Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
28 Mart 2024
Haber
Anket
İÇDAŞ, enerjiye 2,5 milyar dolar yatıracak
İÇDAŞ Çelik, Enerji, Tersane ve Ulaşım AŞ, ana iş kolu demir çeliğin yanı sıra enerjiye da ağırlık veriyor. Son dönemin gözde sektörlerinden enerjiye, 2,5 milyar dolar yatıracak şirket, 2011 yılında 1200 megavatlık termik santral tesisini devreye sokmaya hazırlanıyor. Böylece kurulu gücü 1605 megavata çıkacak. İÇDAŞ ayrıca 106 megavatlık bir rüzgâr enerji santrali için de EPDK'dan onay bekleyen şirketler arasında yer alıyor.

En büyük sanayi kuruluşu listesi İSO 500'e 11. sıradan giren İÇDAŞ'ın faaliyetlerini anlatan Genel Müdür Bülend Engin, firmanın kazandığının tamamını yatırıma dönüştüren bir şirket olduğunu söyledi. "Bu yüzden prefabrik konutlar yapmadık. Konteynırları ofis olarak kullanıyoruz." diyen Engin, gaz ve freni her zaman ayaklarının altında tuttuklarını vurguladı. Genel müdür, şöyle konuştu:

"Büyümek için fevri hareket etmemek lazım. Enerji yatırımımız iki ayaktan oluşuyor. Birinci ayak 2011 yılında, ikinci ayak ise 2012 yılında devreye girecek. Yatırımlarımızın üçüncü ayağını ise gemi saç üretimi oluşturuyor. Kendi ihtiyaçlarımız için gemi üretimine giriyoruz. Aynı anda 10 gemiyi inşa edebilecek güçteyiz. 60 bin tonluk gemileri ilk etapta yapacağız. Uzun vadeli dönemde de 180 bin tonluk gemiler inşa edeceğiz. Gemi fiyatlarının inip çıkmasında ana etken demir çelik sektörü. Gemi sektörünün 2011'in 2. yarısından sonra canlanacağını düşünüyoruz."

HEDEF; 3,5 MİYAR TL'LİK CİROYA ULAŞMAK

Krizle birlikte kapasiteyi yüzde 50 seviyelerine düşürdüklerini aktaran Bülend Engin, "2008 yılında 3,8 milyar TL ciro elde etmiştik. 2009 yılında bu rakam 2,4 milyar TL'ye düştü. Bu yıl gene yüzde 50 kapasite ile çalışıyoruz ancak bu yılsonunda yüzde 60 ve 70'ler seviyesine çıkabilir. Bu yılki ciro hedefimiz ise 3,5 milyar TL." açıklamasında bulundu.

Krizden en çok etkilenen sektörlerin başında gelen inşaat sektörüyle birlikte demir çelik rakamlarında da önemli düşüşler olmasına rağmen, talepteki artışın devam ettiğini belirten Engin, "Eylül ayı itibariyle demir çeliğe olan talep çok artacak. Biz bu alanda şu anda yüzde 50 kapasite ile çalışıyoruz ama kar marjı da yok. Zaten bu sektörde yüzde 5'lik kar marjı çok iyi bir başarıdır." diye konuştu.

Dünyada 1 milyar 450 milyon ton çelik üretildiğine de işaret eden Engin, şu değerlendirmelerde bulundu:

"4 yıl öncesine kadar bu rakam 1 milyar tonun altında idi. Bunun sebebi Çin ve Hindistan'ın da üretime katılması. Biz Türkiye olarak 430 milyon ton demir çelik ürettik. Bu rakamla Türkiye üretimde 9. sırada. İÇDAŞ ise yüzde 14- 15 ile bu rakama dâhil oluyor. Biz uzun mamul üretimi gerçekleştiriyoruz. Ekonomik kriz olmasaydı yassı mamul üretimine de girecektik. Bunun için kredi verecek banka çok ancak 4–5 yıl içinde yeniden böyle bir kriz ile karşılaşmamamızın garantisi yok. Üretimimiz de yüzde 50 ihracat yüzde 50 iç pazar olarak çalışıyoruz."

SOSYAL SORUMLULUK PROJELERİ DE VAR

Yaptıkları ile çok göz önünde olmayı sevmediklerini belirten Engin, Çanakkale'nin Biga ilçesinde bulunan Parion kentine de sponsor olduklarını belirtti. Engin, "Biz sağladığımız istihdama önem veriyoruz. 3 bin 500 kadrolu bin 500 taşeron çalışanımız var. Dolaylı istihdam sağladıklarımızı saymıyorum bile. 2001 yılından bu yana Çanakkale'mize 4,5 milyar dolar yatırım yaptık biz bunlarla varız." diye konuştu.

Antik Parion'un kazı başkanlığını yürüten Prof Dr. Cevat Başaran da, MÖ 8. yüzyıla kadar dayanan tarihi kentin gün yüzüne çıkmaya başladığını vurguladı. Tarihi Bergama antik kentinin eşdeğerinde bir yapıyla karşılaştıklarını belirten Başaran, nekropol, odeon, tarihi villalar, anfi tiyatro gibi eserlere ulaştıklarını, önümüzdeki dönemlerde daha geniş alanlarda kazı yapılarak farklı yapılara ulaşacaklarını kaydetti.

Kaynak: StarGazete
Eklenme tarihi: 03.08.2010




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 ATİPOST Turizm Lt..
 DİPMAR Gemi Kurta..
 DEVAL A.Ş.
 TİM Gemi Mühendis..
 T&O Denizcilik
 DENTAŞ Denizcilik
 BORA Denizcilik S..
 EGE Su Altı Hizme..
 MEKE Group
 RECA MARMARA Nak...
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim