Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
28 Mart 2024
Haber
Anket
Bakanlık'tan zehirli gemi açıklaması
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Parçalanmak üzere Aliağa'ya getirilen Kuito isimli geminin radyoaktif maddeler taşıdığı iddialarıyla ilgili olarak açıklama yaptı.

Açıklamada, yapılan ölçümlerde söz konusu değerlerin uluslararası limitleri aşmadığı bildirilirken, "Kuito Gemisi Türkiye karasuları demirleme bölgesine geldiği anda Aliağa Liman Başkanlığınca Yanaşma İzni düzenlenmeden önce geminin survey raporuna istinaden oluşturulan Mütemmim Cüz komisyonuna Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, TAEK ya da AFAD personelleri dahil edilecek olup Mütemmim Cüz komisyonunun tespitleri sonucunda beyana aykırı (Sınır değerleri aşan Radyasyon tespiti, Mütemmim Cüz harici Tehlikeli Atık ya da Madde tespiti) bir husus tespiti halinde geminin notifikasyon onayı yapılmaksızın mahrece iade edilecektir" denildi.



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği tarafından yapılan açıklama şöyle:

"Aliağa Gemi Söküm Bölgesinde, gemi geri dönüşüm faaliyetinde bulunmak isteyen gerçek ve tüzel kişiler gemi söküm tesisi için uygun kriterleri sağlamak kaydıyla Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'ndan Gemi Söküm Yetki Belgesi ve Bakanlığımızdan Gemi Söküm İzin Belgesi alarak faaliyet göstermektedir.

Bu bölgeye ağırlıklı olarak yurt dışından hurda gemi gelmekte olup, ülkemize getirilen hurda gemiler için Basel Konvansiyoneli Notifikasyon prosedürü uygulanmaktadır. Notifikasyon formu yanı sıra tehlikeli madde envanter raporu istenmekte, gemilerin envanter raporları incelenerek, Notifikasyon formunun onaylanması suretiyle gemi ithalatlarına izin verilmektedir.

Şu ana kadar Bakanlığımıza ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüze bahse konu gemiye istinaden resmi bir başvuru olmamakla birlikte başvuru sırasında Basel Konvansiyoneline göre teslim edilmesi gereken evraklardan Tehlikeli Madde Envanter Raporu, Survey Raporu ve ilgili bilgi belgelerde geminin ülkemize sökümüne uygunsuzluk tespiti halinde mahrece iade edilmektedir.

Ayrıca Ülkemize söküm amacıyla getirilen gemiler Aliağa Liman Başkanlığı'ndan Yanaşma İzni almadan önce demirleme bölgesinde Tehlikeli Madde Envanter Raporu ve Survey Raporu teyidi amacıyla Mütemmim Cüz Komisyonu oluşturulmakta ve bu komisyon öncesinde beyan edilenlerin doğruluğunu tespit etmektedir. Beyan dışı atık söz konusu olması durumunda ise bahse konu gemi mahrece iade edilmektedir.

Bu işleyiş içerisinde Kuito Gemisine ait Bakanlığımıza ve İzmir İl Müdürlüğümüze herhangi bir başvuru olmamakla birlikte başvuru halinde bahsedilen prosedür uygulanacaktır.

Konu hakkında yapılan ihbar üzerine, gemi hakkında inceleme ve araştırmalar yapılmıştır. Araştırmalar neticesinde gemiye ait radyasyon temizleme çalışmalarının ilk olarak Kasım ayında yapıldığı ve ölçümlerde olumsuzluk tespit edilmediği, sonrasında ise İngiliz Aberdeen Radiation tarafından ikinci kez geminin radyasyon ölçümlerinin yapıldığı ve ilk ölçümlerle uyum sağlandığı tespit edilmiştir. Tespit sonucuna göre geminin en yüksek radyasyon ölçüm değerinin 0,23µSv/h olduğu ve diğer ölçümlerin bu değerin altında olduğu ifade edilmekte olup 0,23µSv/h değeri uluslararası limit değeri aşmamaktadır. Ayrıca Angola Hükümetinin Atom Enerjisi Kurumu tarafından da radyasyon ölçüm değerlerinin 0,2µSv/h'nin altında olduğu beyan edilmiştir.

Tüm bu değerlendirmeler neticesinde Kuito Gemisi Türkiye karasuları demirleme bölgesine geldiği anda Aliağa Liman Başkanlığınca Yanaşma İzni düzenlenmeden önce geminin survey raporuna istinaden oluşturulan Mütemmim Cüz komisyonuna Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, TAEK ya da AFAD personelleri dahil edilecek olup Mütemmim Cüz komisyonunun tespitleri sonucunda beyana aykırı (Sınır değerleri aşan Radyasyon tespiti, Mütemmim Cüz harici Tehlikeli Atık ya da Madde tespiti) bir husus tespiti halinde geminin notifikasyon onayı yapılmaksızın mahrece iade edilecektir."

***********************************
KONU İLE İLGİLİ ÖNCEKİ HABERLERİMİZ:
- Zehir yüklü dev gemi alarmı




Kaynak: Gerçekgündem
Eklenme tarihi: 03.02.2015




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 FURUNO Denizcilik
 DOST Denizcilik
 SEASON İnşaat Tur..
 ALMEYDA
 MERYEM ANA Deniz ..
 İDÇ Denizcilik
 ESA Denizcilik
 FENER Denizcilik
 ALESTA Denizcilik
 REGENCY Ship
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim