Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
28 Mart 2024
Haber
Anket
Yenikapı'da bir batık daha bulundu
Yeniden başlayan Yenikapı kazılarında, 1500 yıllık bir ticari tekneye ulaşıldı. Uzak limanlara sefer düzenlediği sanılan tekneyle birlikte 'batık filo'daki tekne sayısı 37 oldu.

Yenikapı’da Ulaştırma Bakanlığı tarafından “Bütçe bitti” denilince sona erdirilen bilimsel arkeolojik kazılarda, Radikal’in bu durumu eleştiren 9 Şubat 2013 tarihli manşet haberinin ardından yeniden kazılara devam kararı alınmıştı. Tekrar başlayan kazılarda arkeologlar yeni bir batık gemi keşfetti. Böylece İstanbul Arkeoloji Müzeleri tarafından sürdürülen Yenikapı Marmaray-Metro arkeolojik kazılarında bulunan batık gemi sayısı toplam 37’ye çıktı.

Arkeologlar M.S. 5’inci yüzyıla tarihlenen ticaret gemisinin açık deniz kabiliyetine sahip olduğunu düşünüyor. 10 metre uzunluğunda, 5.5 metre genişliğindeki geminin yükünü Theodosius Limanı’na boşalttıktan sonra çıkan fırtına ile liman içinde battığı tahmin ediliyor. İÜ ve İstanbul Arkeoloji Müzeleri arkeolog ve uzmanlarınca batık üzerindeki çalışmalar sürüyor.

Ulaştırma Bakanlığı ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan ve Türkiye ’nin en büyük raylı toplu ulaşım ağını oluşturan Marmaray ve Metro projeleri kapsamında Üsküdar, Sirkeci ve Yenikapı’daki istasyonların inşası sırasında çok sayıda arkeolojik bulgu gün ışığına çıkarıldı. İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğü başkanlığında 2004’te başlayan arkeolojik kazılar son aşamaya geldi.

Kırım ve Mısır ’a sefer

Yenikapı’da deniz seviyesinin 3 metre üzerinde başlayan arkeolojik kazılarda deniz seviyesinin 6.30 metre altına kadar inildi. Osmanlı ve Bizans mimari yapıların yanı sıra Thedosius Limanı keşfedildi. 3 ayrı bölgede sürdürülen kazılarda Marmaray kazı alanında 13, metro kazı alanında 24 olmak üzere değişik ölçü ve tipte 5 ve 11. yüzyıllara tarihlendirilen 37 tekne kalıntısı gün ışığına çıkarıldı.
Dünyanın en geniş antik tekne koleksiyonlarından birini oluşturan Yenikapı batıkları, Bizans Dönemi gemi tipolojisi, gemi yapım teknolojileri ve bu teknolojinin gelişimine ilişkin önemli bilgileri bilim dünyasına kazandırdı. Son bulunan batık da arkeologları heyecanlandırdı.

10 metre uzunluğundaki ticaret gemisi özelliklerindeki geminin ahşaplarından uzak deniz seferi yapabildiği anlaşıldı. Kırım, Mısır gibi uzak ülkelere ve fırtınalara dayanıklı şekilde imal edilen batığın yükünü boşalttıktan sonra liman içinde battığı sanılıyor. İstanbul Üniversitesi ve İstanbul Arkeoloji Müzeleri arkeolog ve uzmanlarınca açığa çıkarılan kalıntılar üzerinde çalışmalar sürüyor. Etrafı tamamen açıldıktan sonra ilaçlı su havuzlarına alınacak. İstasyonda açılacak müze ve vitrinlerdeki batıkların özel bir sergileme yöntemi ile yolcuların gezmesi sağlanacak.

Yenikapı’da 58 bin metrekare alanın 55 bin metrekaresi 9 yıldır süren bilimsel yöntemlerle kazıldı. Geriye kalan 3 bin metrekare alanın arkeolojik kazısı da sürüyor. Kazılarla İstanbul’un tarihi 8500 yıl geriye kadar uzandı. Avrupa kültürünün temellerinin burada oluştuğu sonucuna varıldı.

Yenikapı’da bugüne kadar neler bulundu
37 batık gün yüzüne çıkarıldı. 8 bin 500 yıl öncesi yaşamış ilk İstanbullulara ait neolitik dönem yaşam alanı keşfedildi. Hoker pozisyonunda gömülü ilk İstanbulluların mezarları bulundu. Neolitik dönem ayak izlerine rastlandı. Neolitik dönem urne tipi mezarlar bulundu. 45 bine yakın müzelik eser bulundu.



Kaynak: radikal
Eklenme tarihi: 24.06.2013




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 AREL Denizcilik
 NUR Denizcilik
 TEB Denizcilik
 FATOGLU Gıda San...
 EKSİM Denizcilik
 SAMBURCO Denizcil..
 ERK Denizcilik
 NAUTİLUS Diving
 AR-GAZ
 FURKAN Denizcilik
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim