Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
29 Mart 2024
Haber
Anket
Denizi kirleten gemiyi şikayet eden pilota plaket verildi
Pilot İlyas Karagülle, geçtiğimiz Haziran ayında, Pegasus Havayolları’na ait yolcu uçağıyla İzmit Körfezi üzerinde seyrederken, aşağıda bir tankerin denize sintine boşalttığını farketti. Hemen kuleyle bağlantı kurdu, kule de İzmit Sahil Güvenlik’le. Tankere ulaşıldı, yasal işlem yapılıp ceza verildi. Aslında Karagülle, kamuoyunun yakından tanıdığı bir pilot. Geçtiğimiz şubatta, Kış Olimpiyatları’nın yapıldığı Soçi’ye kaçırılmak istenen uçağın soğukkanlı pilotuydu ve yolcularını salimen İstanbul’a indirmeyi başarmıştı.



TURMEPA’DAN ÖDÜL

Geçtiğimiz günlerde TURMEPA, Karagülle’yi derneğe davet ederek plaketle ödüllendirdi. Bu ödül de, dernekle pilotlar arasında denizlerimizin kirletilmesine karşı mücadelede yeni bir dönemin başlangıcı öldu. TURMEPA Genel Müdürü Akşit Özkural, “Denizi kirletmek TCK’da suç. Pilotlarımızın bazı deniz araçlarının denizleri kirlettiğine ilişkin görüntü ve gözlemlerini paylaştıkları kıyı emniyetleri ile temasa geçiyoruz. Bunu geliştirmek, duyurmak, toplumun bilinçlenmesini sağlamak amacıyla pilotlarımızın katkısını çok önemsiyoruz. Onların öngördüğü yer ve tarihte toplantı yapacağız. Çevre konusunda yardım isteyeceğiz” diyor.

EŞKÂL VERMEK YETİYOR

Denizi kirleten tankerin resmi makamlarca tespit edilmesi çok kolay. İhbar edilen deniz aracının tahmini boyutu ve rengini söylemek yeterli oluyor. Çünkü tüm limanlarda gemilerin kalkış ve varışının kaydı tutuluyor. Akşit Özkural, “Derneğimizin Acil Mavi Hattı’na bu tür bir ihbar gelmişti. Hemen bağlantı kurduk ve Marmara Denizi’ne sintine boşaltan gemiye 700 bin TL ceza verildi. Daha da önemlisi sabıka kaydı oluştu. Artık rahatça atık bırakıp yoluna devam edemeyecek” diyor. Özkural, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin deniz uçağıyla körfez üzerinde düzenli uçuş yaparak sintineci gemileri suç üstü yakaladığını, çevreci çalışmalarından ötürü TURMEPA’nın ödül verdiğini söylüyor.

Yolcular da ihbar etsin

TALPA (Türkiye Havayolları Pİlotları Derneği) Başkanı Gürcan Mantı da, çevreyi düşünen herkese şu çağrıda bulunuyor: “43 yıllık pilotum, 21 yıldır THY’deyim. Yıllardır sintine boşaltan çok gemi gördük, hepsini ihbar ettik. Sintine boşalttığını gördüğümüz gemiyi, bulunduğumuz koordinattaki kontrol kulesine haber veririz , resmî prosedür hızla başlar ve sonuçlanır. Duyarlı pilotlar bunu yapar hep. Uçak yolcuları da aynı şeyi yapabilir. Deniz üzerinde seyrederken pencereden baktıklarında sintine boşaltan gemi varsa rahatlıkla görebilirler.”

BİNLERCE METREDEN GÖRÜLÜYOR

Sİntİne, makine yağı ve petrol türevi içeriyor. Bırakıldığında deniz üzerinde kapkara iz bırakıyor. Bu nedenle çok yüksekten bakıldığında görünüyor. Sivil havacılık teşkilatı mensupları ve pilotlar, bu izi gördüklerinde kontrol kulesine haber verirlerse ihbar, otomatik kontrol sistemine giriyor. Bu nedenle pilotların dikkati ve yaptıkları ihbarlar, deniz kirliliğinde önemli bir rol oynuyor.



Kaynak: Hürriyet
Eklenme tarihi: 10.08.2014




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 AKAYLAR Denizcili..
 ŞAHİNOĞULLARI Den..
 ASYA Ro-Ro Tur. N..
 SEALİON Shipping
 FERAH TUR. Sey. İ..
 İSTANBUL DENİZCİL..
 TANGO Denizcilik
 NAKLET Ticaret Lt..
 ÇEŞME Balik Turu
 UNİCORİMAN
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim