Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
27 Nisan 2024
Haber
Anket
Gemicilerin sorunları TBMM gündeminde
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu; Gemi Adamlarının sorunlarını TBMM gündemine taşıdı.

MHP'li Tanrıkulu, TBMM'ye verdiği önergede; özellikle Türk armatörlere ait yabancı bayraklı gemilerde kayıt dışı olarak meslekten yeteri kadar anlamayan, yetersiz, yabancı uyruklu, ucuz eleman çalıştırıldığını belirterek, söz konusu gemilerde kayıt dışılığın kontrol altına alınmasını istedi. Tanrıkulu, gerekli önlemin alınmaması halinde birçok Türk gemi adamının işsiz kalabileceğini ileri sürdü.

Tanrıkulu'nun, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na verdiği soru önergesi şöyle: “2009 yılında mevcut iktidarın çıkardığı 5897 Sayılı Denizcilik Müsteşarlığı’nın Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile Türk girişimcilerine ait yabancı bayraklı gemilerin, Türk bayrağına geçişi kolaylaştırıldığı iddia edilmekteydi. Bizler ise; o dönem yasanın yetersiz olduğunu, yabancı bayraklı gemilere tanınan muafiyet ve kolaylıkların, Türk bayraklı gemilere sağlanmadığını dile getirmiştik. Zaman bizleri haklı çıkarmış, Türk sahipli yabancı bayraklı gemiler Türk bayrağına geçmemişlerdir. Çünkü yabancı bayraklı gemilere uluslararası alanda tanınan muafiyet ve kolaylıkları, mevcut iktidar Türk bayraklı gemilere yıllardır sağlayamamıştır. Üstelik ülke olarak ihracatımızın büyük çoğunluğunu yabancı bayraklı gemiler gerçekleştirmektedir. Bayrak ve sahiplik bakımından denizcilik sektöründeki olumsuz gelişmeler sadece bunlardan ibaret değildir."

Tanrıkulu, gemilerde çalışan Türk gemi adamlarının tayfa, çarkçı, makinist, mühendis, kaptan olarak yıllardır devam eden ve çözüm bekleyen sorunları bulunduğunu söyledi.

Bunların başında yabancı bayraklı gemilerde Türk çalışma mevzuatının uygulanmaması ve kayıtdışı, mesleki becerisi yeterli olmayan, ucuz yabancı uyruklu personel çalıştırma geldiğini anlatan Tanrıkulu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu yüzden; Türk sahipli ancak iktidarın yabancı ülkelerin sağladığı avantajları sağlayamadığı için halen yabancı bayrak altında sefer yapan gemilerde çalışan Türk gemi adamlarımızın çalışma sorunları giderek büyümektedir. Özellikle yabancı bayraklı gemilerde çalışan Türk gemi adamları için yeni bir sosyal güvenlik sisteminin oluşturulması zaruret olmuştur. Çünkü Deniz İş Kanunu’nun sınırları Türk gemi adamı, Türk işveren ve Türk bayraklı gemiyle çizilmiş durumdadır. Yani gemi (işyeri) Türk bayraklı olacak, işveren Türk olacak, gemi adamı da öyle!"

ÇÖZÜM BEKLEYEN KONULAR

Türk gemi adamlarımızı mağdur eden bu mevzuatın biran önce değiştirilmesini isteyen Tanrıkulu, sözlerine şöyle devam etti: "Mevzuatta yabancı gemilerde çalışanımızın tüm hakları korunmalıdır.Ülkemizin işsizlik rakamları bir yıl öncesine göre neredeyse 1 puanlık artış göstererek Haziran 2013’te yüzde 8,8’i bulmuştur. Denizcilik sektörünün hesaba katılmadığı kayıtdışı istihdam yüzde 38 civarındadır. 11 yıldır kayıtdışı istihdam ile baş edemeyen iktidar yüzünden bugün denizcilik okullarından mezun olan binlerce vatandaşımız çalışma hayatı sorunları ve kayıtdışı istihdam yüzünden iş bulamamaktadır. Bunun bir başka nedeni yabancı bayraklı gemilerin -Türk sahipli olsa bile- kayıtdışı olarak; meslekten yeteri kadar anlamayan, yetersiz, yabancı uyruklu, ucuz eleman çalıştırmalarıdır. Eğer bu gemilerdeki kayıtdışılık kontrol altına alınmazsa, daha birçok Türk gemi adamı ve aileleri işsiz kalabilecektir.Diğer yandan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı bünyesinde muhakkak denizcilik okullarından mezun olanların branşlarına göre envanteri tutulmalı, eleman ihtiyacı olan gemilerin ihtiyaçlarının, bu envanterden sağlanmasının yasal düzenlemesi gerçekleştirilmelidir. Yıllardır çözülemeyen bu sıkıntılar hakkında TBMM’de üç Bakan’a vermiş olduğumuz yazılı soru önergelerimizle, bu alandaki sorunların dikkate alınmasını ve biran önce Türk gemi adamlarımız lehine çözüme kavuşturulmasını istiyoruz.”



Kaynak: HaberYurdum
Eklenme tarihi: 20.09.2013




Share |




YORUMLARINIZ


ÖPÜLDÜNÜZ...
Güzelim Türkiye'miz ve denizciliğimiz hep yukarıdaki gibi yalama olmuş el ve etek öpen beyinsizler yüzünden bu halde, sizin gibiler oldukça sayenizde o mevkilere gelen ve sizi inek gibi sağan o şahıslar size daha çok yerlerini öptürürler, Birazcık düşünme yetenekleri olsa o öpücüler nasıl öpüldüklerini görecekler ama nerdeee, Bizim insanımıza deveye diken misali...Ama üzüldüğüm Kurunun yanında yaşında yanması.

Yazan: Servet SARMUK - 3.07.2014 02:51:32


TÜRK DENİZCİSİNİN SORUNU
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu kesinlikle doğru bir konuya deginmiş ama bu önergenin sonudu soma maden ocagı önergesindenfarkı olmayacak cünku TBMM de bulunun vekillerin armator hatta Başbakanın da oğlunun gemicikleri varken nasıl boyle bir önerge kabul ederler kabul etmeleri tamamen bir hayal keşke kabul olunsada biz denizcileregereken önem verilse ve iş istisdamı acılmış olsa tc bayraklı takerde maas 1200-1350 usd yabancı bayraklı gemide ise 1450-1650 bu nasıl bir çelişkı buyurun siz karar verir
Yazan: mehmet gur - 19.05.2014 12:47:34


edep
gemicinin beş kuruşuna tenezür edenlerden beklentiniz ne
Yazan: yok - 20.04.2014 22:36:05


gemi adamları
bu yabancı bayrak türk armatörlü gemiler bu parayı hangi ülkede kazanmışta o ülkenin bayrağını çekmiş gemisine . kanunda boşluk var diye bukadar mı sahtekar oldu bu millet. allah doğru yolu gösterir inşallah bu kişilere . memleketini satma memleketsiz kalırsın birgün . herkese selam sevgiler ....
Yazan: denizci - 23.03.2014 23:39:20


sayın vekilim
biz gemiciler olarak çok sorunlarımız var çözülürse hepimiz allah razı olsun deriz sahıp çıkılmasını istiyoruz şimdiden teşekkür ederim
Yazan: yunus mutlu - 29.01.2014 22:25:47


haksizlik
aynen bakan doğru konuşmuş biz denizciler in haklarina biraz duzen getirilise fena olmaz
Yazan: helimreyhan - 26.12.2013 12:49:41


bize hak
suan çalıştığım gemide personelin yarısı AKP'yi destekliyor,en büyük kazığı biz denizcilere atmış bir hükümete destek veren denizciler var ise bize hersey mübah....
Yazan: kadir kaya - 17.12.2013 22:06:43


Çözüm bekleyen konulara ilave olarak;
Sayın Bakanım;Maalesef (11) yıldan beri sahipsiz kalan Türk Denizcilerinin sıkıntılarını TBMM' de dile getirdiğiniz için öncelikle sizlere çok çok teşekkür ediyorum.Gündeme aldığınız sıkıntılar dışında İMO'nun dayatması olarak her geçen gün ileri sürülen STCW sertifika sayılarının artması karşısında ki; (Bu belgelerin G.A.C' 'nına işlenecek boş bölümü dahi yeterli olmamaktadır.)denizciliğe gönül vermiş; maddi imkansızlıklarına rağmen; eşinden-dostundan,arkadaş ve akrabasından borç alarak tüm imkanlarını STCW Eğitimi yetkisi olan Eğitim kurumlarına vererek harcamaktadırlar.Maalesef bu Eğitim kurumları; Devletin denetim mekanizmaları tarafından belirlenen bir ders saati ücreti ya da Sertifikaların özelliklerine göre ücret skalası belirlenmesi gerekir iken: tamamen serbest bir şekilde aynı sertifika için farklı eğitim kurumları arasında uçurum denilecek farklı ücret politikaları uygulanmaktadır.Özel eğitim kurumları dışındaki Üniversitelerimiz ise bu eğitim kurumlarından daha ekonomik ders vermesi gerekirken Üniversiteleri tamamen Ticaret merkezi haline dönüştürmüşler. Özellikle bölgesinde kendinden başka Tüm Zabitan sınıflarına Eğitim veren ve rakibi bulunmayan D.E.Ü 'kurs ücreti skalalarının yetkili birileri tarafından incelenir de Ege-Akdeniz Bölgesinde yaşamlarını idame ettiren "Zabitan sınıfı" denizcilerin mağduriyetini giderir diye düşünüyorum.
Yazan: Denizciliği anlamaya çalışan biri. - 1.12.2013 00:57:46


Demirci
6 gemilik bir filoyu işleten armatörün babasının başbakan olduğu bir ülkede şu anki durumdan daha iyi şartlarda iş ve maddi imkanlar beklemeniz gülünç değil mi? Kabahat hepimizde bizi yönetecek kadro emekçiden yana olmadıkça bu böyle devam edecek.
Yazan: Kemal - 10.11.2013 15:27:59


Basbakanimizin Oğlunun Gemicikleri
Sn Başbakanimizin oğlunun gemicikleri bile yabanci bayrakli...onlar bilmiyorlarmi bu sıkıntıları? ?? Herkez işine geldiği gibi davraniyor...bizler burda ne dersek diyelim...adamlarin işine gelmiyor...igneyi baskasina, cuvaldizi kendimize batirma zamani geldi bence!!!!
Yazan: serkan akdemir - 9.11.2013 23:22:31


6. GEMİ
İlk önce dünyada benzeri olmayan bir uygulama ile verilen haklarımızı elimizden alarak ehliyetlerimizdeki tonaj ve KW ları düşürdüler, ardından Yıpranma payını denizcilerede kaldırarak Millet vekilleri ve Emniyet çalışanlarına verdiler, Şimdi hangi hakkımızı elimizden almaya niyetlendiler merak ediyorum. 14 yaşındaki çocuklarına filo kurarken sanırım kendilerine kırbaçlanan ve karın tokluğuna forsa ayarında çalışacak denizciler yaratmak için yeni yasaları hazırlıyorlardır. **....
Yazan: Cihangir AKDENİZ - 9.11.2013 18:23:28


boşuna ümitlenmeyin
arkadaşlar hiç boşuna ümitlenmeyin soruna neşter vurma yok gündeme getirme hepsi hikaye bunlar her zaman vaat ederler . sorunu halletcez gündeme getirecez derler daha sonra hatta 1 gün sonra bi daha hatırlanmamak üzere unuturlar.. hani ne oldu ? sonuç ne ? 1 ay geçti hiç bi daha konudan bahseden veya çözüm ve gündem varmı ?yokkk ..yabancı uyruklular çalışmış yok gemicilerimiz iş bulamamış onların umurundamı? değill .. boşverin biz yine her 6 ayda bi icat edilen stcw için işimizden olup kursları zengin edip harç yatırmaya devam edecez
Yazan: ocean - 26.10.2013 19:51:42


Bu Duruma Gelişmiş Bir Ülke Olarak Derhal Çare Bulunmalı
Evet bizde herkes gibi birçok harcamalarımız olduğu bu seltifikaların karşılığını istiyoruz.. bu çabalar boşa gitmemeli ve haklarımızı almalıyız.. Ümid ediyorum ki en kısa sürede bu durum çözülür.. birilerinin bunlara el atabileceğine inanıyorum.. Umarım Biz Çalışanlar Yüzümüz gülecektir. syglr
Yazan: İsmail Onay - 24.10.2013 23:09:48


inşallah
sektöre yeni giren birisi olarak şunana kadar harcamiş olduğum maddi manavi emeklerim yazık olacak hükümet sessiz kalırsa vekilim teşekürler
Yazan: osmankuş - 21.10.2013 10:31:19


İs
Sayın millet vekili Allah razı olsun gercekten biz denizcileri artık aptal yerine keriz yerine koymaya başlayan bu siztem nalet olsun her gün yeni bir sertifika çıkıyor inanın cüzdanımda 19 sertifika var bir tanesinin ne ise yaradıgını bilmiyom tamamen kurslar ne isterse liman ve tüzük onlara göre yazılıyor birde madde koyuyor uzakyol kaptanını bundan muaf tutuyor korunun bizim gibi pratikten gelmis bu işi 20 yıl yapan insanları bezdirin
Yazan: Ahmet biçer - 4.10.2013 18:10:56


yasa teklifi
Eliizden operim sayin vekilim su yasayi cikarin
Yazan: metin albas - 23.09.2013 20:38:53


maaş
bir milletvekilide armatörlerin gemiadamlarının ödemedigi maaşlarını meclise getirsin
Yazan: necmi özbek - 23.09.2013 20:10:29


Fazla Ümitlenmeyin...
Bakan ve başbakanın armatörlük yaptığı bir ülkenin denizcileri fazla ümitlenmemelidir.
Yazan: Hüseyin Akgün - 23.09.2013 08:53:29


Sorunlarımızı gören varmış
Mecliste denizcilerin sorunlarını gören ve dile getiren milletvekili de varmış.Kimse sahipsiz değil anlaşılan.Sırf muhalefet dile getiriyor diye sürüncemede kalmayız inşaallah!
Yazan: Davut Özgür - 21.09.2013 17:26:47


helal olsun
işte nihayet soruna neşter vuran biri çıktı Allah razı olsun inşallah bremen mızıkacıları bu sese kulak tıkamazda bian önce sorunlara el atarlar yoksa aldıgı sertifikalara onlarca para ödeyen ve hala iş bulamayan binlerce insanın vebali ne hükümet erkanını nede meclisin yakasını bırakmaz
Yazan: mehmet atabey - 21.09.2013 12:16:54




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 YENAL Denizcilik
 TUZLA Tersanecili..
 AYDEN Denizcilik
 EREĞLİ Denizcilik..
 KOPUZ Denizcilik
 SEASON İnşaat Tur..
 ASLI Deniz Taş. V..
 SAN-MAR Denizcili..
 İSKENDERUN Deniz..
 DOĞRU Denizcilik
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim