Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
29 Mart 2024
Haber
Anket
İzmir‘deki Vapur Kazasının Ardından
İzmir Körfezi‘nde yolcu taşıyan vapurun batmasıyla ilgili uzmanlar yetkilileri uyardı.

Körfezde yolcu taşıyan gemilerin son derece yaşlı olduğunu belirten Gemi Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Emrah Erginer, "Bu kaza filonun yenilenmesi için kötü bir fırsat" dedi. Ayrıca kazada, insan unsurunun en büyük neden olduğunu belirten Erginer, "Ucuz atlatılan bir kaza, tabii ki insan unsuru burada çok önemli. Ben kaptanı suçlamıyorum ama deniz kazalarının en büyük nedeni insan hatasıdır"
diye konuştu.

İzmir Körfezi‘nde yolcu taşıyan İzmir Büyükşehir Belediyesi‘ne bağlı İZDENİZ şirketi gemilerinden İhsan Alyanak isimli yolcu vapurunun batmasıyla ilgili çalışmalar sürüyor. Konak İskelesi‘nde batık bir vaziyette bekleyen vapurla ilgili sigorta şirketi ve belediye yetkilileri hasar tespiti yapıyor. Ayrıca, gemiden sızan yakıt deniz yüzeyini kaplarken, ilgili birimler temizleme çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Meraklı vatandaşlar da Konak İskelesini müze yerine çevirdi. Kamera ve fotoğraf makinalarıyla iskeleye gelen çok sayıda vatandaş batık önünde hatıra fotoğrafı çektirdi. Batığı görüntüleyen vatandaşlar, zaman zaman çalışanların da işlerine engel oluyor. Sızan yakıtı temizleyen görevliler çareyi kıyıya emniyet şeridi çekmekte buldu.

Çalışmaları inceleyen Gemi Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Emrah Erginer, faciadan dönüldüğünü belirterek, filonun acilen yenilenmesi gerektiğini belirtti. Ucuz atlatılan bir kaza olduğunu anlatan Emrah Erginer, şöyle konuştu: "Burada suçlu aramak yerine bu kazayı bir uyarı olarak alıp, filoyu acilen gençleştirip yenilemeli. Deniz kazalarında insan hatası yaklaşık olarak yüzde 100‘dür. Fırtına ya da başka bir doğa olayı olmadığı müddetçe deniz kazalarında esas unsur insan hatasıdır. İnsan hatasının olmadığı yer yok. Mutlaka insan hatası var. Burada da sürtünerek seyir yapıldığı açıkça görülüyor. Sürtünme neticesinde vapurun kıç kısmı ile motor dairesi su almış. Bunun sonucunda da batma olayı meydana geliyor."

Olayın biraz daha açıkta meydana gelmesi durumunda çok daha büyük bir facianın yaşanacağını belirten Emrah Erginer, sözlerine şöyle devam etti: "İskeleye yakın bir yerde meydana gelmesi bence şans. Açıkta olsaydı bugün çok daha büyük bir faciadan söz ediyor olabilirdik. Bu bize bir uyarı. İzmir Körfezi‘nde seyir yapan yolcu vapurlarının yaşı fazla. Ortalama yaş 40. Ancak 60 yaşında gemiler de var. Bir geminin ortalama ekonomik ömrü 20‘dir. Bunun dikkate alınması gerekir. 100-150 yıl seyir yapan gemiler de yok mu? Var tabii ki ancak burada insan taşınıyor. Bunun göz önünde bulundurulması gerekiyor. Kaldı ki batan İhsan Alyanak Vapuru, 60 yıllık yaşlı bir vapur. Çok bakımlı, zaten denizcilikte kurallar çok serttir. Bakımları yapılmasa seyir izni verilmezdi. Ancak metal yorgunluğu da bir gerçek. Filonun acilen yenilenmesi ve gençleştirilmesi gerekiyor. Bu kaza filonun yenilenmesi için bir fırsat sundu, kötü bir fırsat tabii."

Batık vapurun bir an önce kaldırılması gerektiğini de belirten Emrah Erginer, şunları söyledi: "Batık burada durdukça insanlara kötü şeyleri hatırlatıyor. Bir çok insan gelip burada fotoğraf çekiyor. İnsanların denizden soğutulmaması gerekir. Bir an önce kaldırılmalı."

BATAN GEMİNİN TARİHİ

İzmir‘de batan İhsan Alyanak isimli gemi, 1952 yılında Hollanda‘da yapıldı. İlk olarak İstanbul şehir hatlarında çalışan geminin ilk adı İstinye. Körfezdeki şehir hatlarının İzmir Büyükşehir Belediyesi‘ne devredilmesinin ardından Türkiye Denizcilik İşletmelerinden alınan İstinye isimli vapur 4 Nisan 2000 tarihinden itibaren İhsan Alyanak ismi ile seferlerini sürdürüyordu. 60 yaşındaki vapurun körfezdeki en bakımlı gemi olduğu belirtildi.

Türkiye Denizcilik İşletmeleri (TDİ) A.Ş.‘ye bağlı gemi ve iskelelerin özelleştirilmesi projesi kapsamında, Özelleştirme Yüksek Kurulu‘nun 04 Nisan 2000 tarih ve 2000/06 sayılı kararıyla TDİ‘nin İzmir Körfez Hattı Deniz Yolu ile Şehir İçi Yolcu ve Araç Taşımacılığı, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı‘na devredilmişti.

BeyazGazete

Eklenme tarihi: 27.07.2011




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 A1 Denizcilik
 TRUVA Denizcilik
 NUR Denizcilik
 HEDEF Shipping
 KARYA Shipping & ..
 BİLGİLİ Denizcili..
 DENİZ Destek
 CEM Shipping
 ALDEBARAN Gemi İş..
 CTM Denizcilik
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim