Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
28 Mart 2024
Haber
Anket
Bürokrasi denizciliğin çok gerisinde
Deniz ticaretinde en büyük sorunun bürokratik engeller olduğunu öne süren İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Mihri Çelik, 'Düzenlemeler sürekli olarak sektörün gerisinden geliyor' dedi.

Deniz ticaretinde hızın önemine işaret eden İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Mihri Çelik, gemi ve limanların çok hızlı çalıştıklarını söyledi. Çelik, indirme ve boşaltmada Türkiye'de dünyanın geri kalanıyla aynı standartları yakaladığını belirterek, 'Gemiler ve limanlar rekabetçi olabilmek için ellerindeki tüm enstrümanları çok hızlı bir şekilde kullanabiliyor ancak mevzuat ve bürokratik düzenlemeler sürekli olarak sektörün gerisinden geliyor' dedi. Mihri Çelik, gemiler ve limanlar hızı yakaladığını ancak mevzuat ve bürokrasinin maalesef bu hızla paralel olmadığını belirtti.

Tüm yatırımların kara taşımacılığına aktarıldığını da belirten Çelik, 'Ülkemiz kara taşımacılığının cenneti durumunda' dedi. Bunun çok uygunsuz bir strateji ve yönelim olduğunu işaret eden Çelik, bu yüzden demiryolu ve denizyolu projelerinin hayata geçirilse dahi bir çok eksiğinin olacağını söyledi. Bu konuda ülke politikasından kaynaklanan bir eksikliğin de olduğunu söyleyen Çelik, 'Ülke politikamız istikarli bir sekilde demiryolu ve denizyolu taşımacılığını arttırmaya yönelik değil' diye konuştu.

Kabotajımız var gemimiz yok

Tüm dünyadaki ülkelerin uyguladığı dahili (Kabotaj) yasası gereğince tüm limanlar arası taşımacılığın Türk Bayraklı gemiler tarafından yapılmasının ticareti engeller vaziyette olduğunu belirten Çelik, bunun nedenini ise bu taşımacılığı gerçekleştiren Türk Bayraklı Türk Deniz Ticaret filosunun yetersizliğinden kaynaklandığını belirtti. Bunun için de yapılması gerekenler konusunda Çelik, 'Türk Bayraklı gemi işletecek Türk müteşebbisini desteklemek lazım. Bu destekler hayata geçene kadar, tonaj açığı olan kısımlarda muafiyetler vererek sektörün önünü açmak ihtiyacı karşılamak gerekiyor' diye konuştu.
Deniz ticaretinde bürokrasi ve düzenlemelerin de Türkiye standartlarına göre hazırlanmadığını ve birçok eksiğinin olduğunu işaret eden Çelik, 'Tüm bürokrasi ve mevzuat esasın hayata geçmesi için var. Esas yoksa bürokrasiye de ihtiyaç yoktur' diye konuştu.

Çelik, bürokrasinin hızlanması için gerekenleri şu şekilde açıklıyor: 'Bürokratik standartlar ve kurallar tüm sektörün potansiyeline uygun değil. Sektörün beyan ve iyi niyetine güvenerek kurallar üretme zamanımız geldi de geçiyor.'

7/24'te kazanım kayıplardan fazla

Hükümetin gümrüklerin 7/24 çalışması ile ilgili projeler hazırlıyor. İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Mihri Çelik ise bu çalışmaların yapılmasının oldukça olumlu olduğunu dile getirdi. Bunun için şu anda bulunan limanların oldukça yeterli olduğunu da dile getiren Çelik, yaşanabilecek sıkıntılar hakkında ve bunun sonucunda olacak olan kazanımlar hakkında şunları söylüyor: 'Liman ve lojistik merkezlerin kapasitelerini tam olarak kullanabilmesi , limanların hinterland ile olan bağlantı trafiğini sakin saatlere yayarak yoğunluğun azaltılması ve istihdama olabilecek katkıları göz önüne alındığında bu sorunların üstesinden gelinebilir.'

İzmir'de 3 önemli sorun var

İzmir ile ilgili olarak deniz ticaretinde acil olarak ilgilenilmesi gereken 3 ana noktanın olduğunu söyleyen Çelik, eksiklikler ve yapılması gerekenler hakkında ise şunları söyledi: 'Aliağa limanlar bölgesinde eksik olan ihtisas gümrükleri ve gümrük labaratuvarları tamamlanmalı. Serbest bölgeler ve organize sanayi bölgelerinin limanlara koridor gümrük uygulaması ile bağlantısı sağlanmalı. Buna ek olarak da gümrük evraklarının ( özet beyan + beyanname + tır karnesi vb ) elektronik ortamda tescil ve onaylarının yaygınlastırılması ve ıslak onaylama işlemlerinin kademeli olarak tamamen kaldırılması ve bu sebeple yasanmakta olan gemi, liman, ve arac beklemelerinin önlenmeli.'



Kaynak: Haberekspres
Eklenme tarihi: 23.12.2014




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 BEYAZ Deniz Taşım..
 NEGMAR Denizcilik..
 GAMMA Denizcilik
 EKOL Denizcilik
 INTERGLOBAL Deniz..
 SAAT VE SAAT
 ATAK Holding
 HACIBEKİROĞLU Den..
 AKSU Su Dağıtım T..
 OLAY NAUTIC
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim