Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
29 Mart 2024
Haber
Anket
Gemisini söktürmek isteyen Avrupalı, Aliağa'ya geliyor
Türkiye'nin tek gemi söküm bölgesi olma özelliğine sahip İzmir'in Aliağa ilçesindeki 21 şirketin faaliyet gösterdiği gemi söküm bölgesi, Avrupa'nın gemi söküm merkezi konumuna geldi.

Geçen yıl çoğunluğu Avrupa ülkelerinden gelen 127 gemi sökülürken, bu yıl 10 aylık sürede sökülen gemi sayısı 187 oldu.

Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği (GEMİSANDER) Yönetim Kurulu Başkanı Adem Şimşek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son 3 yılda ekonomik krize rağmen bölgede, tesisleri modern hale getirdiklerini, işçi sağlığı ve eğitimine önem verdiklerini, hava, deniz, kara kirliliğinin korunması amacıyla 10 milyon liralık çevre yatırımları gerçekleştirdiklerini belirtti.

Avrupa'da faaliyette bulunan gemi filosuna sahip şirketlerin, çevreye duyarlı gemi sökümü yapan ve dünyada örnek olarak gösterilen Türkiye'yi tercih ettiklerini ifade eden Şimşek, “Bölgede Çevre ve Orman Bakanlığının istediği normları sağladık, dünyanın istediği çevre standartlarını yakaladık. Artık, Avrupa ve dünya çapında, bölgeye örnek olan gemi geri dönüşüm tesislerine sahibiz” dedi.

4 bin kişiye iş imkânı

Bölgedeki iş yerlerinde bin 800 kişinin istihdam edildiğini, yan sanayi ve diğer alt sektörlerle birlikte yaklaşık 4 bin kişinin geçimini “gemi sökümünden” sağladığını anlatan Şimşek, 2008 yılında 152 bin 757 ton, 2009 yılında 297 bin 881 ton geminin söküldüğünü kaydetti. Şimşek, şu bilgiyi verdi:
“Bu yıl on aylık sürede 333 bin 280 tonluk 187 geminin sökümünü yaptık. Hedefimiz yılın yıl sonuna kadar 425 bin tonluk 210 geminin sökümünü gerçekleştirmektir. Bölgeye gelen gemilerin yüzde 98'ini ekonomiye geri dönüşüm olarak kazandırıyoruz. Bu rakamlar, ekonomik ve ticari başarının yanı sıra son üç yılda modernleşme, işçi sağlığı ve çevrenin korunması konularında gösterilen önem, yapılan yatırımların sonucudur.

Dünyada gemi söküm işi yapan 5-6 ülke var. Bu ülkeler, Avrupa çevre uyum yasaları konusunda henüz bir ilerleme kaydedememiş ülkeler. Dünya çevre yasalarını ve Avrupa Birliği standartlarını fazlasıyla yerine getiren ve bu konuda anlaşmaların altına imza atan tek ülke Türkiye'dir. Son üç yılda kazandığımız standartları koruma ve onu aşma konusunda çok duyarlı davranıyoruz. Özellikle Avrupa Birliği üyesi ülkelerin deniz ticaret filolarında eskiye ayrılan gemilerin sökümünde Türkiye birinci tercih oldu.

Biz de bu örnek ülke modelimize zarar vermemek için, sökülecek gemilerdeki standartları belirliyoruz. Sorunlu, tehlikeli, nükleer atık veya yüksek asbest içeren gemilerin ülkemizde sökülmesini kabul etmiyoruz. İlgili firmalara şartlarımız belirtiyoruz, ya standartların üstünde kirlilik taşıyan gemilerin temizlenerek gönderilmesini ya da Hindistan, Çin, Pakistan, Bangladeş gibi ülkelerde söküm yapılmasını tavsiye ediyoruz.”

Adem Şimşek, gelecek yıl, İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) desteğiyle gemilerden çıkan kabloların geri dönüşümüyle makine yağlarının susuzlaştırılması ve bertaraf tesislerine ulaştırılmasına yönelik 850 bin lira proje bedelli iki çevre yatırımının daha devreye gireceğini söyledi.

Avrupa'nın gemi söküm merkezi oldu

Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Akın Kandemir de Aliağa'nın Avrupa'nın “gemi söküm merkezi” konumuna geldiğini söyledi.
Kriz döneminde 2-3 gemi alarak armatörlüğe giren bazı şirketlerin, navlun fiyatının düşmesi üzerine, yaşlı ve bakım gerektiren gemileri, söküme göndererek bu piyasadan çekilmeye başladığını açıklayan Kandemir, “Dünyada ve Türkiye'de ekonomik krizin ardından büyük armatörler yaşlı ve bakımsız gemilerinin yerine filolarını gençleştirip, büyütmeye gittiği için gemi söküm bölgesindeki son yılların en büyük gemi adedi ve tonajı sökümü gerçekleşti” diye konuştu.


Kaynak: Radikal
Eklenme tarihi: 05.11.2010




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 DALYA-H Shipping
 REYSAŞ Denizcilik
 MUMCUOGLU Gemicil..
 EGETAN Denizcilik
 GAMMA Denizcilik
 CENKER Denizcilik..
 SARP Turizm
 AYNACI Denizcilik
 ROTA Gemi
 RABİA Denizcilik
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim