Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
29 Mart 2024
Haber
Anket
Kruvaziyere Ortadoğu darbesi
ALİDAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Taç, 2009 yılında Davos'ta yaşanan "One Minute" krizi ve Reyhanlı'daki patlamadan sonra Alanya Limanı'nın yaşadığı süreci değerlendirdi.

Liman İşletmeleri Anonim Şirketi (ALİDAŞ), İsrail gemileri ile yaptığı anlaşmalar sayesinde Alanya'yı kruvaziyer turizmiyle tanıştırarak ilk 9 yılında kruvaziyer turizmi ile ilçeye 523 bin 829 turist getirdi. Dokuz yılda limana 779 İsrail bandıralı gemi yanaştı ve Alanya'ya 505 bin 579 yolcu geldi. Aynı süreçte Alanya Limanı’na İsrail dışından gelen 47 gemi ise sadece 17 bin 10 yolcu taşıdı. Bu durum, 2009 yılında dönemin Başbakanı, günümüzün ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Davos'ta yarattığı "One Minute" krizine kadar sürdü. "One Minute" krizi ile birlikte ilçeye önemli bir ekonomik girdi sağlayan İsrail gemileri Alanya'ya gelmeyeceklerini açıkladı ve durum ALİDAŞ'ın ekonomisine önemli bir zorluk yaşattı.

ALİDAŞ HEMEN YENİ STRATEJİ OLUŞTURDU

O yıl için zararın milyonlarca TL olduğu ifade edildi. İsrail gemilerinden umudunu kesen ALİDAŞ yönetimi strateji değiştirerek, İsrail dışındaki gemi firmaları ile anlaşma yolları aradı. Uzun çabalar neticesinde yapılan kısa süreli anlaşmalarla bir nebze nefes alan ALİDAŞ, zamanla anlaşma sayısını da yükseltti.

2009 yılı itibari ile İsrail yolcu ağırlıklı istatistikler bir anda tersine döndü. 2009 yılı sonundan günümüze kadar geçen süreçte ilçeye kruvaziyer turizmi ile 165 bin 162 yolcu geldi. Aynı süreçte limana 154 İsrail dışından olan Avrupa bandıralı gemi geldi. Kriz sonrasında azalarak 2010 yılında biten İsrail gemileri ise 4 yıldır ilçeye hiç gelmedi.

İSRAİL BAĞIMLILIĞINDAN KURTULDUK

İstatistiklere bakıldığında 2009 yılındaki Davos krizi bir bakıma ALİDAŞ için reformu beraberinde getirdi. İsrail bağımlılığından kurtulan liman bugün dünyanın her yerinden gelen kruvaziyerleri ağırlıyor. Alanya Limanı'nın yaşanan gelişmelerden sonraki durumunu değerlendiren ALİDAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Kerim Taç, Alanya Limanı'nın yaşadığı en büyük sorunların başında Ortadoğu'da yaşanan karışıklıklar olduğunu belirtti. İsrail gemilerinin Alanya'ya gelme programını iptal ettikten sonra yönetim kurulu olarak, farklı pazarlarda arayış içine girdiklerini ifade eden Taç, "Kruvaziyer gemilerinin yöneticileri ile fuarlarda görüşmeler yaparak Alanya Limanı'na Avrupalı turistlerin dünyanın herhangi bir tarafından gelmelerini sağlamak amacıyla çalışmalar başlattık” dedi.

‘HER YIL YÜZ BİNLERCE TURİST GETİRDİK’

Taç, “Amerika'da, Almanya'da ve İspanya'da fuarlara katıldık. Bütün bunların neticesinde farklı birçok geminin Alanya'ya gelmesini sağladık. Hatta dünyanın en ünlü firmalarından Costa ile anlaşmalar yaptık. Bu anlaşmalar neticesinde Costa, Alanya'ya 2 yıl süreyle 8-9 sefer gelmeye devam etti. Ne yazık ki elimizde olmayan olaylardan dolayı sıkıntılar yaşadık. Doğu Akdeniz ülkelerindeki iç karışıklıklar, Mısır'daki Suriye'deki olaylar neticesinde kruvaziyer seyahat acenteleri Doğu Akdeniz'deki programlarının birçoğunu iptal etmeye başladı. İsrail gemilerinden sonra 40-50 gemiye çıkarmış olduğumuz Avrupa bandıralı gemilerde bu yıl yine düşüşler yaşandı" diye konuştu.

'ALANYA İÇİN UĞRAŞ VERİYORUZ'

Alanya'ya daha fazla gemi gelmesi için yılmadan ve usanmadan çalıştıklarını anlatan Taç, "İnsanların çok çalışması, büyük emekler vermesi, 24 saat bununla yatıp kalkması bir etken belki ama en önemli etken de bölgenin güvenliği” dedi. Doğu Akdeniz'deki problemler bittikten sonra gemi sayılarının 2-3 katına çıkabileceğini de söyleyen Taç, "Bu çatışmalar sona erdikten sonra umuyorum ki İsrail gemileri tekrar gelmeye başlayacak. O yüzden Alanya Limanı'nın ilerisi ile ilgili beklentilerim çok daha iyi yerlere geleceği yönünde. Ama şu anda bir sıkıntı yaşanıyor. Genel olarak sadece Türkiye'de değil, bölgede yaşanan bir sıkıntı var. İsrail gemileri Türkiye yerine Yunan adalarına gidiyor. Bunun sebebi de bu bölgedeki sıkıntılar. Ama biz çalışmaya devam ediyoruz. İnşallah daha iyi olacak diye de düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

'ALİDAŞ BAŞARISIZ BİR DÖNEM GEÇİRMEDİ'

ALİDAŞ'ın kuruluş amaçlarından birisinin Alanya ticaretine katkı ve deniz yoluyla da turistin gelmesini sağlamak olduğunu belirten Taç, "ALİDAŞ bu düşünce çerçevesinde çalışmalarına devam etti. Baktığımız zaman da kötü bir sezon geçirdik diyemeyiz. Geçtiğimiz günlerde TUİ'deki bir gemide 80 bininci yolcuya ALİDAŞ olarak plaket verdik. ALİDAŞ kurulduğundan bu yana 1 milyon turist getirmiş. Bunlar küçük rakamlar değil. Şehir adına, şehir ticareti adına güzel ve devam etmesi gereken gelişmeler" diye konuştu.

'REYHANLI OLAYI TEMASLARI BALTALADI'

Kerim Taç, İsrailli yetkililerle birçok kez temasta bulunduklarını, hatta Alanya'ya İsrailli büyükelçilerin geldiğini ifade ederek, "Görüşmelerin ardından Alanya'yı tekrar programa almışlardı, bilet satışları da başlamışlardı Tel-Aviv'de, geminin geliş tarihi, programı belli olmuştu ama o anda da Reyhanlı'daki patlama oldu. Reyhanlı olaylarının ardından planlar yine iptal oldu. Onun için bazı şeyler elinizde olmuyor, bölgede güvenlik sağlandıktan sonra İsrail gemileri tekrar gelmeye başlayacaklardır" ifadelerini kullandı.

'ORTADOĞU DÜZELSE BİLE 3 YILIMIZ VAR'

Doğu Akdeniz'deki durum düzelmeden, Alanya Limanı'nın ve bölgedeki limanların sıçrama yapmasının imkânı olmadığını söyleyen Taç, "Önce güvenlik ve istikrar" dedi. Taç, "Kruvaziyerde öyle bir şey var ki 3 yıl sonrasını programlıyorlar. Yarın düzelse 2-3 yıl netice alamazsınız. Program anında değişmez. Ortadoğu düzeldi diyelim, programlar 3 yıl sonrası için yapılır" diye konuştu.

'TURİZM SEKTÖRÜ PAMUK İPLİĞİNE BAĞLI'

Türkiye'de turizm sektörünün çok hassas değerler üzerinde hareket ettiğini, pamuk ipliğine bağlı bir şekilde gerçekleştiğini söyledi. “Sadece deniz turizmi değil, bütün sektör esnek bir yapıya sahip” diyen Taç, "Turizm kötü bir haberde çöküyor, iyi bir haberde de kendisini gayet esnek bir şekilde toparlıyor. Bu yüzden korunması gereken hassas dengeler var. Ülke çıkarlarını gözeterek hareket etmek zorundayız" dedi.

'ALANYA LİMANININ AVANTAJI ÇOK FAZLA'

“Doğu Akdeniz'deki olaylar Türkiye'ye sıçramadığı sürece Avrupa'dan gemiler gelmeye devam edecektir, Alanya Limanı çok cazip” diyen Kerim Taç, "Mısır ve Suriye karışmadan önce Avrupa'dan bize 60'a yakın gemi geliyordu, üstelik 3-4 bin kişilik gemilerdi bunlar. Bu sayı bu yıl 25'e düştü. Costa gelmiyor, güvenlikten dolayı seferlerini iptal etti. Yılda 9-10 seferi olan başka bir gemi Suriye ve Mısır olaylarından dolayı seferlerini iptal etti. Yoksa Alanya Limanı seyahat acenteleri ve kruvaziyer yolcularının tercih ettiği bir liman. Gemi limana yanaştığı anda şehrin içinde, onun için biz her zaman bir adım öndeyiz ama bölgenin durulması lazım” ifadelerini kullandı.



Kaynak: Yenialanya
Eklenme tarihi: 25.10.2014




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 AKDEN Denizcilik ..
 MAYAMARINECYPRUS ..
 TRANS KIBRIS
 AYDEN Denizcilik
 ERDEMLER Denizcil..
 YAĞCI Denizcilik
 MİLANGAZ Uluslara..
 AKASYA DENİZCİLİK
 INSPEKTOR Marıne ..
 KARAN Gemi İşl. İ..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim