Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
28 Mart 2024
Haber
Anket
Gemi geri dönüşüm tesisindeki kazada 'Ağır İhmal' iddiası
Aliağa Gemi Geri Dönüşüm Tesisleri'nde 2 işçinin ölümüyle sonuçlanan zehirlenme olayında "ağır ihmal" iddiası gündeme geldi.

Kamuoyunda 1980'li yıllarda yayınlanan "Aşk Gemisi" dizisine platoluk yapmasıyla tanınan "Pasific" gemisinin söküm için getirildiği Aliağa'da, bu amaçla görev yapan 2 işçinin zehirlenme sonuçu yaşamını yitirmesinin acısı yaşanıyor.

Geminin makine dairesindeki suyun tahliyesinde görev yaparken ortamdaki gaz nedeniyle zehirlenerek yaşamını yitiren işçilerden Doğan Balcı,Aliağa'ya bağlı Bozköy'de Mimar Yusuf Dönmez Camisi'nde kılınan cenaze namazının ardından köy mezarlığında toprağa verildi.

Bozköy'de, acının en yoğun yaşandığı yer, Balcı ailesinin evi oldu. Baba Nedim Balcı'nın oğlunu gözyaşlarıyla köy mezarlığında defnettiği saatlerde, anne Saadet Balcı ve eşi Hatice Balcı ise evlerinde taziyeleri kabul ediyordu.

Köyün kadınlarının acısına ortak olduğu Hatice Balcı ve Saadet Balcı, AA muhabirine ölüm olaylarının kaza değil, "ağır ihmal" sonucu olduğu iddiasını dile getirdi.

Eşinin bayramın birinci günü "bekçi" olarak tesislere gittiğini, ancak sonradan bekçilik yerine su tahliyesi için diğer işçilerle birlikte gemiye sokulduğunu öğrendiklerini anlatan Hatice Balcı, eşi ve arkadaşlarının o gün de zehirlendiklerini söyledi.

-Zehirlendikleri halde yine...

Yetim kalan çocukları Sevgi ve Sinem'in hemen yanında oturduğu acılı eş, büyük bir acıyla eşinin ölümüne neden olduğu belirtilen "ihmal" zincirini şöyle anlattı:

"Bayramda çalışmaya, bekçiliğe gitti. Eve dönerken tekrar çağırıyorlar 'arıza var' diye. Geri geliyor, gemiye tıkıyorlar. Bunlar zehirleniyor ama acile getirmiyorlar. Orada 09.00'dan 11.00'e kadar yatırmışlar. Eve getirdiler, evde yattı. Şerbet, ayran içirdik, bayağı bir yattı, kendini bilmez... Bayramda tekrar çağırdılar, tekrar gitti, yine aynı gemiye, zehirlendikleri halde yine tıkmışlar, ben davacıyım."

Annelerinin "davacıyım" sözüne Doğan Balcı'nın küçük kızı Sinem "ben de" diye destek verdi.

Hatice Balcı, eşinin bayramın birinci günü yaşadıkları zehirlenmenin ardından kendisine hiçbir önlem alınmadığını anlattığını belirterek, "Hiçbir önlem yoktu diye kendisi de söyledi zaten, ilk girdiğinde ölüyorduk diye söyledi" dedi.

-"Anne çok kalabalık olacak babam sandalyeleri çıkarsın"

Anne Saadet Balcı da gelinin anlattıklarına katılarak, "Ben çocuğumun hakkını arıyorum. Ben çocuğumu gömdüm, zebil gibi çocuğum gitti benim" diye acısını ifade etti.

Oğlunun arife günü gördüğü bir rüya üzerine kendisine söylediği sözleri de nakleden anne Balcı, oğlunun bu sözlerini "Anne, 'kalabalık olacaksınız sandalyeleri damdan çıkarın' dedi.

Ben de '15 tane oğlum yeter' dedim, 'Hayır anne daha kalabalık olacaksınız, çıkarsın babam şuraya koysun" diye anlattı.

Anne Balcı, olayın ardından firma yetkililerinden arayan olmadığını da sözlerine ekledi.

Bu arada Doğan Balcı'nın cenaze namazına ailesi ve yakınlarının yanı sıra kazanın meydana geldiği gemi geri dönüşüm firmasının sahibi Adem Sorgulu, AK Parti Aliağa İlçe Teşkilat Başkanı Yaşar Akbulut, CHP İzmir İl Başkan yardımcıları, MHP İlçe Başkanı Abdürrahim Aydemir ile mesai arkadaşları katıldı.

Aliağa ilçesindeki Gemi Geri Dönüşüm Tesisleri'nde sökümü yapılmak üzere getirilen ve faal olduğu dönemde "Quail Cruises" adlı firma tarafından işletilen "Pacific" adlı kruvaziyerin makine dairesinde biriken suyun tahliyesini yapan 11 işçi ortaya çıkan gazdan zehirlenmiş, işçilerden Doğan Balcı ve Davut Özdemir hayatını kaybetmişti.

Hayatını kaybeden işçilerden Davut Özdemir'in, İzmir Adli Tıp Kurumu'nda yapılan otopsi işleminin ardından ailesine teslim edilen cenazesi, Aliağa Fatih Camisi'nde kılınan namazın ardından defnedilmek üzere Aliağa Belediyesi'ne ait araçla Sivas'ın Şarkışla ilçesine bağlı Kayapınar köyüne gönderilmişti.

Olayda zehirli gazdan etkilenen Ahmet Acet, Yunus Yeşilkula, Osman Ay, Nuri Çetin, Durmuş Özdemir, Bekir Dinler, saha sorumlusu Teoman Işık, Muhsin Gedik, Salih Soysal adlı 9 işçinin tamamı ise tedavi gördükleri hastanelerden taburcu edilmişti. 2 işçinin gazdan zehirlenerek hayatını kaybettiği gemide, savcılık talimatıyla uzman ekip tarafından inceleme yapılacağı öğrenilmişti.

Kazanın meydana geldiği "Pacific" adlı kruvaziyer, "Pacific Princess" adıyla hizmet verdiği 1970 ve 1980'li yıllarda, tüm dünyada ilgiyle izlenen "Love Boat"adlı televizyon dizisinin çekim platosu olarak kullanılmıştı. El değiştirdiği 2002 yılında "Pacific" adını alan gemi, hizmet dışı kalmasının ardından 6 Ağustos 2013'te söküm ve geri dönüşüm işlemi için Aliağa'ya getirilmiş, yolda fırtına nedeniyle hasar gören gemi, makine dairesi bölümünden su almış ve acil olarak karaya oturtulmuştu.

**************************
KONU İLE İLGİLİ ÖNCEKİ HABERLERİMİZ

Aliağa'da 'Aşk Gemisi'nin sökümünde iş kazası; 2 ölü




Kaynak: Beyazgazete
Eklenme tarihi: 13.08.2013




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 AE Medya Turizm İ..
 BİSTEK Gemi Elekt..
 YÜTEK Denizcilik
 ORUÇOĞLU Yacht & ..
 YAĞCI Denizcilik
 SAMBURCO Denizcil..
 KERMANTRANS deniz..
 ERDUR Denizcilik
 MASTER Petrol
 CK Shipping
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim