Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
29 Mart 2024
Haber
Anket
Denizcilerin 10 yıl sonraki hayali büyük
TOBB Başkan Vekili Halim Mete, ''Bir 10 sene sonra çok daha güçlü bir denizcilik birliği oluşacak, onu bekliyoruz. Birlikte kurulan armatörlük şirketleri artabilir veya bizim şirketlere ortaklıklar olabilir'' dedi.

Deniz Ticaret Odasının (DTO), ''Posidonia 2010'' denizcilik fuarı için Yunanistan'da düzenlediği resepsiyonda AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Mete, etkinliğin amacının Türk-Yunan dostluğunu pekiştirmek ve yeni iş bağlantıları kurmak olduğunu ifade etti.

Mete, 7-8 sene önce bu fuara geldiklerinde ''Acaba Yunanistan'a gemi yapabilir miyiz?'' diye düşündüklerini, bugün bu hayallerinin gerçekleştiğini belirterek, şunları kaydetti:

''Bir 10 sene sonra bu ilişkiler ve Türk denizciliği daha iyi noktalara gidecektir. Ortaklığımız daha da kemikleşecektir. 10 sene öncesine baktığımızda siyasi kavgalardan bugüne gelindiğinde hükümetler arasında ilişkiler çok daha iyi. Bunlar ticarete yansıyor. Ticaret iyi olduğu zaman kavga olmuyor. Kavga olursa ticaret olmuyor. Bir 10 sene sonra çok daha güçlü bir denizcilik birliği oluşacak, onu bekliyoruz. Birlikte kurulan armatörlük şirketleri artabilir veya bizim şirketlere ortaklıklar olabilir. Biz gemi inşa sanayinde çok ilerideyiz. Yunanlılar o kadar iyi değiller. Yunanistan gemi inşa sanayisini ileri götürmedi. En çok Yunanistan gemi inşa ettiriyor.

Son yıllardaki denizcilikteki sıkıntılar hala devam ediyor. O sebeple fuara daha az firma katılsa da şu anda 10'u aşkın firma burada yer aldı. Gelecekte 50-100 firmanın buralarda yer alması lazım.''

TOBB, YUNANİSTAN'LA TİCARETİN GELİŞMESİNİ ADALARDAN BAŞLATMAK İSTİYOR

Halim Mete, TOBB olarak denizcilikte stratejilerinin, Yunanistan ile deniz ticaretini adalardan başlatmak olduğunu dile getirerek, bunun için bir kaç engel olduğunu, bunların başında yaş sebze ve meyve ihracatında Türk laboratuvarlarının raporlarının kabul edilmemesinin geldiğini vurguladı.

Yunanistan'a vizesiz giriş-çıkışların gerçekleşmesi gerektiğini belirten Mete, ''Ulaşımın da maliyetinin düşürülmesi lazım. Bunun için de karşılıklı gidip gelen gemilerin liman ücretlerinin düşürülmesi, hatta mümkünse hiç alınmaması gerekiyor'' diye konuştu.

Eski teşvik sistemini bölgesel ve sektörel olmadığı için yıllarca eleştirdiklerini ifade eden Mete, son teşvik sisteminin ise sektörel ve bölgesel olmasına rağmen hangi sektörün hangi bölgelerde ileri gitmesi gerektiği konusunda detaylı bir çalışma içermediğini kaydetti.

Denizcilik sektörünün ve gemi inşa sanayinin bu teşvik sisteminin tamamen dışında bırakıldığını gördüklerini anlatan Mete, ''Türkiye'de yat inşa sanayisi çok gelişmiş durumda. Bunları teşvik ederseniz Akdeniz havzasının büyük bir bölümü Türkiye'den alışveriş yapar. Teşvik deyince insanların aklına para geliyor. Hayır para vermeyin, dünya ne yapıyorsa onu yapın, bize aynı sahada top oynatın'' şeklinde konuştu.

DÜNYA TİCARETİNİN YÜZDE 90'I DENİZ YOLUYLA YAPILIYOR

Başbakanlık Denizcilik Müsteşarı Hasan Naiboğlu da denizciliğin, medeniyet, dostluk ve kazanç kapısı olduğunu belirterek, bu tür fuarların Türkiye'nin denizcilik sektörünün tanıtımı açısından çok önem taşıdığını, ülkeler arasında direkt ve endirekt ticaret oluşmasına katkı sağladığını ifade etti.

Dünya ticaretinin yüzde 90'ının deniz yoluyla yapıldığına dikkati çeken Naiboğlu, şöyle konuştu:

''Global kriz var ama 7,5 milyon dwt civarında Türk bayraklı filo var. Yine aynı büyüklükte Türk sahipli ama yabancı bayraklı Türklerin kontrol ettiği bir filo var. Dünya sıralamasında da 17'nci sırada filomuz. Gemi inşaa sanayinde şu sıralar ilk 10'un içerisindeyiz. Yat imal sanayinde ise Türkiye hala dünyanın önde gelen ülkeleri arasındadır. Dünyayı saran ekonomik bir kriz var. Denizcilik de evrensel bir sektör, bütün dünya ile entegre. O yüzden de iyi durumdan da kötü durumdan da etkileniyor. Taşımacılık, özellikle büyük tonajlarda düzelme eğilimi gösteriyor.''

Şarkıcı Ziynet Sali'nin şarkılarıyla eşlik ettiği resepsiyona eski TBMM Başkanı Köksal Toptan, Türkiye'nin Atina Büyükelçisi Hasan Göğüş, DTO Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan ve DTO Meclis Başkanı Cengiz Kaptanoğlu, Türk Armatörler Birliği Başkanı Şadan Kalkavan ve DTO Yönetim Kurulu üyelerinin yanı sıra Yunanistan Sahil Güvenlik yetkilileri, dünya denizcilik şirketleri temsilcileri katıldı.

Kaynak: Hürhaber
Eklenme tarihi: 08.06.2010




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 YAMAN Denizcilik
 SOYLU Denizcilik ..
 MEHTAP Denizcilik
 VİLLA Denizcilik ..
 EMEK MARIN Ltd. S..
 AKIN AKSU Yat
 KAYRAPORT Liman I..
 NEMTAŞ Denizcilik
 IEC Denizcilik
 CASPI Cargo Lines..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim