Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
20 Nisan 2024
Haber
Anket
Son seferine çıkan Necmettin kaptanın ardından...
Yeniden denize açıldı Kaptan,

Denizle gök arasında yapayalnız kalmak istedi.
Yüksek bir gemi ve yol gösteren bir yıldızdı tek isteği.

Beyaz bir yelkene sarıldı.

Bu kez dümenin gıcırtısı yoktu

Rüzgarın şarkısını dinleyemedi belki

Fakat dostlarının dualarıyla dalgalandı teknesi.

Evet yeniden denizlere açıldı ve son seferini attı Necmettin Kaptan.

İngiliz yazar John Masefield’in ‘Deniz Tutkusu’ şiirinden uyarlanan bu mısralar, bir denizcinin ardından okunabilecek en güzel şiirlerden biridir şüphesiz. Fakat Yahya Kemal Beyatlı’nın ‘Sessiz Gemi’ şiirindeki; ‘Meçhule giden bir gemi kalkar bu limandan, Rıhtımda kalanlar bu seyahatten elemli’ dizeleri, dönülmeyecek seyahate daha büyük anlam katıyor.

Moda İskelesi olmasa da Moda Camii’nde kalktı Necmettin Kaptanımızın cenazesi, ailesinin gözyaşları, öğrenci ve dostlarının dualarıyla. Herkesin ayrı bir hikayesi ve yorumu olsa da hocaya dair, onu en iyi anlatan iki söz vardı; asiliği ve bilgeliği. Dostu Harun Şişmanyazıcı şu sözlerle anlatıyordu hocanın değerini; “Türkiye’de denizcilik camiası asla büyük bir orman olamadı, alanı dar bir koruluktu. Necmettin Hoca bu koruluğun, en değerli ve köklü ağaçlarından biriydi. Dört bir yana uzanan geniş ve uzun dallarının gölgeliğinde çok zaman geçirmiş, sıcak yaz günlerinde serinlemişizdir. Nice öğrenciler meyveleri ile susuzluğunu gidermiş, bilgi açlığını doyurmuştur. Mevsim hazan mevsimi, denizcilik koruluğunun çınarları birer birer kuruyor.”

Deniz kültürü, zengin bir sayfasını kaybetti, 29 Haziran gecesi, denizciler ise asi profesörünü, gemiler basiretli kaptanını. Asiliği Karadenizlilikten mi yoksa kaptanlığından mı gelirdi bilinmez ama cesurluğu bilgeliğindendi. Doğru bildiğini söylemekten çekinmedi, her düşünür gibi. Muhalifti, kendini dahi açıklıkla eleştirirdi. Bu nedenle, bir armatörün ölümü sonrası alışık tablo yoktu cenazesinde. Sektör temsilcileri, idarecileri göremezdiniz. Öyle bir beklentisi de yoktu hocanın. Sayfa sayfa ölüm haberlerini de bulmazdınız gazete sayfalarında, duyarlı öğrencilerinin dışında. Dostları ve öğrencileri kaldırdı cenazesini.

Taraftı hoca, her duyarlı denizci gibi denizden yanaydı.

Kuşakları gibi idealisti. Bu nedenle seçti akademisyenliği. Sadece denizci yetiştirmek değildi niyeti, denizciliği geliştirmekti. Türkiye’nin ilk profesör kaptanı oldu. Bilimle yol aldı. Sınıfta anlattı, konferanslarda anlattı, radyoda anlattı, köşesinde anlattı, kitabında yazdı.

Kimi anlayamadı Hocayı, kimi de yanlış anladı.

Baktı olmayacak, yeniden denize açılmaya karar verdi Necmettin Kaptan.

Fakat bu kez vardiya değişimi olmayacaktı: Allah rahmet eylesin ASİ KAPTAN...

Perşemberotası (Murat Erdoğan)

*************************

Prof. Dr. Necmettin Akten Hakkında:

Prof. Dr. Necmettin Akten 1942 Yılında İzmit’te doğdu. İlk ve orta öğrenimini İzmit’te tamamladı. Daha sonra Yüksek Denizcilik Okulu’nun Güverte Bölümünü 1965 yılında bitirdi. Türk ve yabancı bayraklı ticaret gemilerinde zabitlik, 2.kaptanlık ve kaptanlık yaptı.

Ulaştırma Bakanlığı hesabına İngiltere’de University of Wales, Institute of Science and Technology ‘de navigasyon ihtisası yaptı. Yurda dönüşünde Yüksek Denizcilik Okulu’nda öğretim elemanı olarak göreve başladı. Bu görevi 1969–82 yılları arasında sürdürdü.

Yüksek Denizcilik Okulu’ndaki görevi sırasında 1973–74 öğretim döneminde Norveç Hükümetinin bursunu kazanarak Det Norske Shippingakademi’de deniz işletmeciliği ihtisası yaptı. 1975 Yılında aynı yüksekokulun Ulaştırma-İşletme Bölümü’nü kurdu ve ilk bölüm başkanlığı görevini yürüttü. 1979–82 Döneminde de Güverte Bölüm Başkanlığı görevini yürüttü.

Bu arada 1987–91 döneminde İ.Ü İşletme Fakültesi İşletme İktisadı Enstitüsü bünyesinde açılan Deniz İşletmeciliği programında öğretim elemanı olarak görev aldı.

1990–93 Yılları arasında İ.Ü İşletme Fakültesi İşletme İktisadı Enstitüsü’nde Deniz İşletmeciliği bilim dalında yüksek lisans öğrenimi gördü. 1993–97 Döneminde İ.Ü Fen Bilimleri Enstitüsü Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Anabilim dalında doktora öğrenimini tamamlayarak 12.06.1997 tarihinde doktor unvanı aldı. 16.11.1999 Tarihinde doçentlik sınavını başararak Gemi Yönetim Mühendisliği Anabilim Dalında doçent oldu. 13.02.2006 tarihinde profesörlüğe atandı.

Prof. Dr. Necmettin Akten, 3–7. Dönem Beşyıllık Kalkınma Planları’nda Deniz Ulaştırması ve Limanlar alt komisyonlarında üyelik, raportörlük ve komisyon başkan vekillikleri yaptı. VIII. Beşyıllık Kalkınma Planı’nda Deniz Ulaştırması Özel İhtisas Komisyonu Başkanlığı görevinde bulundu (1999–2000). 1998 Yılında yapılan 9.Ulaştırma Şurası’nda Deniz Ulaştırması Çalışma Grubu Başkanlığı görevini yürüttü. IX. Beşyıllık Kalkınma Planı çalışmalarında da görev aldı.

IMO ve UNCTAD gibi Birleşmiş Milletler örgütlerinde “Multimodal Transport Convention – Çoklu Taşımacılık Sözleşmesi”,”INMARSAT – Denizde Uyduyla Haberleşme Örgütü”, “Maritime Fraud and Piracy – Denizde Sahtecilik ve Haydutluk” konulu diplomatik konferanslarda ve IMO Genel Asamblelerinde Türkiye delegesi ve delegasyon sözcüsü olarak görevlendirildi. Ayrıca, Denizcilik Müsteşarlığı tarafından hazırlanan Gemiadamları Yönetmeliği hazırlama kuruluna başkanlık etti.

Prof.Dr. Necmettin Akten, Dünya Bankası ile yürütülen Türkiye Limanlarının Modernizasyonu projesinde Türkiye eşbaşkanı olarak görev yaptı.

Piri Reis konusundaki çalışmalarından ötürü Eylül 1972’de İngiltere Kraliyet Navigasyon Enstitüsü üyeliğine seçildi. Halen İngiliz Nautical Institute üyesidir. Ayrıca bu Enstitünün Türkiye kurucu Branş Başkanı olarak görev yapmıştır.

İstanbul Üniversitesindeki görevine başlamadan önce Türk Uzakyol Gemi Kaptanları Derneğinde başkanlık yaptı (1992–94); İstanbul Deniz Otobüsleri projesinde – işin başından itibaren (uygun gemi tipinin belirlenmesi, gemilerin ve kapasitelerinin seçimi ve İDO’nun kurulması dâhil – Albatros A.Ş genel müdürü sıfatıyla etkin görev aldı (1984–87).

Uzakyol Kaptanı yeterliğine de sahip olan Prof.Dr. Necmettin Akten Ağustos 1993’de Ukrayna Ulaştırma Bakanlığı’nın talebi üzerine Fedor Şalyapin adlı Ukrayna bayraklı transatlantikte Rusya Federasyonu, Ukrayna ve Latvia limanlarının 32 liman işletme yöneticisine liman işletmeciliği semineri vermiştir. İngilizce sürdürülen eğitim, transatlantik seyirde iken yapılmıştır.

Prof. Dr Necmettin Akten İ.Ü Mühendislik Fakültesi bünyesinde 09.08.1995 tarihinde öğretim görevlisi olarak göreve başladı. 08.11.2002 -25.07.2005 Döneminde İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü’nde Deniz İşletmeciliği Anabilim Dalı Başkanlığı yaptı. İ.Ü Mühendislik Fakültesi elemanı olarak görevde bulunduğu sırada Kocaeli Üniversitesi, İTÜ Denizcilik Fakültesi, İÜ İşletme İktisadı Enstitüsü ve Galatasaray Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde de dersler vermiştir.

30 Yılı aşkın süredir yargı nezdinde bilirkişilik, ticari ihtilaflarda hakemlik ve dispeçörlük yapmaktadır.

Prof.Dr. Necmettin Akten 17.03.2006 tarihinde öğretim üyesi olarak görev yaptığı İÜ Mühendislik Fakültesi Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümünün başkanlığına atandı. Öğretim üyeliği meyanında Bölüm Başkanlığı görevini de sürdürdü. Prof.Dr. Akten 02.07.2007 tarihinde Mühendislik Fakültesi Yönetim Kurulu üyeliğine seçildi. 28.01.2009 Tarihine kadar bu görevleri sürdürdü. 28.01.2009 tarihinde yaş haddinden emekli oldu.

Evli ve iki çocukludur. İngilizce ve orta derecede Norveççe bilmektedir. 2 Tanesi İngilizce olmak üzere 4 tezi ve çok sayıda yayınlanmış tek isimli ve ortak isimli kitapları ve makaleleri bulunmaktadır.

Prof. Dr. Necmettin Akten 2007 yılından beri Dünya Gazetesi Perşembe Rotası’nda köşe yazarlığı, 2008-2009 yıllarında TRT İstanbul Radyosu’nda düzenli denizcilik yayınlarına program danışmanlığı yaptı. Bu kapsamda “Üsküdar Faciası” konulu 02.03.2009 tarihli radyo yayını Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin radyo dalındaki ödülüne layık bulundu.
Denizhaber.com


Eklenme tarihi: 16.07.2012




Share |




YORUMLARINIZ


başımız sağolsun
gerçek bir denizci dostu ve gerçek bir deniz aşığını kaybettik.bütün deniz camiasının başı sağ olsun herşey saol hocam bütün öğretmeye çalıştıkların için mekenın cennet olsun

Yazan: yalçın ateş - 21.09.2012 20:51:11


değerli büyüğüm üzgünüz
gerçekten türk denizciliğine yapmış olduğu hizmetler büyüktür mekanı cennet olsun acımız ve kaybımız büyüktür diyecek bir şey yok 26.ağustos.2012 babam kaptan mehmet orduyu kaybettim çok üzgünüm allah ailesie çocuklarna ve tüm sevenlerine sabır vrsin.
Yazan: ilhan ordu - 13.09.2012 21:46:28


fatsa211
toprağı bol olsun....
Yazan: kaptansemihakurt - 18.07.2012 19:29:39


allah rahmet eylesin
Denizcilik camiasının başı sağ olsun,kaptanım sen yaşıyorsun ailesi üzülmesn
Yazan: bekir alkan - 17.07.2012 12:52:25




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 KARYA Shipping & ..
 BAYRAKTAR Denizci..
 AVRASYA EXPRES
 SANCAK Den. Nak. ..
 BELUGA Yatcılık
 AKAYLAR Denizcili..
 ALİ RIZA AKSOY De..
 BURAK Denizcilik
 DERIN Denizcilik
 HACIBEKİROĞLU Den..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim