Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
29 Mart 2024
Haber
Anket
Armatör'den Bakan'a mektup
Hacıoğulları şirketler Grubu Genel Müdürü Nuri Sonay, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayatı Yazıcı’ya bir mektup göndererek ‘beyanname açma’ konusundaki mağduriyetlerinin giderilmesini istedi.

Gümrük Bakanlığı’nın son dönemlerde yaptığı düzenlemelerin ardından şirket yetkilisinin gemisine çıkmak için bir gün beklediğini dile getiren Hacıoğulları şirketler Grubu Genel Müdürü Nuri Sonay, son 5-6 aydır bu sıkıntıları daha sık yaşadıklarını ve ek maliyetle karşı karşıya kaldıklarını kaydetti. Gemi ikmallerinde beyanname açma mecburiyetinin zaman kaybı yarattığını söyleyen Sonay, “Yedek parça ve ikmallerimizi Türk limanlarında yapmak istediğimizde çok zaman kaybediyoruz. Bunları yurtdışında yapmak istediğimizde de çok daha fazla para ödüyoruz. Bu sistem Türkiye2nin döviz kaybetmesine neden oluyor” dedi.

“Döviz kaybediyoruz”

Nuri Sonay, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayatı Yazıcı’ya gönderdiği mektupta şunları söyledi: “Firmamız T.C bayraklı ve uluslararası sularda deniz taşımacılığı yapan yedi adet gemisi olan İstanbul’da yerleşik bir armatörlük firmasıdır. Yurtdışı deniz taşımacılığı dolayısıyla Türkiye’ye döviz getirisi sağlıyoruz. Gemilerimiz Türk limanlarına uğradığı zamanlar ortalama yurtdışı sefer süresi 3-4 ay sürdüğü için gemimize ana kumanya ve güverte, makine ve kamara teknik ve müstehlik malzeme vermemiz yedek parça ikmalleri yapmamız gerekiyor. Ayrıca daha önce tamir ve bakımı yapılmış malzeme ve ekipmanların gemiye verilmesi ve tamiri ve bakımı gereken malzeme ve ekipmanların gemiden dışarı verilmesi tamir edilip gemiye getirilmesi veya bir sonraki sefer verilmek üzere dışarıda tamir ve bakımı gerekiyor. Daha önceleri bu işlemleri gümrük muhafaza müdürlüğüne bir dilekçe ile bildirilip bütün ikmallerimizi kolaylıkla yapabiliyorduk. Fakat şimdi yeni uygulamayla bu ikmallerimiz için de beyanname açma mecburiyeti getirildi. Biz bu uygulamadan çok mağdur oluyoruz. Gemiler limanlarda çok kısa sureler kalıyor. Beyanname açma kapama gibi işlemler resmi ofis saatleri içinde yapılıyor zaman yetmiyor ayrıca bu işlemler de bizim için ek maliyet getiriyor. Dünya ekonomik krizi sebebiyle son bir kaç yıldır armatör ve tersanelerin içinde bulunduğu sıkıntılar malumlarınızdır. Türkiye’de hem çok daha uygun fiyatlarla ve bildiğimiz firmalara gönül rahatlığı ile yaptırabileceğimiz bu işleri beyanname mecburiyetinden çok zaman aldığı için zaman darlığından dolayı Türkiye’de Türk limanlarında yaptıramayıp yurtdışında hem de tanımadığımız firmalar ve çok daha pahalı fiyatlara yaptırmak zorunda kalıyoruz. Bu da sadece bizim cebimizden çıkan para değil aynı zamanda yurtdışına döviz kaçması anlamına da geliyor.”

PerşembeRotası - Murat Erdoğan

Eklenme tarihi: 28.09.2012




Share |




YORUMLARINIZ


nihayet
Nihayet ilk defa buralardan yayınlanan bir şikayet mektubuna ilişkin yazı okudum. Belki vardı ama okumamıştım. Çok çok güzel. Kdv si ödenen bir malın gemiye ikmalinin nasıl olduğunu biliyoruz. Tartışmalar yanlış mecralara çekiliyor. Sadece faturası veya irsaliyesi yeterli olmalıdır. DTO ya bir şey söylemiyorum. Aylık toplantılarındaki konuşulanları buralardan takip edebilenler zaten biliyor. Denizcilik alanındaki sorunların büyüklüğü, sektörde öncü kuruluşlarımızın Türk bayraklı gemisinin olmamasındandır. Böyle oluncada devlet desteğini almak mümkün olmuyor. Istanbul Ticaret Üniversitesinde yeni yasa (TTK 5. Kitap) ile ilgili bir seminere katıldım. İnanın komisyon üyesine bir soru sormaya gerek duymadım. Çünkü konuştukları bunu engelledi. Hiç bir armatörlük kuruluşuda söz almadı. Yasaya bakınca ise benim gördüğüm eğer kabotaj hakkımızdan da AB sevdasına vazgeçersek, derelerdeki kanbile yabancı bayrak çekilecek türden bir yasa hazırlanmış. Not: Yasada denizde yerine suda kelimeleri kullanılarak yasa tüm iç suları kapsayacak duruma getirilmiştir. Bu da bırakın gölleri göletleri küçük çaylardaki 1 m2 lik su birikintilerine bile liman başkanlıklarının yetkili kılınmasını sağlamıştır. Temennim bu tür şikayetlerin tüm armatörlerimiz tarafından ilk eldeki kişilere iletilmesidir.

Yazan: kpt.şevket özdemir - 4.10.2012 12:46:08


arda şahin
arda bey bir şeylerin farkındaysanız sanmayınki deniz ticaret odası müsteşarlık ve bakanlığa hiç bildirmedik bu ülkede gözler bağlı kulaklar duymuyor..
Yazan: selçuk yıldız - 2.10.2012 12:46:40


sahip
denizcinin allahtan başka sahibi olmadı bu memlekette bundan sonrada olucağını zannetmiyorum
Yazan: osman meral - 1.10.2012 20:37:28


devam
DURMAK YOK..YOLA DEVAM..ağlamayın kardeşim...
Yazan: kenan - 1.10.2012 14:32:55


mesaj yanlış.
bu mesaj ,direk bakana yazılmaz,denizticaret odasına ,şikayetlerini bildireceksin ,denizticaret odası ,gerekli gördüğü yerlere yazacak,çok komik olmuş.her önüne gelen mesaj yazıp görderse nasıl olacak .
Yazan: arda şahin - 1.10.2012 14:32:26


kimn umrunda
Ne yazarsanız yazın. Onların aklı fikri koltuklarında, türkiyede denizcilik geriliyormuş, çalışanlara maaş ödenemiyormuş, armatörlerin çoğu batma eşiğinde, korkarım bizim yüzümüzden uyku uyuyamıyorlardır. işleri güçleri bu denizcinin sırtından daha ne kadar fazla vergi alırız.
Yazan: yaşar hut - 30.09.2012 05:20:52


armatör haklı
müsteşarlık bakanlık oldu belki birşeyler değişir diye umut ettik gerek armatör gerek denizciler hiç görülmediği kadar sıkıntıyı bu dönemde çekmekteler ve herşey tersine gitmeye devam ediyor..
Yazan: selçuk yıldız - 29.09.2012 01:20:32




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 NAMAR Denizcilik
 SARP Turizm
 DİZMAN Denizcilik
 MFS Line
 SEAHAWK Training ..
 ARSLAN Shipping
 OZKAN DENİZCİLİK
 DEN-TA Denizcilik
 C-M Denizcilik
 MY SHIP Group S.A..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim