Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
28 Mart 2024
Haber
Anket
''Atıl balıkçı filosu okyanusta avlansın'' önerisi
Onuncu Kalkınma Planı Su Ürünleri Özel İhtisas Komisyonunca hazırlanan raporda,Türkiye'deki balıkçı filosu kapasitesinin, avlanabilecek balık miktarı için gerekli olandan 3 kat fazla olduğu belirtilerek balıkçıların, Yemen, Umman, Somali ve Tanzanya açıklarında avlanabileceği önerildi.

Su ürünleri sektörüne yönelik sorun ve çözüm önerilerinin sıralandığı raporda, Türkiye'nin su ürünleri yetiştiricilik sektörü bakımından önemli pazarı olan AB'nin, bu sektörde yıllık ortalama yüzde 3,1 büyüme, 150 bin kişiye doğrudan istihdam, 14 milyar avro değerinde 4,5 milyon ton sürdürülebilir üretim miktarı hedeflediği kaydedildi.

Akdeniz'de son yıllarda münhasır saha uygulamasını ikame etmek için koruma alanı ilan edilmesi ve bazı ülkelerin de bu eğilimde olmalarının bu bölgede av sahalarını çok daraltabileceğine işaret edilen raporda, Karadeniz'de de komşu ülkelerin münhasır sahalarının ihlaliyle sonuçlanacak balıkçılık faaliyetlerinin ihracatta yaptırımlara yol açabileceği belirtildi.

Raporda, "Komşu ülkelerle kıyaslandığında balıkçı filomuz güç, sayı, teknoloji ve av araçları bakımından üstün konumdadır. Türkiye su ürünleri sektörü, mevcut balıkçılık kaynakları ve üretim gücüyle Akdeniz ülkeleri içerisinde çok uzun yıllardır en üst sıralarda yer almaktadır. Ancak bu şansı ekonomik olarak uygun bir şekilde kullanamamaktadır. Balıkçı filosunun eriştiği kapasite kaynaklarımızda avlanabilecek balık miktarı için gerekli olandan üç kat fazladır" değerlendirmelerinde bulunuldu.

"Sezon kısaldı, balıkçılar Gürcistan'da avlandı"

Balıkçı filosundaki gemilerin kapasite ve sayılarındaki fazlalığın, yakıt tüketimini artırdığı, ayrıca hamsi av sezonunu kısaltarak aktif balıkçılık süresini kısalttığı belirtilen raporda, "Av sezonunun kısalması nedeniyle balıkçılar yurt dışında ve Gürcistan'da balıkçılık yapma imkanını bulmuşlardır. Diğer balıkçı gemilerinin ekonomik kullanımı için alternatif kaynakların bulunması gerekmektedir" ifadelerine yer verildi.

Raporda, açık deniz balıkçılığının geliştirilmesine yönelik önerilere de yer verildi. Açık deniz balıkçılığı uygulamalarında yarar sağlayacak bilimsel verilerin güncellenmesi ve potansiyel alanların dikkate alınarak ön fizibilite raporu hazırlanması gerektiği kaydedildi. Raporda açık sularda av gücü olan ancak soğuk muhafaza ve balık işleme tesisleri yetersiz balıkçı filolarına bu tesislerin kazandırılması gerektiği, bu alanda potansiyeli bulunan ülkelerle ikili veya bölgesel anlaşmalar yapılarak balıkçı filoların ve özel sektörün bu av alanlarına yönlendirilmesi gerektiği belirtildi.

Raporda şunlar kaydedildi:

"Fırsat alanları olarak uluslararası sular ve imkan tanınması durumunda başka ülkelerin münhasır sahalarında avcılık faaliyeti yapabilecek mevsimsel olarak atıl halde bulunan bir filo kapasitesinin, hem istihdam yaratmak hem de önemli bir protein kaynağı olan su ürünlerini tüketime sunma imkanı mevcuttur.

Hint Okyanusunda, özellikle Afrika kıyılarında işletilmeyen balıkçılık kaynakları mevcuttur. Bu kaynaklardan Avrupa ve bazı Uzak Doğu ülkelerinin balıkçıları yararlanmaktadır. Kaynak sahibi ülkelerle (Yemen, Umman, Somali ve Tanzanya) yapılacak görüşme ve anlaşmalar neticesinde avcılık yapma imkanı sağlanabilecektir. Ülkemiz balıkçılık filosundaki bazı taşıma teknelerinin uzun sefere, işlemeye ve muhafazaya yönelik yapılandırılmasının ardından uygun desteklemelerle hem atıl filo kapasitesi ekonomik olarak değerlendirilebilir hem de ithal yoluyla karşılanmaya çalışılan balık ihtiyacı yerli kapasiteyle karşılanabilir."

Filodan ayrılan gemilere destek

2013 yılı verilerine göre 19 bin 669 balıkçı gemisi bulunan Türkiye'de, av gücü ve gemi sayısındaki artışa karşılık elde edilen ürün miktarının artmaması, aksine balık stokları üzerindeki av baskısındaki artış nedeniyle 2002 yılından itibaren balıkçı gemilerine yeni ruhsat verilmiyor.

Öte yandan balıkçılık sektöründe filodaki gemi sayısının düşürülmesi için ilk olarak 12 metre ve üzerindeki balıkçı gemisi sahiplerine gönüllülük esasına dayalı olarak gemilerini filodan çekmeleri karşılığında destekleme uygulaması başlatıldı. 2013 yılında başlatılan uygulama kapsamında 364 balıkçı gemisi filodan çekildi ve bunlar için 62,1 milyon lira destekleme ödemesi yapıldı. Desteklemenin kapsamı daha sonra 10 metrenin üzerindeki balıkçı gemilerini içerecek şekilde genişletildi.

Bu yıl uygulanacak desteklemeler için 529 balıkçı gemisi sahibi daha başvuruda bulundu. Başvuru yapanların tümünün alımının gerçekleşmesi halinde 67 milyon lira ödeme yapılacak. Böylece 2013 ve 2014 yılında 10 metrenin üzerinde uzunluğa sahip balıkçı gemilerinin yaklaşık yüzde 30'u filodan çıkarılmış olacak ve bunlar için ödenecek destekleme tutarı 129,1 milyon lirayı bulacak.



Kaynak: Haberciniz.biz
Eklenme tarihi: 29.08.2014




Share |




YORUMLARINIZ


destekleme
on metre üzeri teknelerde destekleme ne zamana kadar hangi tarihe kadar sürecek.

Yazan: ersoy türk - 7.09.2014 17:10:31




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 ALERİA Denizcilik..
 MEMORIES Yatching
 ULUÇAY Yatçılık
 OZKAN DENİZCİLİK
 ULUSAL Denizcilik
 SARP Yat İmalat S..
 AKINTÜRK Ltd. Şti..
 BEYTUR Turizm
 PARİON Gözetim
 DOĞANBEY Denizcil..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim