Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
29 Mart 2024
Haber
Anket
İzmir Demir Çelik Sanayi AŞ, 10 milyon liralık zarara sevindi
İzmir Demir Çelik Sanayi AŞ (İDÇ), geçen yıl yaşanan küresel ekonomik kriz nedeniyle 2009'u 10.1 milyon TL konsolide zararla kapattı. Şirket, 2008 yılında konsolidede 131 milyon 585 TL kâr etmişti. Üretimde de düşüşün olduğu 2009'da İzmir Demir Çelik, çelikhanede 1 milyon 97 bin 662 ton kütük, haddehanede ise 761 bin 235 ton mamul üretim gerçekleştirdi. Şirketin kütük üretiminde bir önceki yıla kıyasla yüzde 1.94'lük azalma yaşanırken mamul üretiminde ise yüzde 16.56'lık gerileme oldu. İzmir Demir Çelik, ayrıca 2009'da fason üretilen 221 bin 526 ton mamul ile birlikte toplam 982 bin 761 ton satılabilir mamul elde etti. İDÇ, 2009'da üretiminin yüzde 68'ini ihraç etmişti.

İzmir Demir Çelik Sanayi AŞ'nin 2009 yılına ait 35. Olağan Genel Kurul Toplantısı dün Ege Palas Oteli'nde yapıldı. Toplantıda konuşan İzmir Demir Çelik Sanayi AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Halil Şahin, küresel ekonomik krizin ilk ve en ciddi etkilerinin demir-çelik sektöründe yaşandığını belirterek "Krizin yarattığı bu olumsuzluklar nedeniyle sektörde birçok işletme zor durumda kaldı, hatta bir kısmı da üretim faaliyetlerini uzunca bir süre durdurdu. Şirket olarak kriz döneminde dış talebin daralması, belirsizliklerin artması ve parti büyüklüklerindeki düşüş nedeniyle, talebe bağlı esnek bir üretim modeli uyguladık. Tüm çabalara rağmen girdi fiyatlarındaki artış ve mamul fiyatlarındaki düşüş sonucu konsolide zararımız 10.1 milyon TL oldu. Bu, kriz ortamında bir başarı. Daha kötü durumda olanlar var. 2008 yılında ise konsolidede yaklaşık 131 milyon TL kâr elde etmiştik" dedi.

İDÇ, ürün çeşidi artırmayı planlıyor

Şahin, uzun üründeki olumsuz durumun sürme riskine karşı, tek ürüne bağımlı kalmamak amacıyla, mevcut tesiste farklı ürünlerin üretilmesine ilişkin araştırmalar başlattıklarını anlattı. Şahin, "NPU tesisi kurmak ve kontini döküm makinesini yenilemeyi hedefliyoruz. NPU tesisi yaklaşık 25-30 milyon euro, kontini döküm makinesinin ise 11-12 milyon euro maliyeti var. Bunlarla ilgili araştırmalarımız sürüyor" dedi. Şahin, uzun üründeki talep düşüklüğü sürecinde navlun geliri elde etmek, piyasa canlandığında hammadde ve ürünlerini daha programlı ve daha ucuza taşımak amacıyla fiyatların yüksek seyrettiği 2007 yılında 38.3 milyon dolara satılan 13 yaşındaki 43 bin 706 DWT'lik İDÇ3 gemisi yerine; fiyatların en düşük seviyeye ulaştığı 2009 yılında toplam 71.2 milyon dolar bedelle 8, 7 ve 3 yaşlarında toplam 154 bin DWT'lik üç adet gemi aldıklarını belirterek "Böylece, bir geminin satışı ile hem üç geminin bedelinin yarısından fazlasını karşıladık hem de yaş ortalamasını 13'ten 6'ya düşürdük" dedi.

72 çalışanın iş akti feshedildi

Uzun demir-çelik ürünlerine talebin artan oranlarda düşmesi ve 2010 beklentileri nedeniyle aralık ayından itibaren çelikhane ve haddehanelerinde 3 olan vardiya sayısını 2'ye düşürdüklerini anlatan Şahin, bağlı ortaklıklar Akdemir ve İDÇ Liman İşletmeleri ile birlikte toplam 1.178 kişiye istihdam sağladıklarını söyledi. Şahin, krize bağlı olarak 2010 başında 177 çalışanlarının yasal hakları ödenerek iş akitlerinin feshi konusunda yasal prosedürün başlatılması kararı aldıklarını söyleyerek bu karar çerçevesinde toplam 72 çalışanın iş aktini feshettiklerini söyledi. Şahin, "Gösterilen çaba doğrultusunda bu sayının en düşük seviyede tutulabilmesi teselli edici" dedi.

Kaynak: Referansgazetesi
Eklenme tarihi: 12.05.2010




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 EMRE Denizcilik
 MİRAGE World Hote..
 MARİNMET Deniz İn..
 DUMAN Gemicilik v..
 DOĞUHAN Denizcili..
 ÇAVANOZ Motor
 İSTANBULLİNES Den..
 LAMIA Yat İşletme..
 ARTUR Teknesi
 ŞENER Tersanecili..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim