Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
29 Mart 2024
Haber
Anket
Gemiler kaldı, Kömür stokları tükendi
Türkiye'ye kömür getiren gemilerin geçtiği güzergah olan Rusya'nın Kerç Boğazı'nın donması kömür stoklarını tükenme noktasına getirdi.

Türkiye'de uzun yıllardır deniz yoluyla kömür ithalatı yapan Yılyak Yakıt Pazarlama Ticaret A.Ş'nin Samsun Bölge Müdürü İlhan Şen, yaptığı açıklamada, kömür talebinin yoğun şekilde devam ettiğini söyledi.

Hava sıcaklıklarının, Mart ayında olunmasına karşın düşük seyretmeye devam ettiğini vurgulayan Şen, “Bu durum kömür talebini artırmakta ve bunun sonucunda da kömür stoklarını eritmekte. Türkiye'nin 2007 rakamlarına göre toplam kömür ithalatı sezonda yaklaşık 5 milyon ton civarındaydı. Kömür ithalatı yapan firmalar, doğalgazın kömür talebini azaltacağını öngörerek stokları azaltmaya gitti. Doğalgaz, kömür taleplerini azaltacak diye düşünüyorduk. Fakat kış şartlarının ağırlaşması kömüre olan talebi daha da artırdı” dedi.

Şen, 2007 yılından 2011 yılına kadar kışın yumuşak geçtiğine dikkati çekerek, “Bu sezonların her birinde kömür ithalatı ortalama 5 milyon tona kadar düşmüştü. Küresel ısınma nedeniyle kömür satışları da azalmıştı. Biz de ithalatı azaltmıştık. Yani bu sezona kömürcüler olarak stoksuz girdik. Stoksuz girmemiz nedeniyle ülkede kömür krizi ortaya çıktı. Şu an kaloriferlik kömür Türkiye'de neredeyse yok denecek kadar az. Ama kömürün az olması, fiyatları etkilemedi” diye konuştu.

“Sezon sonunda kömür ithalatı 12 milyon tona çıkar”

Bu sezon 10 milyon ton kömür ithalatı gerçekleştirildiğini anlatan Şen, “Sezon sonuna kadar bu rakamın 12 milyon tona çıkmasını bekliyoruz” dedi.
İlhan Şen, stoklarda kömür kalmamasının bir başka nedeninin de, Şubat ayı içinde Karadeniz'i Azak Denizi'ne bağlayan Rusya'nın Kerç Boğazı'nın donması olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

“Rusya'da gemi yükleme limanlarının donması ve bundan dolayı gemi hareketlerinin olmaması, yani Sibirya'dan gelen kömürün Karadeniz'e çıkamaması kömürde sıkıntı oluşturdu. Donan bölümler yavaş yavaş çözülüyor. Bir hafta içinde stoklar tekrar dolmaya ve talebi karşılamaya başlar. Çünkü don nedeniyle birçoğu kömür dolu olan 145 geminin Karadeniz'e açılamadığını öğrendik. Bu gemilerin denize açılması halinde kömürde sıkıntının sona ereceğini tahmin ediyoruz.”

Hürriyet

Eklenme tarihi: 07.03.2012




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 ARZU YATCILIK TUR..
 HACIBEKİROĞLU Den..
 DENİZ FENERİ Ulus..
 DENTA Denizcilik
 ASPET Gemi
 DENİZ-AY Denizcil..
 NAMAR Denizcilik
 MILLENIUM Yachtin..
 SOTRAMP Denizcili..
 ÖZPINAR Denizcili..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim