Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
20 Nisan 2024
Haber
Anket
Karel Dutilh hayatını kaybetti
İzmir’de 1950’li yıllarda gemi ve turizm sektöründe faaliyet gösteren Dutilh ailesi 1960’lı yıllardan itibaren Türkiye’nin en büyük denizcilik şirketlerinden oldu. 2000 yılına kadar başarılı bir şekilde gemi ve turizm acenteliği sektöründe faaliyetlerini sürdüren Hendrick ve Karel Dutilh kardeşler, çocuklarının yurtdışına yerleşmesi ve işleri devam ettirecek kimsenin olmaması sebebiyle şirketlerini satarak emekliliği tercih etti. İzmir’de doğup büyüdüğünü ve kenti çok sevdiğini her röportajında dile getiren Dutilh’in cenaze törenin ve defin işleminin ise nerede yapılacağı bilgisinin ailesi tarafından alınan karar sonrası kamuoyu ile paylaşılacağı belirtildi.

Türkiye Seyahat Acenteları Birliği (TÜRSAB), Dutilh’in ölümüyle ilgili bir başsağlığı mesajı yayınladı. TÜRSAB’ın internet sitesinden yayınlanan mesajda, şöyle denildi:

“M.H.Dutilh Turizm Seyahat Acentası’nın kurucularından, dost ve beyefendi insan, bir İzmir sevdalısı Karel Dutilh’i 18 Temmuz 2013 tarihinde Fransa’da geçirmiş olduğu kalp krizi sonucunda kaybetmiş bulunuyoruz. Merhuma tanrıdan rahmet, ailesine, sevenlerine ve tüm camiamıza başsağlığı ve sabırlar diliyoruz.”

KAREL DUTİLH KİMDİR ?

İşlerini yürütecek ve Dutilh soyadını devam ettirecek erkek çocukları olmadığı için şirketlerini satarak iş hayatından çekilen, bir zamanların Türkiye ve İzmir vergi rekortmeni Hendrik ve Karel Dutilh kardeşler, soyadlarını ilginç bir yöntemle devam ettirecekler.

İki kızından 3 torunu olan Karel Dutilh, tek erkek torunu Guillaume Karel Sudan’a Dutilh soyadını vermek için bu ay içinde yasal işlemlere başlayacak. Karel Dutilh, “Dutilh soyadının bitmesini istemediğim için tek erkek torunum olan Guillaume Karel Sudan’a Dutilh soyadını vereceğiz. Guillaume hem Hollanda hem İsviçre vatandaşı. Bu işlemler biraz uzun 6 ay sürecek. Hollanda Adalet Bakanlığı ile görüştüm. İşlemlere başlıyorum” dedi.

250 YIL ÖNCE

Dutilh ailesi 250 yıl önce Hollanda’dan gelerek İzmir’e yerleşti. Hendrik Dutilh’in gemi acenteliği, Karel Dutilh’in ise turizm sektöründe faaliyet gösterdiği Dutilh Grubu, 1960′lardan itibaren İzmir’in ve Türkiye’nin en büyük denizci şirketlerinden birisi haline geldi. Henrick ve Karel Dutilh 6 kez Türkiye, 11 kez de İzmir vergi rekortmeni oldu.
Ancak Dutilh ailesi, 2000 yılında şirketlerini satma kararı aldı. Yaklaşık 250 çalışanı olan şirket, gemilerini Anadolu Denizcilik adlı bir şirkete devrederken, Dutilh kardeşler de emekli olmayı tercih etti. Kardeşlerin emeklilik gerekçeleri, işi devam ettirecek erkek çocuklarının olmamasıydı. Çünkü Hendrik Dutilh’in 4 kızı, Karel Dutilh’in ise 2 kızı vardı.

İzmir Ticaret Odası’nın Ekonomik Vizyon Dergisi için Mert İlkutluğ’a konuşan Karel Dutilh, soyadlarının yaşamasını istediklerini belirterek, 2 kızından 2 kız, bir erkek torunu olduğunu, tek erkek torunu Guillaume Karel Sudan’a Dutilh soyadını vereceğini açıkladı. Şu an İsviçre’de yaşayan torununun İzmir’e gelip gelmeyeceğini bilmediğini belirten Karel Dutilh, “Dutilh soyadı neden bitsin? Kaç senedir bu aile, bu isim burada. Torunum buraya gelir yaşar yaşamaz emin değilim. Belki o gelir belki de onun çocukları İzmir’e gelir, Dutilh ismini İzmir’de devam ettirirler” diye konuştu.

Kendisinin şirketi satmak isteğinin olmadığını ama tek başına da devam etmek istemediğini vurgulayan Karel Dutilh, “Daha evvel kızlarımdan birisi bu işin içine girseydi devam ederdi, ben de yardımcı olurdum ama olmadı. Şirketin satışını açıklamak, satmak çok zor oldu. Hilton’da bir salon kiralandı. Personel geldi. Anons edildi. Ağlayanlar, bize kızanlar çok oldu. Ben onları biraz yatıştırdım. İkimiz de danışman olarak kaldık 2003′ün sonuna kadar kaldım ama o mantalite ile şirketin yürümeyeceğini anlayıp bıraktım. Ne zaman şirket tamamen kapandı, benim de ağabeyimin de içinde bir şey cız etti. Ama artık düşünmemek lazım. Diğer yandan kararı tam zamanında aldığımızı görüyorum. Dünya ticareti, turizm değişti. Rekabet çok ağır. Gemicilikte de evliliklerden dolayı birleşmeler, ayrılıklar oldu. Çok kişi gelip ‘Siz bir şey biliyordunuz zamanında bıraktınız’ dedi bize” diye konuştu.

Aralarında tatlı rekabet vardı

İlk vergi rekortmenliğini beklemediğini belirten Dutilh, “Tekrar tekrar olunca memnun ediciydi tabi. Defterdarlık ve İTO madalya veriyordu. Onları abim toplardı. O daha hırslıydı bu konuda. Peşpeşe gelmeye başlayınca devamlı istiyordu. Abimin hissesi yüzde 60 olduğu için o birinci oluyordu, ben ise ikinci oluyordum. Ağabeyimle aramızda tatlı bir rekabet vardı. Aynı şirket, aynı hesaplar ama kim daha fazla yapacak diye yarışırdık. Sadece bir sene turizm gemiciliği geçti. Ağabeyimi bir sefer yenmem bana büyük mutluluk verdi” dedi.


Kaynak: Haberaj
Eklenme tarihi: 23.07.2013




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 SAMBURCO Denizcil..
 THE MOORİNGS Yach..
 ELDAŞ Gemicilik
 SINKO Internation..
 ÇAKIROĞLU Denizci..
 AYSA Denizcilik A..
 İSTANBUL DENİZCİL..
 MİDSHİP Maritime
 CONTAZ Gemi İşlet..
 DALYA-H Shipping
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim