Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
28 Mart 2024
Haber
Anket
''Şevket Yardımcı'' hayatını kaybetti
Türkiye'nin köklü Armatörlerinden, Rizeli hayırsever iş adamı, Milli Savunma Bakan Yardımcısı Hasan Kemal Yardımcı ve Türkiye Futbol Federasyonu Başkan Yardımcısı Servet Yardımcı’nın babası Şevket Yardımcı hayatını kaybetti.

Rize'de başta Tıp Fakültesi binası olmak üzere eğitim ve sağlık alanında bir çok hayır işi yapan Türkiye’nin tanınmış armatörlerinden Şevket Yardımcı (86) bir süredir tedavi gördüğü İstanbul'da hayatını kaybetti. Milli Savunma Bakanlığı Bakan Yardımcısı Hasan Kemal Yardımcı ve Türkiye Futbol Federasyonu Başkan Yardımcısı Servet Yardımcı’nın da babası olan Şevket Yardımcı için bugün İstanbul Tuzla Merkez Camisi'nde cenaze namazı kılınacak. Yardımcı için 5 Haziran Perşembe günü de Rize Sahil Camisi’nde cenaze namazı kılınarak Bağdatlı Mahallesi’nde bulunan aile kabristanlığına defnedilecek.

www.gemipersoneli.com olarak bütün denizciler adına;
Merhuma Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı ve sabırlar dileriz.

ŞEVKET YARDIMCI KİMDİR

Rize’ye çok sayıda eserler kazandıran Şevket Yardımcı, 14 Aralık 1928 tarihinde Rize’de dünyaya geldi. Hüseyin ve Emine Yardımcı’nın oğludur. 1939 yılında Rize Gülbahar İlkokulu’nu, 1944 yılında Rize Ortaokulu’nu, 1947 yılında Sultanahmet Sanat Enstitüsü’nü bitirdi. 1949 yılında Sayınur Hanım’la evlendi. Bu evlilikten dördü erkek, beşi kız olmak üzere dokuz çocuğu oldu.

Bayrağı babasından devraldı

Yardımcı Şirketler Grubu’nun ticaret tarihi 20. yüzyıl başında babası Hüseyin Yardımcı’nın 150 tonluk bir gemiyle Rusya-Karadeniz sahilleri arasında ticaretiyle başlar. Babası gençliğinde ağaç teknelerle Rize-Batum arası deniz ticareti yapardı. 1930 yılında bu işi bıraktı ve deniz levazımatı ve inşaat malzemesi satmaya başladı. Şevket Yardımcı, Sanat Enstitüsü’nü bitirince sorumluluğu alarak babasının işlerinin başına geçti. Ticaret hayatını bayilik ve mümessillik gibi etkinliklerle genişletti. 1964 yılında Değirmencilik Limited Şirketi’ni kurarak Bağdatlı Un Fabrikası’nda un imalatına ve satışına başladı.

Baba ve oğulları el ele verdi

Şevket Yardımcı, Karadeniz ticaretinde büyüme olanağının sınırlı olduğunu görerek 1974 yılında İstanbul’a taşınarak Yardımcı Şirketi’ni kurdu. 1974 yılında İstanbul Haliç’teki tersanelerde gemi inşasına başladı. M/V Hüseyin Yardımcı adlı gemiyi 1976 yılında tamamladı. 1976 yılından bu yana inşaat işleri ile birlikte deniz taşımacılığı işlerini de yürütüyor. Gemileri ikinci el almaktansa inşa etmeyi yeğleyen Şevket Yardımcı, 1974-1985 arasında yerli bankaların kredileriyle 7.000 dwt’lik sekiz gemi inşa etti. 1985 yılında Şevket Yardımcı’nın oğullarının işe girmesiyle grup, uluslararası piyasada büyümeye başladı. Bu yılda ilk kez yabancı kredi kullanımıyla ikinci el bir dökme yük gemisi aldı. İthal ettiği üç gemi ile filosunu genişletti. 1994 yılında ilk Türk bayraklı konteyner gemisini tamamladı.

Üstün hizmet madalyasıyla ödüllendirildi

Kendi tersanesinde inşa ettiği dört adet konteyneri ihraç etti. Yabancı sermayeli konteyner gemisi yapımı devam etmektedir. Grup ISM ve ISO 9001:2000 sertifikalarına sahip olan şirketi bu güne değin on konteyner gemisi, yirmi iki kimyasal yük tankeri, bir sülfür/bitüm tankeri, üç çimento taşıyıcı, bir bunker gemisi, on iki römorkör ve üç yat olmak üzere toplam elli dört gemi inşa etmiştir. On altı şirketin kurucusu olan Yardımcı yedisi Türk bayraklı,on altı adedi yabancı bayraklı olmak üzere toplanı yirmi üç gemiden oluşan bir filoya sahiptir. Günümüzde birçok alanda faaliyet göstermesine karşılık halen gemi inşası en önemli aktiviteleridir. Gemi inşasına ek olarak dokuz gemisiyle taşımacılık yapmaktadır. 2 Mayıs 2006 tarihinde TBMM’ de yapılan törenle “Üstün Hizmet Belgesi” ile ödüllendirilmiştir.

Şevket Yardımcı'nın kaleminden Rize

* Hayatta en büyük mutluluk sevilmektedir. Bir nebze dahi olsa Rize’nin sorunlarına eğilebilmek ve çözümler bulabilmek anlatılmaz bir durumdur. Yaptırdığımız okullarda okuyan öğrenciler günün birinde ülkemizin önemli yerlerinde görev yapacaklar. Bu en büyük mutluluktur.

* Gemilerimize; Elevit, Aron, Ayder, Kavran, Ovit, Anter, Ayan, Çimil isimlerini verdik. Bir de şirket kurduk; adı da Moliva. Bu memleket sevgisinden oluşan bir durumdur. Memleket bizim için özeldir. Yerel yemeklerimizi düşünüp de özlememek mümkün mü? İstanbul’da belirli yerlerde var, yemeğe gidiyoruz ve kısmen de olsa hasret gideriyoruz, ama evde de eksik olmuyor.



Eklenme tarihi: 04.06.2014




Share |




YORUMLARINIZ


Yardımcı grup,,
Şirkete 10 yıl hizmet verdim ve çok ekmeğini yedim,şevket beyin ölümünden çok büyük üzüntü duydum,,,allah gani gani rahmet eylesin mekanı cennet olsun,,,,sevenlerine allahtan sabır diliyorum,,

Yazan: Erol kılıç - 16.02.2018 22:53:45


bilgi
4 gemisinden ekmek yedim ALLAH rahmet eylesin
Yazan: Atilla Kırgız - 5.06.2014 03:20:20




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 BARBAROS Yatçılık
 ALFEKS ALESTA Den..
 ŞENER Kardeşler D..
 DELTA NAVIGATION ..
 INSPEKTOR Marıne ..
 HACI İBRAHİM HACI..
 MONO Denizcilik
 MİLANGAZ Uluslara..
 JALE Tur
 SEA PARTNER Inc.
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim