Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
26 Nisan 2024
Haber
Anket
Enerji gemilerine 'atık ısı' kazanı üretti
Erensan Isı Sanayi A.Ş., enerji gemileri için dünyada sadece bir Danimarkalı firmanın üretebildiği ‘atık ısı’ kazanlarının üretimine başladı.



İlk ürünlerin Karadeniz Holding’e ait enerji gemisine montajı yapılıyor. Erensan Genel Müdürü Efkan Çeviker, sözkonusu kazanların enerji verimliliğini ya da maliyetini yüzde 30 etkilediğini belirterek, “Yüzer bir santral olarak dizayn edilen enerji gemilerinde elektrik üreten dev motorlar var bu motorlar yakıt olarak fuel oil kullanıyor. Enerji üretilirken de doğal olarak 360 dereceye yakın sıcaklıkta egzost çıkıyor ve atmosfere atılıyor. Biz geliştirdiğimiz teknoloji ile bu sıcaklığı 170 dereceye indiriyoruz ve aradiki enerjiyi suya verip kızgın buhar elde ediyoruz. Bu buhar da türbine gidiyor ve yeniden elektrik üretiyor. Böylece enerji verimliliği yüzde 30 yükseliyor” dedi.

9 gemi için sipariş

Sözkonusu kazanların üretiminin özel bir teknoloji gerektirdiğini anlatan Evkan Çeviker, “Gazın ısısını suya geçirmek kritik bir konu. Bunun için ısı transferi yüzeyleri yapmanız gerekiyor. Bir tarafta sıcak gaz bir tarafta soğuk su var. Gazın içinde muazzam oranda kükürt de var. Kükürtün suyla teması halinde aşındırıcı etkisi çok yüksek. Bütün bunları bertaraf etmek gerekiyor” dedi. Karadeniz Holding’in 9 gemi için sipariş verdiğini belirten Çeviker, firma olarak 1 milyon Euro7luk arge projesi yaptıklarını ve ilk yerli üretim ‘atık ısı’ kazanın uygulandığı eneri gemisinin Haziran ayında elektrik satmak için denize açılacağını kaydetti. Çeviker kazanların yüksekliğinin 15 metre aırlıklarının ise 100 ton civarında olduğuun anlattı. Erensan’ın biri İstanbul’da biri de Yozgat’ta olmak üzere 2 fabrikası bulunduğunu söyleyen Efkan Çeviker, 200’ü Yozgatta olmak üzere 300 kişilik istihdamları olduğunu, 2010 yılında yüzde 50’si ihracattan olmak üzere 25 milyon dolarlık ciro yaptıklarını söyledi. Çeviker, 2011 içinse 25 milyon Euro’luk ciro hedefleri bulunduğunu kaydetti. Çeviker ‘atık ısı’ kazanları için yurtdışından da sipariş almaya başladıklarını, bu ürünün sadece gemilerde değil, kendi enerjisini fiel oil ya da doğalgazdan üreten tüm karadaki tesisler için de aynı verimliğii sağladını anlattı.

Kaynak: Hürriyet
Eklenme tarihi: 26.03.2011




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 PUTA Denizcilik
 SELİNDA Boat
 DENİZ Destek
 LCM ROTA Denizcil..
 NEW MOON Shipping..
 ONURSAN
 GRUP Asm
 UĞUR Den. San. Lt..
 EUROTRADE
 GULET POINT Yacht..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim