Başkanı Musa Bihi Abdi, anlaşmanın tamamlanmasıyla Etiyopya'nın kendilerini "bağımsız" olarak tanıyacağını söylemişti.

Etiyopya'nın Kızıldeniz sahillerine erişim sağlamak için Somaliland'la yaptığı anlaşma, son yıllarda tırmanışa geçen bölgesel tansiyonu yeniden yükseltti.

Öte yandan Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud, komşusu Etiyopya'nın Somaliland'la yaptığı deniz erişimi anlaşmasının hiçbir hükmü olmadığını belirterek, "Somali'de size (Etiyopya'ya) verilebilecek hiçbir şey yok." ifadesini kullanmıştı.





Kaynak: haberglobal (AA)
Eklenme tarihi: 4.01.2024




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 THH Shipping
 GEMAK Şirketler G..
 HEDEF Shipping
 GİRİT Yatcilik
 EDITH Yatçılık
 ARIF KALKAVAN
 AKDENİZ Ro-Ro Den..
 DİPMAR Gemi Kurta..
 ORTAKLAR Gemi Ace..
 ÇAKIROĞLU Denizci..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim