Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
28 Mart 2024
Haber
Anket
Kıyamet geldi kıyıdan döndü
İstanbul'da önceki akşam batan gemideki 7 TIR'ın 22'şer ton LPG yüklü tankları kentin kıyılarına yayıldı. Uzmanlara göre patlama olsa toplu ölümler yaşanabilirdi.

İstanbul'da Zeytinburnu'nun 2 mil açığında önceki akşam "DD - 1" adlı ro - ro gemisindeki LPG yüklü 7 TIR, şiddetli lodos yüzünden denize düştü. Ardından hızla batan gemideki 8 mürettebat kurtarıldı. 22'şer ton LPG yüklü tanklar akıntıya kapılınca İstanbul büyük tehlike yaşadı. Kayalara çarpan bir tank delinirken, şans eseri yangın çıkmadı. Geminin kaza saatinde LPG taşımasının yasak olduğu belirtildi.

Akıntı sürükledi
Alize Denizcilik'in Denizciler Dayanışma Derneği'nden kiraladığı 335 grostonluk gemi, Argaz'a ait LPG yüklü 7 TIR'la önceki akşam Zeytinburnu'na hareket etti. Lodosun etkisiyle saat 22.05'te gemideki TIR'lardan biri zincirlerini kopararak denize düştü. Dengesi bozulan gemideki diğer TIR'lar da sırayla Marmara Denizi'ne gömüldü.
Kurtarma ekipleri 8 mürettebatı kurtardı. Bu sırada LPG yüklü tanklar, çekicilerden kopmaya başladı. Kıyı Emniyeti'nin tüm ekipleri gece boyunca tankları birbirinden uzaklaştırmak ve kıyıya çarpmalarını engellemek için çalıştı. Sabah Eminönü sahil şeridine yayılan 5 tanker çekilerek Haydarpaşa Limanı'na götürüldü. Diğer 2 tanker ise Ahırkapı sahiline yönlendirildi. Kıyıda kontrol altında tutulan ve dolu olan bir tankerden çarpmanın etkisiyle gaz sızıntısı başladı. Kayalara çarpma sonucu delinen ve gazı boşalan diğer tanker de Ahırkapı açıklarında kaldı.

Aynı gemi çok kısa bir süre önce Pendik Güzelyalı sahilindeki kaçak yapılan Villaların yıkımında kullanılmış ve olumsuz hava şartlarına rağmen üzerindeki dozerler ile sahile gelebilmişti.

Çok şanslıydık
Olay yerinde inceleme yapan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, "Kaza işletme hatasından kaynaklandı. Bu havalarda bu tip küçük gemilerde kamyonların bağlanması veya denize çıkmamak lazım" dedi. Ulaştırma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Barış Tozar da geminin kaza saatinde seferde olmaması gerektiğini belirterek şunları söyledi: "Liman Başkanlığı olayla ilgili soruşturma başlattı. Felaket tellallığı yapmak istemiyorum ama çok şanslıydık".

Yetkililer, olası bir patlama durumunda 3 kilometrekarelik bir alanın etkileneceğine dikkat çekti.

Patlasaydı neler olurdu?

Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma İşletmeleri Genel Müdürlüğü'ndeki uzmanlar, "Eğer kaza sırasında LPG tankları patlasaydı, lodosun da etkisiyle İstanbul büyük bir felaketle karşı karşıya kalırdı" dediler. Uzmanlar, neler olabileceğini şöyle sıraladılar:

  • Yangın lodosun etkisiyle Bakırköy - Sirkeci sahil yoluna hızla sıçrayabilir. Orada bulunan araçlar, deniz taşıtları, iskele, limanlar büyük zarar görebilirdi. Sahilde yaşayanlar için toplu ölümler meydana gelebilirdi.

  • Yangın, irili ufaklı tekne ve gemilere de sıçrayabilir, daha büyük bir facianın doğmasına neden olabilirdi.

  • Eğer yangın orada bulunan amonyak yüklü tanker veya petrol yüklü tankere sıçramış olsaydı tehlike daha da büyük olabilirdi. Bu durumda İstanbul'da kıyamet yaşanabilirdi.

  • Denizde büyük bir kirlilik meydana gelebilirdi.

  • İstanbul Boğazı uzun bir süre gemi trafiğine kapalı kalabilirdi.

  • Lodos yüzünden tehlike kısa zamanda kontrol altına alınamazdı.



  • Kaynak: Milliyet
    Eklenme tarihi: 14.03.2005




    Share |




    YORUMLARINIZ




    Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


    Adınız Soyadınız:
    Başlık:
    YORUMUNUZ:
    Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
    Çok güzel
    Mecbur kalınca yapılacak bir iş
    Zabit için iyi alt personel için kötü
    Kesinlikle yapılmaz

    Önceki Anketler
    Kurumsal Üyelerimiz
     BEYAZ Deniz Taşım..
     PEARL NAVAL GLOBA..
     NOVA Shipping
     KALYON Denizcilik..
     GEDİZ Denizcilik
     HDR Denizcilik
     ÇANAKKALE Liman İ..
     YILTUR Denizcilik
     ECA Ship Trade Co..
     TAMİ Denizcilik
    ...


    www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim