Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
28 Mart 2024
Haber
Anket
Rusya Suriye'ye uçak gemisi gönderiyor
Arap Birliği'nin kararı ve Fransa'nın Suriye'de insani yardım koridoru oluşturma girişimleriyle üzerindeki baskı iyice artan Esed rejiminin imdadına müttefiki Rusya yetişti.

Rusya, Suriye'nin Tartus limanında bulunan deniz üssüne savaş gemileri ve filosundaki tek uçak gemisi 'Amiral Kuznetsov'u gönderiyor. İzvestia gazetesinde yer alan habere göre, gemilerin bir kısmı İstanbul ve Çanakkale boğazlarından, bir kısmı da Cebelitarık Boğazı'nı geçerek Suriye'ye ulaşacak. Amiral Kuznetsov'da 8 adet Sukhoi-33 savaş uçağı, birkaç MIG-29K savaş uçağı ve savaş helikopterleri bulunuyor.

Nükleer başlık taşıyabilen füze sistemleri de Rusya'nın Suriye'ye göndereceği uçak gemisinde yer alıyor. Eski Rusya Deniz Kuvvetleri Komutanı Viktor Kravçenko, Rus savaş uçağı gemisinin bölgede bulunmasının yararlı olacağını, NATO dışındaki bir askerî gücün çatışmaların önüne geçeceğini savundu. Siyasi gözlemcilere göre Moskova, Suriye kıyılarında bayrak göstererek hem bölgedeki menfaatlerini korumak hem de değişim sürecinden geçen Ortadoğu'da önemli bir aktör olduğunu hatırlatmak istiyor. Rusya ve Batılı ülkeler Suriye konusunda derin görüş ayrılıklarına sahip. Suriye yönetimine karşı sert yaptırımlara karşı çıkan Moskova, askerî müdahaleye izin vermeyeceğini defalarca açıkladı.

İzvestia gazetesine açıklamada bulunan bir kaynak, savaş gemilerinin gönderilmesi ile ilgili kararın Suriye'de yaşanan olaylardan önce olduğunu, mevcut gelişmelerle ilgili olmadığını söyledi. İsmi açıklanmayan bir yetkili gazeteye yaptığı açıklamada, "Rus gemilerinin Tartus'a ulaşması bir jest olarak görülmemeli. Suriye'de herhangi bir olay yokken bu ziyaret 2010'da planlanmıştı." diye konuştu. Rus savaş gemilerinin 2012'nin ilk aylarında bölgeye ulaşması planlanıyor. Rus filosu Suriye'nin dışında dönüş yolunda Beyrut, Güney Kıbrıs ve Cenevre'ye de uğrayacak.

Rus deniz kuvvetleri komutanlarından Vladimir Vsotski geçen yıl, Moskova'nın denizaşırı tek donanma üssü olan Tartus deniz üssünün modernizasyonunu planladıklarını açıklamıştı. Rusya'nın çok nadir kullandığı Tartus deniz üssünde askerî personel bulunmasına rağmen, herhangi bir savaş gemisi sürekli olarak kalmıyor. Bölgede 600'e yakın Rus personelin deniz üssünün onarımı için çalışmalar yaptığı gelen bilgiler arasında.

Moskova'nın geçtiğimiz haftalarda bölgeye üç savaş gemisi gönderdiği iddia edilmişti. Rus kaynakları iddialarla ilgili herhangi bir değerlendirme yapmazken gemilerin keşif için bölgede bulunduğu öne sürülüyor. Bunun dışında Suriyeli üst düzey askerî yetkililerin, Rus meslektaşları ile muhtemel bir NATO operasyonuna karşı hava savunma sistemlerini güçlendirmek için çalıştıkları da Arap basınına yansımıştı. İki ülke arasında Sovyetler Birliği döneminden bu yana savunma alanında yakın işbirliği mevcut. Rusya'nın en fazla silah ihracatı yaptığı ülke olan Suriye'de ordunun envanterinde Rus yapımı 5 bin tank, 500'den fazla uçak, 41 gemi var. Rusya ile Suriye arasında imzalanan son askerî anlaşma 2009 sonunda basında gündeme gelmiş ve pakette P-800 süpersonik Yakhont füzeleri de yer almıştı. Çok gelişmiş olan P-800'ler 300 kilometre menzile sahip ve 200 kilogram savaş başlığı taşıyabiliyor. Ancak Rusya'nın Yakhont füzelerini teslim edip etmediği henüz bilinmiyor.

MOSKOVA RADARLARI AKTİF HALE GETİRİYOR

Diğer taraftan NATO ile Avrupa füze savunma sisteminde anlaşma sağlayamayan Rusya karşı adım atmaya başlıyor. Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev'in emri ile çalışmaları hızlandıran Rusya stratejik kuvvetleri, ilk olarak Kaliningrad kentinde radar sistemini bugün aktif hale getiriyor. 6 bin kilometre kapsama alanı olan radarların İngiltere dahil tüm Batı Avrupa'yı gözlemleyeceği belirtiliyor. Rusya'nın Krasnodar bölgesinde ve 2012'de de Sibirya bölgesinde yeni nesil radar sistemlerini aktif hale getirmesi planlanıyor.

Haber7

Eklenme tarihi: 29.11.2011




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 BEKO Ticaret A.Ş.
 UFUK DENİZ Gemici..
 KARADENİZ Ro-Ro T..
 ANTMARİN A.Ş
 RECA MARMARA Nak...
 AKGÜNLER Denizcil..
 JALE Tur
 DEK Shipping
 EFEMAY Denizcilik..
 GULNAK Dnz. Nak. ..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim