Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
25 Nisan 2024
Haber
Anket
Kruvaziyer hayalleri zamla suya düşebilir
Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü Gelirler Dairesi Başkanlığı’nın Kılavuzluk ve Römorkaj Tarifesi’ne yaptığı artışın, kruvaziyer turizmini olumsuz etkileyeceği belirtilerek, gözden geçirilmesi istendi.

Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü Gelirler Dairesi Başkanlığı, Kılavuzluk ve Römorkaj Tarifesi’ne yılbaşında zam yaptı. Kruvaziyerleri de kapsayan, ağırlığı 80 bin grosstondan fazla gemilere verilen hizmet ücretinin yüzde 50’ler düzeyinde artırılması sezon öncesi turizm sektöründe kaygı yarattı. Yüzde 40’lar düzeyinde zam gelen konteyner taşımacığılı için de uyarı yapıldı.

Geri alın mektubu

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ve Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi Başkanı Geza Dologh, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’a yazı yazarak zamların geri alınmasını istedi. Ulusoy, Demirtaş ve Dologh, kruvaziyer hattı şirketlerinin program ve harcamalarını en az bir yıl önceden oluşturduklarını hatırlatarak, yüksek ücret artışlarının sektör temsilcilerini mağdur edeceğini vurguladı.

Rekabet uyarısı

Yıldırım’a kruvaziyer turizmine ve Alsancak Limanı’na yaptığı katkıdan dolayı teşekkür de edilen y olarak sefer düzenleyeceği de belirtilerek “Akdeniz’deki tüm limanların rekabet içinde olduğu ve limanların yaptıkları çeşitli tanıtım ve indirimlerde lüks yolcu gemilerini kendilerine çekmeyi amaçladıkları görülmüştür” denildi.

Örnekle zamlı tarife

113 bin 147 GRT’lik Costa Serena gemisinın 2010’da 5 bin 868 dolar olan kılavuzluk ücreti yüzde 59’luk artışla 9 bin 320 dolara çıkacak. Yine aynı geminin rıhtıma yanaşma ve ayrılma olarak römorkaj hizmeti maliyeti yüzde 56 artarak 4 bin 576 dolardan 7 bin 160 dolara çıkacak. İki hizmetin toplamında da 10 bin 444 dolar ödeyen gemi
2011’de yüzde 57.8’lik artışla 16 bin 480 dolar ödeyecek.

Endişe doğurur

İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Ulaştırma Bakanı Yıldırım ve Denizcilik Müsteşarlığı ile görüştüğünü belirterek şunları söyledi: “Ücretlere yapılan zam, kruvaziyer firmalarında ‘bunlar liman ücretlerine de zam yapar mı’ endişesi doğurdu. Kruvaziyerlerin İzmir’e yönelimi durabilir. Biz zamma ‘hayır’ demiyoruz ancak fiyat oluşturma sistemi eskisi gibi olsun. Yani 80 bin grosston ve üzeri gemilerde ücretlendirme eşit olsun.”

Konteyner için de uyarı

DTO İzmir Şubesi Başkanı Geza Dologh, 10 bin 200 grosstonluk bir konteyner gemisinin geçen yıl 2 bin 128 dolar olan kılavuzluk, römorkaj ve palamar ücretlerinin 40.7 artarak 2 bin 995 dolara çıkacağını belirtti, “Uluslararası konteyner firmaları bu artışlar sonucunda alternatif arayışlara yönelebilirler” dedi.


Kaynak: Hürriyet
Eklenme tarihi: 26.01.2011




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 REKA Denizcilik
 MİNA Denizcilik v..
 ARIF KALKAVAN
 LİKİTGAZ gemicili..
 THE MOORİNGS Yach..
 EGE Su Altı Hizme..
 EREĞLİ Denizcilik..
 ÇAVANOZ Motor
 LİDER Gemi San.Tu..
 AMİRAL Maritime
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim