Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
29 Mart 2024
Haber
Anket
Kürt petrolü İsrail'de
ABD ve Bağdat’ın tüm itirazlarına rağmen Türkiye üzerinden satılmaya başlanan Kürt petrolünün satış hikayesi macera filmlerini aratmıyor. Geçen hafta başında Ceyhan Limanı’nda Kürt petrolüyle doldurulan United Emblem isimli tanker, izini kaybettirmek için Malta’da yükünü Altai isimli bir başka gemiye nakletti. O gemi de dün İsrail’in Aşkelon Limanı’nda ortaya çıktı.

Irak Kürdistan Özerk Bölgesi’ndeki boru hattından alındığı iddia edilen ham petrolü taşıyan bir tanker, İsrail’in Aşkelon limanı açıklarına demirledi. Tankerin bugün limana yanaşması bekleniyor. Liberya Bandralı SCF Altai adlı tanker, Aşkelon limanı açıklarında demirlemiş görünüyor.

Reuters’ın gemi takip sistemlerine dayandırdığı bilgiye göre, ‘SCF Altai’ isimli bir tanker bölgeden çıkarılan petrolün ihracında kullanılan rotadan farklı olarak Türkiye’nin Ceyhan limanından yola çıkmadı. ‘United Emblem’ isimli bir başka tanker Ceyhan’da dolum yapıp, Malta’ya doğru yola çıktı. Reuters’ın piyasa kaynaklarına dayandırdığı bilgiye göre, burada ‘SCF Altai’ adlı tankere gemiden gemiye yakıt aktarıldı. Aktarılan petrolle yola çıkan SCF Altai, İsrail’in Aşkelon limanına demirledi.

Haziran ayı başında, Türkiye üzerinden yabancı alıcılara satılmak üzere sevkiyatı yapılan ilk Kürt petrolünü taşıyan United Leadership adlı tanker de yükünü boşaltamadı. Fas’taki Muhammediye Limanı’nda yükünü boşaltması beklenen tanker, limandan 55 km uzakta demir attı. Fas yönetimi, tankerin karasularını terk etmesini istedi. 22 Mayıs’ta Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nden Türkiye’ye ihraç edilen petrolün uluslararası piyasalara sevkiyatına başlanmıştı. Açıklamayı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız yapmıştı.

‘İSRAİL’E PETROL SATTI’ SUÇLAMASI

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY), Türkiye üzerinden dünya piyasalarına sattığı petrol nedeniyle Erbil-Bağdat yönetimleri arasında karşılıklı suçlamalar yapılmıştı. Irak Petrol Bakanlığı, IKBY’yi, İsrail’e petrol satmak ve ülkeyi 34 milyar dolar zarara uğratmakla suçlamıştı.

Bakanlığın resmi internet sitesinden yapılan açıklamada, IKBY’nin İsrail’e petrol sattığı iddia edilerek “Kürdistan bölgesinin sattığı petrolün İsrail rafinerilerine ulaştığını ispatlayan belgeler var” denilmişti.

Türkiye üzerinden dünya piyasalarına satılan IKBY petrolünün sevkiyatına de değinilen açıklamada, “Türkiye, 2010 yılında Irak ile imzaladığı petrol anlaşmasına bağlı kalmalıdır. Bu anlaşma Irak petrolünün Ceyhan Limanı’ndan gönderilmesini öngörüyor” denilmişti.

NAYASA ÇELİŞKİLİ

Irak Anayasası’ndaki çelişkili maddeler yüzünden Bağdat ve Erbil arasında Kuzey Irak petrollerinin kaderi konusunda anlaşmazlık yaşanıyor. Henüz meclisten onay alamayan, 2007 yılında hazırlanan hidrokarbon yasası ise Bağdat’ın tüm petrol gelirlerinden Erbil’e yüzde 17 pay vermesini öngörüyor.

ÜÇÜNCÜ TANKER YÜKLENİYOR

Enerji Bakanlığı’ndan bir kaynak, Ceyhan’a gelen Kuzey Irak petrolünün ihracında üçüncü tankerin yüklemesinin başladığını belirterek tankere 1 milyon varil petrol yükleneceğini ve yüklemenin bugün tamamlanacağını söyledi. Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün Irak’ta önce Musul’u alması ve ardından bölgede ilerlemesi hem ülkenin istikrarı hem de petrol ihracatı konusunda endişelere neden olmuştu. Kuzey Irak’ın Ceyhan’da depolanan petrolü iki tankerle dünya pazarlarına ulaştırılmıştı.

***********************************

KONU İLE İLGİLİ ÖNCEKİ HABERİMİZ:

07.06.2014 - Barzani'nin petrol resti
04.06.2014 - Kürt petrolü'nün son durağı Fas
03.06.2014 - Kürt petrolü gemide kaldı
31.05.2014 - Kürt petrolü deniz turunda



Kaynak: Taraf
Eklenme tarihi: 24.06.2014




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 ALTUNTAŞ Denizcil..
 MUÇO Yatçılık San..
 ORSA Tanker İşlet..
 MOST Denizcilik
 GENTA
 GRAND OCEAN
 AR Shipping
 MİNA Denizcilik v..
 DELTA NAVIGATION ..
 SELMAR Denizcilik
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim