Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
29 Mart 2024
Haber
Anket
Gemilerin tomografisini çekiyor !
Gemicilik sektörüne 53 yıldır hizmet veren İTÜ’deki “Gemi Deney Havuzu” özel sektörden askeriyeye yüzlerce geminin küçültülmüş modelleri bu havuzda testten geçiyor...

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Gemi Model Deney Laboratuvarı, Türkiye’-nin tek deney havuzu. 53 yıldır gemicilik sektörüne hizmet veren 160 metrelik havuz, bugüne kadar 400’ün üzerinde geminin modelini test etti, adeta tomografisini çekti.



İTÜ Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi’ne ait olan Model Deney Havuzu, 1953’te ilk defa Ordinaryüs Profesör Ata Nutku tarafından, İTÜ Taşkışla Kampüsü’nde kuruldu. Kurulduğu ilk yıl boyu 82 metre olan havuz 1960’ta 108 metreye çıkarıldı. 1988’de ise Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi’nin Ayazağa kampüsündeki yeni binaya taşınması ile Taşkışla’daki deney havuzu terkedildi, yerine yeni yapılan 160 metrelik havuz devreye girdi. Ata Nutku Gemi Model Deney Laboratuvarı’nda deney havuzunun yanısıra küçük çekme tankı, pervane deneylerinin yapıldığı bir kavitasyon tüneli, akım deneylerinin gerçekleştirildiği sirkülasyon kanalı ve gemi modellerinin imal edildiği model imalathanesi bulunuyor. Modelhanede sadece gemi değil her türlü deniz aracının modeli imal edilebiliyor.

Maliyeti 10 milyon lira

Gemi Model Deney Laboratuvarı’nın başındaki isim Prof Dr. Şakir Bal şu bilgileri veriyor: “Deney havuzu Türkiye’deki gemi sektörünün yüzde 80’ine hizmet veriyor. Havuzun bulunduğu laboratuvarın maliyeti yaklaşık 10 milyon. Sanayi, özel sektör ve askeriyede kullanılacak olan gemilerin küçültülmüş halini yapıyoruz laboratuvarımızın marangozhanesinde. Müşterilerimiz modelleri plan ve projeleriyle gönderiyor. Biz o plana göre modeli her yönden test ediyoruz. Geminin makina gücünü buluyoruz, armatörlere rapor veriyoruz.”




Kaynak: GazeteVatan
Eklenme tarihi: 18.10.2013




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 SETA Denizcilik v..
 DERİN Gemi işl.sa..
 DİNÇ denizcilik
 KURUOĞLU Denizcil..
 DELTA Marine Yach..
 ERK Denizcilik
 BODUROĞLU Denizci..
 MELİH Denizcilik
 PAK Kimya
 ÇAĞLAR Denizcilik
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim