Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
29 Mart 2024
Haber
Anket
Yeni gemi fiyatları dip yapacak
Armatör Eşref Cerrahoğlu, genç denizcilerle bir araya gelerek tecrübelerini paylaştı. İş yaşamıyla ilgili tavsiyelerde bulunan Cerrahoğlu, Yunan bir armatörün başarı hikayesini anlatarak ‘‘”Hangi sanayide olursanız olun, şirketiniz ne kadar karlı olursa olsun değerini bulduğu anda hiç düşünmeden satıp nakitte kalınmalı’’ dedi.

Oruç Reis Denizciler Kulübü’nün genç denizcilere yönelik yaptığı söyleşilerin Mart ayındaki konuğu Cerrahgil Denizcilik Yönetim Kurulu Başkanı Eşref Cerrahoğlu oldu. Gemi inşadan armatörlüğe denizcilik sektöründe faaliyet gösteren firmaların genç yöneticileri, armatör Eşref Cerrahoğlu ile yemekte bir araya geldi. Yaklaşık 200 genç yöneticinin katıldığı yemekte konuşan Cerrahoğlu, denizcilik piyasalarını etkileyecek ekonomik gelişmeleri ve beklentilerini katılımcılarla paylaştı.

Denizcilik piyasalarında yaşanan en büyük sıkınıtının Avrupa merkezli olduğunu söyleyen Cerrahoğlu, ‘‘Son bir senedir yaşanan sıkıntılar Avrupa ve Avrupa bankalarından kaynaklanıyor. Bankalar son altı ay içinde bütün kredi kurallarını değiştirdiler. Bilonçoları tutturuyorlar, paraları var ama bankacılar korkudan piyasaya para veremiyor. 27 ortaklı bir şirket idare ediyorlar fakat cesur karar alamıyorlar’’ yorumunda bulundu. Piyasalarda yaşanan sıkıntının bir başka nedeninin petrol fiyatları olduğunu ifade eden Cerrahoğlu, ‘‘Petrol fiyatları bugünkü değerinin üzerine çıkarsa global krizin bitmesi mümkün değil. Oysa sağlıklı ticaretin devam etmesi için petrol fiyatının 60 dolar/varil olması lazım’’ dedi.

Çin tersaneleri kapanacak

Denizcilik piyasalarının itici güç Çin’in kısa vadede büyümesini sürdüreceğine inandığını söyleyen Cerrahoğlu, şunları söyledi: ‘‘Çin merkez hükümeti, ülke genelinde 120 tane yeni havaalanı yapılmasına karar verdi. Hükümet, sanayiyi iç bölgelere çekmek istiyor. Ayrıca tersanelerin teşvik edilmesi için 21 milyar dolarlık bir teşvik açıkladı. Önümüzdeki iki yıl içinde Çin ekonomisindeki büyümenin yüzde 8’in altına düşeceğine inanmıyorum. Fakat orta vadede (5 yıl) böyle hızlı büyüyen bir ekonominin küçülmemesi mümkün değil.’’
Çin tersanelerinin üçte ikisinin 2013 sonuna kadar finansal sıkıntılardan dolayı kapanacağının ön görüldüğünü söyleyen Cerrahoğlu, ‘‘Bugün sipariş iptalleri ile karşı karşıyalar. Yeni inşa fiyatları oldukça aşağı çektiler. Bir panamax geminin inşa fiyatı 27 milyon dolara kadar düştü. Bu maliyetinin de altında, bu fiyata kazanmaları mümkün değil’’ diye konuştu.

Yeni inşa fiyatları dip yapacak

Genç denizcilere, 2012 yılında navlun piyasalarında bir beklenti için olmamaları konusunda tavsiyede bulunan Cerrahoğlu, ‘‘Yeni gemi inşa fiyatlarının yıl sonunda dip yapacağına inanıyorum. Biz de yeni gemi inşa projelerimizi yıl sonunda programa alacağız’’ dedi. Eşref Cerrahoğlu, ikinci el gemi fiyatları için tahminde bulunamadığını belirterek ‘‘Siz de tahmin etmeyin, yanılırsınız. Gemi fiyatlarını belirleyecek olanlar bankalardır. Çünkü ellerinde o kadar çok gemi varki, hepsi zararda. Çünkü gemilerin değeri, verdikleri kredileri karşılamıyor. Ellerinde nakiti olan armatörleri dolaşıp, gemileri onlara satmaya çalışıyorlar’’ şeklinde konuştu.

Yunan armatörler 1 trilyon nakitle bekliyor

Gençlere öğütlerde bulunan Cerrahoğlu, “Hangi sanayide olursanız olun, şirketiniz ne kadar karlı olursa olsun değerini bulduğu anda hiç düşünmeden satıp nakitte kalınmalı ve piyasa dibe vurduğunda yatırım yapılmalı. Yunanistan ekonomisi kötü durumda olmasına rağmen Yunanlı armatörler bugün bu strateji çerçevesinde hareket ediyor” yorumunu yaptı. Piyasalar iyiyken çok doğru yapan Yunan armatörlerin yatırım için beklediğini ifade eden Cerrahoğlu, “Şu anda ceplerinde 1 trilyon dolar para var ve yeni yatırım için gemi fiyatlarının dibe vurmasını bekliyorlar’’ dedi.

Türk tersaneleri bakım-onarımda büyümeli

Türk tersanelerinin yeni inşadan çok bakım-onarıma yönelik havuz yatırımları yaparak büyümesi gerektiğini hep dile getirdiğini söyleyen armatör Eşref Cerrahoğlu, ‘‘Boğazlardan yılda 50 binin üstünde gemi geçiyor. Bunun 10 binini silin. Kalan 40 binin yüzde 5’inin bakımını yapmaya odaklanılmalıydı’’ dedi. Yabancı armatörlerden gelen şikayetleri de değerlendiren Cerrahoğlu ‘‘Armatörlerden son bir yılda gelen şikayetlerin başında özellikle saç değişimindeki kalitesizlik geliyor. Ayrıca tersanelerin verdiği sürelerin çok kısa olduğunu belirtiyorlar ve işlerin yetiştirilmediğini söylüyorlar. Teknolojide de zayıf olduğumuzu kabul etmemiz lazım ve artık teknolojiye yatırım yapmamız gerekiyor’’ eleştirilerinde bulundu.

Perşemberotası

Eklenme tarihi: 06.04.2012




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 ATAK Holding
 ÇİFÇİLER Denizcil..
 ORTAKLAR Gemi Ace..
 ULUSAL Denizcilik
 SALMAKİS Turizm Y..
 GİSAN Gemi
 TURCOBOSFOR Dnz T..
 DENİZ-AY Denizcil..
 ORCA Denizcilik N..
 BAHRİ Tic. Ltd.
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim