Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
20 Nisan 2024
Haber
Anket
HIV Pozitifli de Gemiadamı olabilecek
Pozitif Yaşam Derneği İletişim Sorumlusu Çiğdem Şimşek, HIV pozitiflerin ayrımcılığa uğradığı alanlardan biri olan denizcilikte, Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü'nün olumlu bir adım attığını bildirdi.

Şimşek yaptığı açıklamada, 1 Mart 2011 itibariyle genelgede yapılan değişikliklikle HIV pozitiflerin de gemi adamı (Bir iş sözleşmesine dayanarak gemide çalışan kaptan, subay, tayfa gibi kimseler) olabilmesinin ilgili sağlık kurullarına verilen inisiyatifle kolaylaştırıldığını belirtti.

Uygulamayla HIV pozitif bireylerin çalışma hayatında yaşadığı zorluklardan birinin aşılmış olduğunu, HIV pozitif gemi adamlarının görevlerini yerine getirmeleri için olumlu bir adım atıldığını dile getiren Şimşek, şöyle konuştu:
''HIV pozitiflerin ayrımcılığa uğradığı alanlardan biri olan denizcilikte, Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü olumlu bir adım attı ve HIV pozitiflerin gemi adamı olabilmelerini engelleyen genelge değiştirildi. 1 Mart 2011'de yürürlüğe giren Gemi Adamları Sağlık Yönergesi (GASY) ile artık HIV pozitif bireylerin gemi adamı olarak çalışmasını engelleyen uygulamalar kaldırıldı. Gemi adamı olmak isteyen HIV pozitiflerin sağlık muayenesinde 'bağışıklık sistemi' ile ilgili bölümde ilgili uzman hekim tarafından 'çalışabilir raporu' verilebilecek.''

Şimşek, yeni uygulamayla gemi adamı olmak isteyen HIV pozitiflerin, gemi adamı sağlık raporu veren sahil sağlık denetleme merkezlerinin ilgili hükümlerine göre yetkilendirilen resmi ve özel hastane ve polikliniklerine yapılan sağlık raporu başvuru öncesinde, tedavi gördükleri kliniklerdeki enfeksiyon hastalıkları uzman hekiminden ''sağlık durumunun deniz hizmetine elverişli olduğunu'' belgeleyen raporu vermelerinin yeterli olacağını bildirdi.

Çiğdem Şimşek, sonraki aşamada ise gemi adamı sağlık raporu veren sahil sağlık denetleme merkezlerine ulaşan rapor sonucuyla başvuru sahiplerinin ''gemi adamı olabilir belgesi, sertifikası'' almaya hak kazanabileceğini kaydetti.

Sağlık Bakanlığı Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü ''Gemi Adamları Sağlık Yönergesi'nin ''Bağışıklık Sistemi'' başlıklı bölümünde, ''HIV (+) olanlara enfeksiyon hastalıkları uzmanının görüşüyle 12 ayı geçmeyecek süre kısıtlamalı gemi adamı sağlık raporu verilebilir. Zamanla AIDS hastalığı gelişenlere ise 'Gemi adamı olamaz' Sağlık raporu verilir'' deniliyor.

HIV POZİTİF OLDUĞU İÇİN İŞİNDEN OLMUŞTU

HIV Pozitif olduğu için 2006 yılında işinden çıkarılan evli ve iki çocuk babası R.S ise kendilerinden iki yılda bir istenen sağlık raporunda HIV pozitif olduğunun anlaşıldığını ve tazminatı verilerek işinden çıkarıldığını belirtti.

İşten çıkarıldığı zaman kendisine olan güvenini kaybettiğini, çok olumsuz düşüncelere kapıldığını ve psikolojisinin olumsuz etkilendiğini dile getiren R.S, ''18-20 yıllık emeğim vardı. Beni 'emekli' etmelerini istedim ama olumlu yanıt alamadım. İlgili kurumlara başvuruda bulundum ancak bu iş dışında başka bir işte çalışabileceğim söylendi. Bu yeni uygulamayı duyunca çok sevindim. 20 senelik bir emeğim var, denizlere dönmek en büyük arzum. İşime dönmek için gerekli girişimlerde bulunuyorum. Bu uygulama bizden sonra gelecek arkadaşların yararlanabilmesi açısından da sevindirici. Derneğimize çalışmalarından dolaylı da teşekkür ediyoruz'' diye konuştu.


Eklenme tarihi: 14.05.2011




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 BEŞERLER Denizcil..
 PACMAR Denizcilik..
 EMİR Denizcilik
 ARTI Gemi Kiralam..
 TSC Denizcilik
 EFOR Denizcilik
 SDS Denizcilik ve..
 ALUNA ESTATES S.A
 BANDIRA Maritime ..
 PAK Kimya
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim