Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
28 Mart 2024
Haber
Anket
Karadeniz'deki hamsi stoku araştırılacak
Ulusal Balıkçılık Veri Toplama Programı için Karadeniz’de hamsi stoklarının akustik yöntem ile belirlenmesi ve sürekli izleme modelinin oluşturulmasını içeren 4 yıllık TÜBİTAK projesinin ikinci ayağı başlıyor. Proje kapsamında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı adına hamsi araştırması yapmak üzere Mersin’in Erdemli ilçesindeki ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü'ne ait RV BİLİM 2 Araştırma Gemisi Karadeniz’e çıkmaya hazırlanıyor.

Yapılan çalışmayla ilgili bilgi veren ODTÜ Deniz Biyolojisi ve Balıkçılık Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Doç Dr. Ali Cemal Gücü, “TÜBİTAK tarafından desteklenmekte olan ve ilk ikisi geçen sene tamamlanan araştırmanın 1 Kasım’da başlayıp ve Aralık ortasına kadar sürdürülecek olan bu üçüncü seferinde temel amaç hamsi stokunun durumunun ortaya konulmasıdır” dedi.

Bu amaç doğrultusunda İstanbul’dan başlayacak araştırmada gemi İğneada’dan Hopa’ya tüm Karadeniz kıyısı boyunca uydu verileri kullanılarak önceden tahmin edilecek olan olası alanların akustik yöntemle taranacağını kaydeden Gücü, “Hamsi sürülerinin bulunmasının ardından Trabzon Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsüne ait proje kapsamında yenilenmiş 'Sürat 1' araştırma teknesi de araştırmaya katılacak ve iki gemi sezon boyunca hamsiyi izleyecek balık sayımı yapılacaktır. Denizde yapılacak olan çalışmalara ek olarak kara ekibi de düzenli aralıklarla karaya çıkış noktalarında gırgır teknelerince karaya çıkartılacak hamsileri örnekleyeceklerdir” şeklinde konuştu.

Toplanacak olan veriler ışığında av gücü ile avlanan balık miktarı arasındaki ilişkinin değerlendirileceğini, bir sonraki yıl avlanması gereken toplam hamsi miktarının tahmin edileceğini anlatan Gücü, şunları kaydetti;

“2011-2012 av sezonunda sadece bir ay süren ve 200 bin ton civarında gerçekleşen hamsi avcılığının önümüzdeki yıllarda av sezonunun uzatılması ve yakalanan balık miktarının arttırılabilmesi için gerekli düzenlemelerinin belirlenmesi hedeflenmektedir. Deniz çalışmaları sırasında yapılacak olan hidrografik ölçümlerle ayrıca hamsinin kışın kuzeyden Türkiye kıyılarına inerken izlediği göç yollarının ve şartlarının belirlenmesi; biometrik ölçümlerle de Karadeniz’de birbirinden farklı üreme, büyüme ve göç özellikleri gösteren hamsi formlarının varlığının ortaya çıkartılması gibi bilinmeyenlere de cevap verilmesi amaçlanmaktadır.”

Mynet

Eklenme tarihi: 31.10.2012




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 M&M
 MARİNMET Deniz İn..
 DİNÇ denizcilik
 MASTER Petrol
 SANTRA Denizcilik..
 ASPET Gemi
 YAMAN Denizcilik
 YOROZ Agency
 KAYRAPORT Liman I..
 KARADENİZ Yatçılı..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim