Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
19 Nisan 2024
Haber
Anket
Denizcilik pupa yelken
Türkiye’nin denizcilikteki hedeflerini gazetemize değerlendiren AK Parti İstanbul Milletvekili Cengiz Kaptanoğlu, sektörün her alanında büyümeyi hızlandırarak dünyada hak ettiği yeri almasını sağlayacaklarını söyledi. Denizcilik sektörünü işlenmemiş maden olarak değerlendiren Kaptanoğlu, sektörün 2004 yılında rekor bir seviyeye yükselerek 12 milyar dolara ulaşan ekonomiye katkısının 2005 yılında 15 milyar dolara ulaşılmasının beklendiğini ifade etti. Kaptanoğlu, halen Türk tersanelerinin tam dolulukla çalıştığı ve 2.4 milyar dolar değerinde 220 inşa projesinin gerçekleştirildiğine dikkat çekerek, Türkiye’nin büyük yat inşaatında da dünyada 3’üncü sıraya yükseldiğini vurguladı. Kaptanoğlu, hükümetleri döneminde alınan radikal tedbirlerle olan Liman Devleti Kontrolü ve Bayrak Devleti Uygulamaları ile Türk bayraklı gemilerin yabancı limanlarda tutulma oranının yüzde 20’lerden yüzde 4’lere indiğini söyledi.

Ağırlık gemi inşasına

Deniz ticaret filosunun iki sene içinde 15 milyon tona çıkmasını ve yenilenmesi hedefini koyduklarını belirten Kaptanoğlu, bunun gemi inşası ve ikinci el gemi alınmasıyla olabileceğini kaydetti. Gemi inşa konusunun hem yurtiçi hem de yurtdışında gerçekleştirilebileceğini anlatan Kaptanoğlu, gemi inşa sanayinin yüzde 100 kapasite ile çalışmasını sağlamaya çalışacaklarını belirtti. Bu konuda hedefin 1 milyon ton olduğunu ifade eden Kaptanoğlu, hem Türk bayraklı hem de yabancı bayraklı gemi yapılmasının sağlanacağını bildirdi.

İndirimler ilaç gibi

Hedeflerinin, deniz taşımacılığı, limancılık, gemi inşaatı, deniz turizmi, balıkçılık, kıyı işletmeleri olmak üzere sektörün her alanında büyümeyi hızlandırmak olduğunu söyleyen Kaptanoğlu, Türkiye’yi gerçek bir denizci millet ve denizci ülke haline getireceklerini ifade etti. Cengiz Kaptanoğlu şöyle devam etti: “Kabotaj taşımacılığımızı canlandırmak ve rekabet şartlarını düzeltmek amacıyla liman ücretlerinde yüzde 70’e yaklaşan indirimler sağladık. Uluslararası taşımacılıkta ise yüzde 25-40 arasında indirimler yaptık. Kabotaj hattındaki her türlü deniz nakil vasıtalarındaki yakıttan ÖTV’yi kaldırdık. Bu amaçla, kruvaziyer tipi gemilerle gelen turist sayısında 2002’ye nazaran 2003 ve 2004 yılının son çeyreği dahil olmak üzere kademeli şekilde yüzde 80’e varan artışlar olmuştur.”

Çifte tescile son

9 Aralık 2004 tarihinde yürürlüğe giren Türk Uluslararası Gemi Sicil Kanunu ile 491 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı hakkında da bilgiler veren Cengiz Kaptanoğlu şunları söyledi; “Yeni düzenlemeyle ithal edilen veya elinde 3,000 dwt’a kadar olup da yabancı bayrak çekmek durumunda kalan Türk gemilerinin Türk İkinci Sicili’ne kaydolma imkanları sağlanmıştır. Mevcut kanunda ayrımı yapılamayan Gemi- Yat çelişkisi de ortadan kaldırılmıştır. Finansal kiralamayla alınan gemilere çifte tescil harcı uygulamasından vazgeçilerek gemi satın almak isteyecek firmalar artık gönül rahatlığıyla Türk Uluslararası Gemi Sicili’ne gemilerini kaydettirebileceklerdir.”

Karadeniz’de filo ağırlığımız artıyor

AK Parti İstanbul Milletvekili Cengiz Kaptanoğlu, gemi sicili konusundaki radikal düzenlemeler neticesinde Akdeniz ve Karadeniz’e yakın limanlar arasında yük ve yolcu taşımacılığının yeniden hayat bulacağını söyledi. Karadeniz’e kıyısı olan ülkelerin ele geçirdiği pazardan ülkemizin alacağı pay oranının süratle artacağını dikkat çeken Kaptanoğlu, “Türk bayraklı koster tarzı filomuzda önemli oranlarda genişleme sağlanmasının önü açılacaktır. Tüm bu gelişmeler bir taraftan da yeni gemi inşa taleplerinin gemi inşa tersanelerimize yönelmesi gibi her kavramda endüstriyel bir istihdamı, üretimi ve millî gelire katkıyı beraberinde getirmiş olacaktır” şeklinde konuştu.

Marinalar tamamlanacak

Türkiye’de deniz turizminin ikiye katlanacağını ifade eden AK Parti İstanbul Milletvekili Cengiz Kaptanoğlu, Türkiye’de bürokratik engeller sebebiyle yapılamayan marinaların tamamlanarak deniz turizminin önünü açacaklarını söyledi. Bu konuda uluslararası merkezler oluşturmayı hedeflediklerini anlatan Kaptanoğlu, Salı Pazarı ve Haydarpaşa gibi merkezleri deniz turizmine açacaklarını söyledi. Denizcilik Bakanlığı’nın
Türkiye’nin geleceği olduğunu vurgulayan Kaptanoğlu, “Turizm Bakanlığı kurulduktan sonra Türkiye turizm ülkesi oldu. Dolayısıyla Denizcilik Bakanlığı da bunun bir örneği olacak” diye konuştu. Limanları geliştireceklerine de işaret eden Kaptanoğlu, bu konuda özelleştirmeye büyük önem verdiklerini ve Türkiye Denizcilik İşletmeleri’nin özelleştirmesinin bir an önce bitirilmesinin hedeflendiğini bildirdi.


Eklenme tarihi: 09.02.2005




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 BAASE & ELSEK
 HDR Denizcilik
 SANOVEL İlaç
 GÜLTER Denizcilik..
 FEYZ Denizcilik L..
 DENİZ FENERİ Ulus..
 DOLFİN Denizcilik..
 ÇEŞME Balik Turu
 MARMARA Denizcili..
 NNC Shipping. co.
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim