Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
29 Mart 2024
Haber
Anket
K. Piri Reis Akdeniz'e Açılıyor
Doğu Akdeniz'de araştırma yapmak üzere yola çıkan K. Piri Reis gemisi Muğla'nın Bodrum İlçesi'ne ulaştı. Hava muhalefeti nedeniyle seyrine ara veren gemi, Akdeniz'de bir hafta görev yapacak.

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü bünyesindeki K. Piri Reis gemisi, oşinografik ve biyolojik araştırmalar yapmak üzere Rodos Adası'nın güneyine giderken hava muhalefeti nedeniyle Bodrum'a geldi. Bodrum Kalesi açıklarına demirleyen araştırma gemisi Piri Reis'te ikisi Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'ndan jeoloji ve jeofizik mühendisi olmak üzere 10 personel görev yapıyor.

Gemide bulunan DEÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Müdür Yardımcısı arkeolog Doç. Dr. Harun Öztaş, K. Piri Reis'in bu yıl modernize edilmesiyle daha çok veri toplama imkanına kavuştuğunu söyledi. Doç. Dr. Öztaş, "Rodos'un güneyinde ve Akdeniz'de yaklaşık bir hafta görev yaptıktan sonra geri dönecek. Asıl amaç oşinografik, jeofizik ve deniz canlıları, biyolojisi üzerine araştırma yapmak. Gemi hava muhalefeti nedeniyle Bodrum'a sığınmak zorunda kaldı. Pazar günü yoluna devam edecek" dedi. Doç. Dr. Öztaş, 36 metre uzunluğunda olan ve 15-20 gün aralıksız seyir yapabilme kapasitesine sahip geminin gelişmiş iletişim imkanlarına, oşinografik, biyolojik, jeolojik- jeofizik ekipmanlar ile iyi bir laboratuvara sahip bulunduğunu kaydetti.

Petrol ve doğalgaz sondajı da yapabilme kapasitesine sahip olan K. Piri Reis, geçen yıl Kıbrıs Rum Kesimi'nin petrol ve doğalgaz araştırma çalışmalarına başlaması üzerine bölgeye gönderilmişti.

Sondakika

****************

Yunanistanın, Piri Reis gemisinin Ege'de Yunan kıta sahanlığına girdiği iddiasına Türk Dışişlerinden cevap

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, arama gemisi Piri Reis'in Ege'de Yunan kıta sahanlığına girdiğini iddia etti.

Dışişleri Bakanlığı, Piri Reis gemisinin Ege'nin uluslararası sularında ve Türk karasularında 29 Mart 2012 tarihine kadar devam edecek olan bilimsel araştırma yaptığını, biyolojik ve oşinografik nitelikteki bu araştırmanın petrol ve doğalgaz aranmasıyla bir ilgisinin bulunmadığını açıkladı.

Bakanlık, İzmir 9 Eylül Üniversitesi'nden aldığı bilgilere göre, Piri Reis gemisinin Ege'nin uluslararası sularında ve Türk karasularında 29 Mart 2012 tarihine kadar devam edecek bir bilimsel araştırma yaptığını belirtti. TÜBİTAK tarafından desteklenen akademik araştırmanın geçen yıl planlandığı ve unesco'ya bağlı Uluslararası Oşinografi Komisyonu'na da deklare edildiği açıklandı. Biyolojik ve oşinografik nitelikteki araştırmanın petrol ve doğalgaz aranmasıyla bir ilgisinin bulunmadığı bildirildi.

Ege'de kıta sahanlığı henüz sınırlandırılmadığı için, iki ülke arasındaki 1976 Bern Mutabakatı uyarınca karasularının ötesinde petrol ve doğal gaz aranmaması konusundaki moratoryum devam ettiği öğrenildi. Bu moratoryum kapsamına girmeyen akademik deniz araştırmaları her iki ülke tarafından da Ege'nin uluslararası sularında serbestçe icra edildiği ifade edildi. Tarafların bu akademik araştırmalar için birbirlerinden önceden resmi kanallardan izin almalarının sözkonusu olmadığı açıklandı.

Diğer taraftan, 9 Eylül Üniversitesi'nin bu araştırmaları Yunan üniversiteleri ile müştereken yapmayı ve ortak bilimsel projeler gerçekleştirmeyi de arzu ettiği belirtildi. Bakanlık, olumlu ve yapıcı yaklaşımı destekleyeceklerini bildirdi.

Ege'nin Yunan kıta sahanlığı olduğu görüşünü kabul etmediklerini belirten Bakanlık, iddiaların uluslararası hukuka da uygun olmadığını bildirdi. Kıta sahanlığının sınırlandırılması dahil tüm Ege sorunlarının adil ve kalıcı bir şekilde çözüme kavuşturulması ve mevcut diyalog kanallarının bu amaçla muhafaza edilmesi konusundaki görüşlerinde bir değişiklik olmadığı ifade edildi.

Haberler.com

Eklenme tarihi: 23.03.2012




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 ABC SHIPSTORE D..
 YAĞMUR Deniz Tasi..
 ATLAS Gemicilik v..
 GÜLNAK Denizcilik
 MCS Denizcilik Na..
 EVRİM 1 Tur Tekne..
 MARİNMET Deniz İn..
 CONTAZ Gemi İşlet..
 T&O Denizcilik
 HACI İBRAHİM HACI..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim