Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
19 Nisan 2024
Haber
Anket
Denizde başımıza gelebilecek olaylar
Aliağa Amatör Balıkçılar ve Deniz Sporları Derneği, Aliağa Sahil Güvenlik Bot Komutanlığı ile ortaklaşa ‘DENİZDE BAŞIMIZA GELEBİLECEK OLAYLAR’ konulu bir konferans düzenledi.

ALDER üyelerinin yanı sıra çok sayıda denizle ilgili vatandaşın izleyici olarak katıldığı Aliağa Ticaret Odası Konferans Salonundaki konferansta Aliağa Sahil Güvenlik Bot Komutanı Üsteğmen Fatih Şengül ile Tğm. Ömer Koç ve ALDER Başkanı Dr. Cantaş Şirin de konuşmacı olarak katıldılar.

Konferansta; insanların denizde başına gelebilecek kötü olaylarda neler yapılması gerektiği konusunda geniş bilgiler verildi.

Konuşmalarda; Ege bölgesinde en bilinçli amatör denizcilerin Aliağa’da olduğu belirtilerek, bunda ALDER’in öncülüğünün çok önemli olduğu vurgulandı.
Aliağa Amatör Balıkçılar ve Deniz Sporları Derneği’nin (ALDER), üyelerine ve Aliağa’da deniz ile ilgisi olanlara yönelik eğitim çalışmalarına devam ediyor.

ALDER üyelerinin yanı sıra denizle ilgili çok sayıda vatandaşın izleyici olarak katıldığı Aliağa Ticaret Odası Konferans Salonundaki konferansta Aliağa Sahil Güvenlik Bot Komutanı Fatih Şengül ile Tğm. Ömer Koç ve ALDER Başkanı Dr. Cantaş Şirin de konuşmacı olarak katıldılar.

Toplantıda, Aliağa Sahil Güvenlik Komutanı Fatih Şengül ile Teğmen Tğm. Ömer Koç sağlıklı bir deniz seferi için gemi ve teknelerde ne gibi donanımların bulunması gerektiği ve bunların nasıl kullanılması gerektiği konusunda ayrıntılı bilgiler verirken, ALDER Başkanı Dr. Çantaş Şirin de “Karada ve denizde ilk yardım” konularını anlattı.

Seminerin açılışında konuşan ALDER Başkanı Dr. Cantaş Şirin, günün yorgunluğu ile akşamın bu saatinde bu kadar katılımcıyı görmekten çok mutlu olduğunu belirterek, toplantının gerçekleşmesi için katkı koyan Sahil Güvenlik Komutanlığına, Liman Başkanlığı’na ve diğer tüm birimlere katkılarından dolayı teşekkür ederek, niçin böylesi bir toplantıya gereksinim duyduklarını anlattı.

Slayt gösterileri eşliğinde bir saati aşkın bir konuşma yapan Sahil Güvenlik Bot Komutanlı Fatih Şahin, Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın nasıl bir kuruluş olduğunu en ince ayrıntılarına kadar krokilerle izleyenlere anlattı.

Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın barışta İçişleri Bakanlığı’na, Savaşta ise Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın emrinde görev yapan bir kuruluş olduğunu söyledi;
ADI ÜSTÜNDE ‘CAN SİMİDİ’
Slayt gösterileri eşliğinde konuşmasına yapan Sahil Güvenlik Bot Komutanı Fatih Şengül; can yeleği, can simidi, hava tahmini, Uluslararası Denizcilik Örgütü tüzüğü ve denizdeki tehlikeli işaretler konusunda bilgiler verdi.

Şengül, denizde en iyi görünen can yeleği renginin portakal rengi olduğunu, bir deniz taşıtında bulunan insan sayısından yüzde 10 daha fazla sayıda can simidinin veya can yeleğinin bulunması gerektiğini ifade etti.

Can yeleğinin denize çıkıldığında çok çabuk ulaşılabilecek yerde bulunması gerektiğini işaret eden Şengül, denetimlerde can yeleğinin veya can simidinin en zor çıkartılabilecek yerlere konulduğunu belirterek, amatör balıkçıların denize açılırken can yeleğini giyerek çıkmaları tavsiyesinde bulundu.

Can yeleğinin ve can simidinin emniyet açısından standartları da hatırlatan Şengül, “Bir can yeleğinin TSE standartlarında olması can güvenliğiniz için son derece önemli. Bir can yeleğinde fener olmalı, düdük olmalı, marker (bulunduğu yeri gösteren boya salgısı) olmalı” dedi.

Aliağa sınırları içerisinde ALDER sayesinde can yeleği ve diğer donanımlar açısından hiç bir sorunun yaşanmadığını da hatırlatan Fatih Şengül, ülkemizin çok yerinde görev yaptığını hatırlatarak, ALDER gibi faal görev yaparak, üyelerini bilgilendirerek sahil güvenliğin işini kolaylaştıran bir sivil toplum örgütü görmediğini de belirtti.

Türkiye’de deniz ticaretinin yüzde 20 sinin Aliağa’da olduğunu anımsatan Fatih Şengül, bundan dolayı Aliağa’nın yoğun bir deniz trafiğine sahip olduğunu hatırlatarak, denizcilikte önemli ışık ve diğer görsel işaretler hakkında bilgiler verdi.

Şengül, “Aliağa’nın iç limanında deniz yaşanan deniz trafiğinin yoğunluğu nedeniyle bilhassa fener ve diğer ışıklı ikazlar konusunda zorluklar çekilebilinir ama açık denizlerde söz konusu işaretler net anlaşılabilir ve çok da önemlidir ve dikkat edilmesi ve uyulması gerekir. Buralarda önemi daha anlaşılır” dedi.

Aliağa Sahil Güvenlik Komutanı Şengül, gökyüzüne bakılarak hava tahminlerinin nasıl yapılabilineceğini görsel olarak anlatarak, sisli havlarda dükle ve çan ile işaret verme şekillerini anlattı.

KONROLSÜZ DENİZ KİRLİLİĞİ
Sahil Güvenlik Komutanının sunumunun ardından katılımcıların sorularını da cevaplandırıldı.
Seminere dinleyici olarak katılanların çoğunluğunun sanayi kuruluşlarından veya kamu kuruluşlarından emeklilerin oluşturması, dolayısıyla bilinçli bir kesimin olması nedeniyle çevre ve deniz kirliğine duyarlı sorularda yöneltildi.

Lodoslu havalarda zaman zaman gemi sökümlerden atıkların kontrolsüz olarak denize kaçtığı dile getirilmesi üzerine Komutan Şengül “O tür kirlilikler tespit edilerek yasal işlemler yapılıyor” dedi.

İzleyiciler, Sahil Güvenliğin ne olduğu konusunda denizcilere yeterli eğitimin verilmediği konusunda eleştiriler yönelttiler.

ALDER Başkanı Dr. Cantaş Şirin’de seminerin son bölümünde hazırlamış olduğu slaytlar eşliğinde, denizde ve karada ilk yardım konusunda geniş bir sunum yaptı.

Dr. Şirin, özellikle denizdeki zehirli balıkların ısırması, arı, akrep sokmaları sonucu ne gibi ilkyardım uygulanacağını, boğulma, tıkanma ve kalp krizi gibi konularda yapılacak müdahaleleri de ayrıntılı bir şekilde anlatarak katılımcıların sorularını cevapladı.

Bugüne kadar olduğu gibi bundan böyle de sektörün sorunları ile ilgili seminer ve toplantılar yapamaya devam edeceklerini belirten ADER Başkanı Dr. Cantaş Şirin, denizle ilgili herkesin her türlü soru ve sorunların cevabının bulunabileceği derneğin www.alder35.tr.gg internet sitesin ziyaret etmelerini istedi.

Toplantının sonunda söz alan izleyiciler; 5 metrenin altındaki teknelerden alınmak istenlen teknelerden alınan vergilerin amatör balıkçılık zevkinden mahrum bırakacağı, Aliağa gibi sanayi bölgesinde standart teknelerin bakım ve onarımının yapılabileceği bir yerin olmadığı konusunda eleştirilere karşı, konuşmacılar; bu konuda örgütlü bir şekilde seslerini duyurmaları gerektiğini vurguladılar.

ALDER Başkanı Cantaş Şirin, üyelerine; Liman Başkanlığı ile yaptıkları görüşmeler sonucunda (Avcı Ramadan bölgesinde bulunan) Amatör Balıkçılar Barınağı’nın geliştirilmesi ve daha donanımlı bir hale gelebilmesi için bütün kurumlarla görüşmeye
mazır olduğunu, bu konuda ALDER’e destek verildiği müjdesini verdi. ALDER Başkanı Dr. Cantaş Şirin, her toplantıda yeni bir şeyler öğrendiklerini hatırlatarak, bundan sonraki süreçte üyelerinin ve denizcilerin eğitimi için seminer ve toplantılara düzenlemeye devam edeceklerini söyledi.


Kaynak: Aliağaexpres
Eklenme tarihi: 31.12.2010




Share |




YORUMLARINIZ


yorumm
hiç bişe anlamadım desem yeridir yani :D

Yazan: hüsamettin aksoy - 20.12.2011 14:43:40




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 SAHA Ltd.
 ZRC Denizcilik
 DALYAN Denizcilik
 İSTANBUL Denizcil..
 TEAM SHIP Crew
 ÇAĞATAY Denizcili..
 ÖZSAY Deniz nakli..
 POLARİS Denizcili..
 İSTANBUL DENİZCİL..
 YALOVA Sualtı Su ..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim