Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
28 Mart 2024
Haber
Anket
Nemrut körfezinde kılavuzluk kavgası
Nemrut Körfezinde kılavuzluk ve römorkörcülük hizmetlerinde 3 firmaya birden çalışma ruhsatı verilmesi hizmetlerde kaos yarattı.

Körfezde kılavuzluk hizmetleri Uzmar Denizcilik tarafından veriliyor. Uzmar Denizcilik, 1993 yılından itibaren Aliağa Nemrut Koyu’nda da bu hizmetlerini sürdürüyor.

Firma, bu bölgelerdeki özel limanlarda, yılda 6 bin gemi hareketi sağlıyor.

Uzmar Denizcilik'in 20 yıllık izin süresi sona erince, devlet, yeni mevzuat yapılıncaya kadar kuruluşun izin süresini uzatma yoluna gitmişti. Bu uzatma kararı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım döneminde alınmıştı. Bu şekilde körfezde kılavuzluk hizmetlerinde kaosun önüne geçilmişti.

Ancak aradan zaman geçmesine rağmen yeni mevzuat (Teşkilat Yönetmeliği) yapılamadı. Mevzuat yapılamadığı için izin süresi devam etti. Ama devam eden izin süresine karşı Nemrut Körfezinde hizmet vermek isteyen 2 firma belli aralıklarla dava açtı.

Davalardan birisi Uzmar Denizcilik lehine reddedilirken, diğer davada mahkeme başkanının red kararına rağmen 2'ye karşı bir oyla "yürütmeyi durdurma" kararı verildi. 29 Ocak tarihine kadar durumun düzeltilmesi için süre verildi.

Ortada çelişkili mahkeme kararlarının olduğu birortamda önceki gün Nemrut Körfezinde 3 kuruluşa (Petkim, Tüpraş ve Uzmar Denizcilik) kılavuzluk ve römorkörcülük hizmetleri yapabilecekleri şeklinde izin verildi.

Ortaya çıkan durum;; Türkiye genelindeki mevcut "Bir bölgede bir kılavuzluk kuruluşu hizmet verir" uygulamasına aykırılık teşkil ettiği gibi, AB genelindeki uygulamalar ile de örtüşmüyor.

Bakanlık "Mahkeme kararını uyguladık, rekabete açmadık"

DenizHaber.Com tarafından bakanlık kaynaklarından elde edilen bilgiye göre, Bakanlığın kılavuzluk hizmetlerini rekabete açma düşüncesi bulunmuyor.

Mahkemece alınan Yürütmeyi Durdurma kararına uygun hareket edildiği belirtilirken, Kılavuzluk Teşkilat Yönetmeliği'nin çok yakında yayınlanacağı ve durumun bu şekilde düzene sokulacağı ifade ediliyor.

Türk Kılavuz Kaptanlar Derneği Açıklama Yaptı

Türk Kılavuz Kaptanlar Birliği'nin resmi internet sitesinden yapılan açıklamada, Nemrut Körfezindeki duruma atıfta bulunulmaksızın kılavuzluk hizmetlerinin rekabete kapalı olmasının önemi vurgulandı.

Açıklam şu şekilde:

BASIN BİLDİRİSİTÜRKİYE DE KILAVUZLUK HIZMETLERI REKABET TEHDİTİ İLE KARŞI KARŞIYA

Türk Denicilik Endüstrisinin bazı liderleri, Devletin kılavuzluk ve römörkaj yönetmeliğini çıkarması aşamasında kendi ticari menfaatleri yönünde müdahale etmekte, Devletin kamusal menfaat yönünde kılavuzluk hizmetlerinde kurallar koymasına karşı çıkmakta, kılavuzluk hizmetlerinde rekabet istemekte ve kılavuz kaptanın rolünü zayıflatmaya çalışmaktadırlar.

Türk Kılavuz Kaptanlar Derneğimiz Yönetim Kurulu tarafından bu durum izlenmekte olup;konu ile ilgili her toplantıda da kaygılarımızı dile getirmekteyiz.

Türk Kılavuz Kaptanlar Derneği Yönetim Kurulunun,Türk Denizcilik Endüstrisi bazı liderlerinin kısa vadeli kazançları için deniz emniyetini ve çevre korumayı zayıflatacak yukarıdaki davranışlarına ,çalışmalarına ,kılavuzluk hizmetlerinde rekabet istemelerine şiddetle karşı olduğu ve Türk Kılavuz Kaptanlar Derneği'nin geçen yıl yapılan 2023 yılı hedeflerinin ortaya konduğu 11. UDHB Şurası'nda giren görüşlerinde olduğu gibi kılavuzluk hizmetlerinde rekabetin olmadığı ,bir bölgede tek kılavuzluk teşkilatının hizmet vermesi gerektiği tarafımızca Ulaştırma ,Denizcilik ve Haberleşme Bakanımız Sayın Lütfü Elvan'a iletilmiştir.

Kılavuzluk hizmetleri kamusal bir hizmettir.,Kamusal hizmet olan ,kılavuzluk hizmetlerinde güvenlik gereklilikleri ticari gerekliliklere göre daha ağır basmaktadır.

Güvenlik gereklilikleri ,ticari gerekliliklerle zıt yönde çalışır.Kılavuz hizmetlerinde rekabet olması ticari gereklilikler yönünde taraf olmaktır.

Ticari gereklilikler ve ticari baskı nedeniyle yüksek riskli kılavuzluk hizmetleri operasyonlarında kılavuz kaptanıların daha doğru ve bağımsız çalışma yapmalarını engellemekte;cana,çevreye ,mala zarar kaçınılmaz olmaktadır.

2001 yılında OECD tarafından "Uluslararası Deniz Taşımacığında Kanuni Düzenlemeler" başlıklı bir çalışmada şöyle denmiştir:Denizde emniyetin.güvenliğin en alt düzeyde korunması için büyük masraflara ihtiyaç varken,madalyonun öbür yüzünde Denizde emniyet.güvenliğin korunmaması durumunda çok daha büyük masraflar ihtiyaç vardır.Batan gemİler,yitirilen hayatlar,yükün özelliğine göre(örneğin petrolse) büyük çevre tahribatları ve ekonomik kayıplarla ve ekonomik kayıplarla ölçülür" .İşte Kılavuzluk hizmetlerinde rekabete açmanın sonuçları budur.Küçük ve kısa vadeli kazançlar için kılavuzluk hizmetlerini rekabete açmak ve kılavuzluk standartlarını riske sokmak kuşkusuz yanlıştır.P&I kulup sigortasında Dünya gemi filosunun % 97 ni kontrol eden, 13 P&I kulübün Kurduğu International Group of P&I Clubs isimli uluslarası ciddi kuruluş,kılavuzluk hizmetlerinde rekabetin kaza ve tazminat oranlarını artırdığını istatistiklerle bütün Dünya ya sunmuştur.

Bu Kuruluşu ta denizde emniyet ve çevre koruma nedeniyle kılavuzluk hizmetlerinde rekabete karşıdır.Kılavuz kaptanların uluslararasi kuruluşları olan EMPA ve IMPA Avrupa parlementosunda ,IMO da ve Dünyanın diğer ülkelerinde kamusal hizmet olan kılavuzluk hizmetlerinde Denizde emniyet ve çevre koruma nedeniyle kılavuzluk hizmetlerinde rekabet olmaması gerektiğini kanıtlarla açıklamışlardır.Avrupa parlementosu 2003 ve 2006 yıllarında ,kılavuzluk hizmetlerinde rekabet isteyenlerin taleplerini ,kılavuzluk hizmetlerinin kamusal hizmet olması ve can,çevre,mal güvenliği nedeniyle RED etmiştir.

En son 2014 yılında Avrupa parlementosu TRAN COMMITTEE(TOURISM AND TRANSPORT COMMITEE) Raportörü MR.Knut FLECKENSTEIN ,kılavuzluk hizmetlerinde rekabet isteyenlere karşı ,IMO A.960 resolutionu işaret ederek "kılavuzluk hizmetlerinin kamu hizmeti olduğunu,denizde seyir emniyeti ve çevreyi koruma nedeniyle rekabet olamayacağını ve ilgili paketten çıkarılması gerektiğini"bir raporla Avrupa parlementosuna sunmuştur.

Kısa vadeli kazançları için,kılavuzluk hizmetlerinin rekabete açmaya çalışan Denizcilik Endüstrisinin bazı Liderleri ,Denizde Emniyeti, Çevre güvenliğini yok saymaktadır.Emniyet,Güvenlik bir tüketim ürünü değildir.Emniyet,Güvenlik çok hassas yaratıklardır.Onları bir şekilde ihmal ederseniz,yıllar sonra ve genelde de hiç beklemediğiniz bir anda, altından kalkılamayacak derecede misliyle misillemede bulunurlar!...
Türk Kılavuz Kaptanlar Derneği Yönetim Kurulu




Kaynak: Denizhaber.com
Eklenme tarihi: 31.01.2015




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 PRUVA Denizcilik ..
 CSM Denizcilik ve..
 BEREM Denizcilik
 EMİROĞLU Denizcil..
 ARZU Denizcilik v..
 LAMIA Yat İşletme..
 ADA YATCILIK ve T..
 TRAMOLA Deniz Taş..
 DOĞRU Denizcilik
 ORTAK Denizcilik
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim