Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
29 Mart 2024
Haber
Anket
Kızıldeniz'de Titanic faciası
Çoğu hacı, 1318 yolcu ile 104 kişilik mürettebatı Suudi Arabistan'dan Mısır'a götürmek üzere yola çıkan 'Selam 98' adlı gemi, önceki gün Kızıldeniz'de sulara gömüldü

200’e yakın cesedin bulunduğu kazada yüzlerce yolcu ise kayıp. Geminin neden battığı soruları da kazazedelerin açıklamalarıyla birlikte netleşmeye başladı. Kurtulanların verdiği bilgilere göre, geminin hareketinden kısa bir süre sonra büyük bir yangın çıktı. Bazı kazazedeler saatlerce süren yangına rağmen geminin geri dönmek yerine yoluna devam ettiğini, her tarafı duman kapladığını ve bir süre sonra geminin yan yattığını anlattı. “Titanik gibiydi” ifadesini kullanan bazı kazazedeler, patlama olduğunu ileri sürdü. Bir kısmı da, “Bizi 24 saat suda bıraktılar. Bir helikopter tepemizde uçtu, bize aldırmadı.” sözleriyle kızgınlığını ifade etti. En çarpıcı iddiayı ise Reuters Haber Ajansı dile getirdi. Kaptan Seyyid Ömer, gemi batmaya başlar başlamaz bir bota binerek kaçmış. Reuters’e konuşan kazazedeler olayı şöyle anlatıyor: “Kaptanı yangın konusunda uyardık, ancak ‘endişelenecek bir şey yok’ diyerek yoluna devam etti. Can yeleklerini giyinmeye başladık. Ancak gemideki yetkililer herhangi bir sorun olmadığını söyleyerek can yeleklerini çıkarmamızı istedi. Bu sırada gemi batmaya başladı; kaptan da bir cankurtaran botu alarak gemiyi terk etti. Yangını kontrol altına almaya çalışan mürettebat da durum kötüye gidince filikalara binerek uzaklaştı.”

Kaptan ve mürettebatın yapılan uyarıları dikkate almadığını söyleyen yolcular kazanın faturasını da onlara çıkarıyor. Yolcuların yakınları da insanların göz göre göre sulara gömüldüğünü belirtiyor. Kurtarılan yolculardan Eşref Said Muhammed, 16 saat boyunca can yeleğiyle denizde yaşam mücadelesi verdiğini anlatarak, “Gemi batınca sonumun geldiğini düşündüm.” diyor. Muhammed Abdül Askari isimli yolcu ise “Mürettebat 'her şeyi kontrol altına aldık' demeyi sürdürmesine rağmen yangın çok uzun sürdü." diye konuşuyor.

Yolcuların kızgınlığının yanı sıra kazazede yakınlarında da gerginlik hakim. Geminin varış noktası olan Mısır’ın Safaca kentine akın eden binlerce yolcu yakını ile polis arasında dün küçük çaplı çatışmalar oldu. Akrabalarının akıbeti konusunda bilgilendirilmediklerinden yakınarak protesto gösterisi yapanları Mısır polisi güç kullanarak dağıttı.

Mısır’ın Safaca limanı özellikle Suudi Arabistan’da çalışan yüz binlerce Mısırlı için çok büyük bir önem arz ediyor. Mısır’ın Safaca limanının yanı sıra kuzeydeki Süveyş ve Nuveybe limanlarından da Suudi Arabistan ve Ürdün’e feribot ve yolcu gemileri seferleri yapılıyor. Oğlundan şu ana kadar herhangi bir haber alamadığını belirten Fatima Ahmet, onun kurtulanlar arasında olması için Allah’a yalvardığını belirtiyor.

Ölenlerin büyük çoğunluğunun Mısır’ın güneyindeki kentlerden olduğunu belirten başka bir kazazede yakını ise kendisinin herhangi bir yakınını kaybetmediğini, sadece ölenlerin yakınlarına destek olmak için Safaca’ya geldiğini ifade ediyor. Bazı kazazede yakınları ise her gün Suudi Arabistan’a sefer düzenleyen bu eski gemilerin hiçbir şekilde denetlenmediğini ifade ediyor.

Yaklaşık 8 saat süren yolculuk sırasında en küçük bir dalga ya da hava muhalefetinin gemiler üzerinde ciddi bir darbe meydana getirdiğini belirten bazı kazazede yakınları da kendilerinin Suudi Arabistan’a gitmek için bu yolu kullanmaktan başka şansları olmadığını vurguluyor. Dün kurtulan yolcuları ziyaret eden Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, ölenlerin yakınlarına 5 bin dolar, yaralılara da 2 bin 500 dolar yardım yapılacağını açıkladı.

Kazanın üzerinden iki gün geçtikten sonra denizden canlı bulmanın artık çok zor olduğunu ifade eden uzmanlar, geminin battığı yerin derinliğinin en az 600 metre olduğunu, buradan cesetleri çıkarmanın çok güç olduğunu söylüyor. Rengarenk balıkları izlemek için gelen yüz binlerce turistin ziyaret ettiği Kızıldeniz aynı zamanda köpek balıklarının da en çok bulunduğu denizlerden.

Dün geceyi Safaca sokaklarında geçiren kazazede yakınları, günün ilk ışıklarıyla birlikte limanın önünde birikmeye başladı. Dünyanın dört bir yanından televizyon, haber ajansı ve gazeteden çok sayıda gazetecinin de bulunduğu şehirde polis ve askerlerin aldığı yoğun güvenlik önlemleri dikkat çekiyor.


Zaman geçtikçe umutlar azalıyor

Geminin varış noktası olan Mısır’ın Safaca kentine akın eden kazazede yakınları akrabalarından haber alabilmek için iki günden beri burada bekliyor. Zaman geçtikçe umutları iyice tükenen halkla polis arasında zaman zaman arbede yaşanıyor. Sağ kurtarılan yolcuların da yaşadığı dehşet dolu dakikalar gözlerinden okunuyor.

Eklenme tarihi: 05.02.2006




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 KONVOY Denizcilik
 EMRE Denizcilik
 ULUÇAY Yatçılık
 SANOVEL İlaç
 LOTUS Shipping
 DESTİNA Deniz Taş..
 KAPTANPAŞA Denizc..
 PROMOTE A.Ş.
 URSA Denizcilik v..
 EUROTRADE
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim