Avrupa’nın en büyük limanı savaşa hazırlanıyor
Avrupa'nın en büyüğü olan Rotterdam Limanı, NATO ikmal gemileri için alan ayırmaya ve askeri tatbikatlar planlamaya başladı. Yaşlı kıta, Rusya tehdidi gerekçesiyle hızla silahlanıyor.
Avrupa’nın en büyük limanı, Rusya ile olası bir çatışmaya karşı askeri malzeme taşıyan gemiler için alan ayırmaya ve savaş çıkması durumunda yüklerin nasıl yönlendirileceğini planlamaya başladı.
Rotterdam Limanı İdaresi Üst Yöneticisi Boudewijn Siemons, Antwerp limanı ile İngiliz, ABD ve Kanada’ya ait araç ve malzemelerin gelmesi halinde nasıl hareket edecekleri konusunda koordinasyon içinde olduklarını söyledi.
İngiliz Financial Times gazetesine konuşan Siemons, “Her terminal askeri yükleri elleçlemek için uygun değil. Eğer büyük miktarlarda askeri malzeme sevkiyatı gerekirse, Antwerp veya diğer limanların bazı kapasiteyi devralmasına bakarız ve aynı şekilde biz de onların yükünü alırız. Birbirimizi giderek daha az rakip olarak görüyoruz. Elbette gerektiğinde rekabet ediyoruz ama yapabildiğimiz yerde birlikte çalışıyoruz.” dedi.
Dünyada emperyalist rekabet sertleşirken, daha büyük pay kapmak için silahlanma da artıyor.
SAVAŞ HAZIRLIKLARININ PARÇASI
Rotterdam’ın aldığı önlemler, kıta genelinde artan savaş hazırlıklarının bir parçası.
Avrupa Birliği (AB), ABD Başkanı Donald Trump’ın da isteği doğrultusunda 800 milyar Euro'ya kadar çıkabilecek bir yeniden silahlanma planı hazırlıyor.
AB liderleri, tarihi silanlanma hamlesinini haklı göstermek için "savunmada daha bağımsız hale gelmek" ve "Rus saldırganlığını caydırmak" gerekçelerini kullanıyor.
MİLLİ GELİRİN YÜZDE 5'İ SİLAHLANMAYA GİDECEK
Hollanda, NATO müttefikleriyle birlikte savunma harcamalarını milli gelirinin yüzde 5’ine çıkarma sözü verdi. Mayıs ayında Hollanda Savunma Bakanlığı, NATO’nun talebi üzerine Rotterdam’ın askeri yük taşıyan birden fazla gemiyi elleçlemek üzere alan sağlaması gerektiğini duyurdu.
Siemons, yılda dört veya beş kez, bir veya birden fazla geminin birkaç hafta boyunca iskelede kalacağını, ancak yerinin değişebileceğini belirtti. Limanın konteyner terminalinin, mühimmatın bir gemiden diğerine güvenle aktarılabileceği tek yer olduğunu kaydetti.
Yılda birkaç kez amfibi askeri tatbikatlar da düzenlenecek.
SOĞUK SAVAŞ'TA BİLE ÖZEL İSKELE OLMADI
Liman daha önce, 2003’teki Körfez Savaşı sırasında artış yaşanan dönem de dahil olmak üzere silah sevkiyatı gerçekleştirmişti, ancak Soğuk Savaş’ın en yoğun döneminde bile özel bir iskelesi olmamıştı.
Antwerp ise Avrupa’da konuşlu ABD birlikleri için düzenli olarak malzeme alıyor.
Haziran ayında NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, ittifak üyelerini 2030’a kadar Rusya’nın bir üyeye saldırabileceği konusunda uyarmıştı.
HER YIL ON BİNLERCE GEMİ AĞIRLIYOR
Hollanda’da Meuse Nehri boyunca 42 kilometre boyunca uzanan Rotterdam Limanı, yılda yaklaşık 436 milyon ton yük elleçliyor, deniz yoluyla 28 bin, nehir yoluyla ise Almanya ve Avrupa iç kesimlerinden 91 bin gemi ağırlıyor.
Liman, AB’nin Rusya’ya uyguladığı yaptırımlar sonrası ticaretinin yaklaşık yüzde 8’ini, özellikle petrol ticaretini kaybetti.
Yılda 240 milyon ton yük elleçleyen Antwerp ise AB’nin ikinci büyük limanı konumunda.
Siemons, iki limanın Avrupa’nın kendi kendine yetebilirliğini artırmak için birlikte çalıştığını belirterek, “Ekiplerimiz dayanıklılık da dahil olmak üzere birçok konuda giderek daha yakın çalışıyor.” dedi.
TEMEL MALZEMELERDE STOK HEDEFİ
Covid-19 pandemisi sırasında Avrupa ülkeleri koruyucu ekipman ve ilaç için tedarik arayışına girmiş ve Çin ile Hindistan gibi sınırlı sayıda tedarikçiye olan bağımlılık ortaya çıkmıştı.
Siemons, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sonrası Rus petrol akışlarının ani şekilde azalmasının da bir başka ders olduğunu belirtti.
Avrupa ülkelerinin petrol için yaptıkları gibi temel malzemelerden de stok yapmaları gerektiğini söyleyen Siemons, 1973 petrol krizinin ardından AB’nin üyelerden 90 günlük stratejik petrol stoğu tutmalarını istemesini hatırlattı.
Siemons, “Bakır, lityum, grafit ve bazı kritik hammaddeler için de aynısını yapmalıyız. Petrol için var, gazda henüz yok ve elbette Avrupa’da bunu karşılayabilecek bazı gaz sahalarımız var, ancak daha geniş bir stratejik dayanıklılık yelpazesine bakmalıyız, ilaçlarda da aynısı geçerli, nerede inşa edeceğinizi belirlemelisiniz ve bir toplum olarak ne kadar dayanıklısınız? Dünya giderek daha dalgalı hale gelirken bu, giderek daha önemli hale geliyor.” dedi.
AB STOKLAMA STRATEJİSİ AÇIKLAYACAK
Liman çevresindeki alanların iyi dağıtım ağlarına sahip olması nedeniyle bu tür stoklar için uygun olduğunu belirten Siemons, Hollanda’nın stratejik petrol rezervinin bir kısmının Rotterdam’da bulunduğunu hatırlattı.
AB, salı günü ilaç tedariki, kritik hammaddeler, enerji ekipmanları, barınma ve muhtemelen gıda ile suyu kapsayan bir “stoklama stratejisi” açıklamaya hazırlanıyor.